Annonce
Musik

Familien Andersen startede Fællestival: - Vi var en flok gamle hippier

Jens Andersen hjælper stadig med at afvikle Fællestivalen, selvom han er blevet 68 år. Foto: Peter Skjødt Mygind
I 1995 holdt Jens Andersen den første Fællestival på sin landejendom ved Stenstrup. Efter en længere pause genstartede børnene festivalen i 2006. Nu er det så tredje generation, der så småt er ved at gøre sit indtog.

Jens Andersens billedskønne landejendom ved Stenstrup er perfekt til foretagendet. Altså, at agere festivalplads, når Fællestival løber af stablen torsdag til lørdag i denne uge. Det bliver den 14. gang i træk, at festivalen bliver afholdt, men faktisk startede Fællestival allerede i 1995, da Jens Andersen sammen med en flok venner satte sig for at lave en festival, der passede til dem.

- Vi var en flok gamle hippier, der savnede det der med at gå på festival. Men vi var alle sammen sat i vores respektive tilværelser med hus og børn. Derfor tænkte vi: Vi laver da bare vores egen festival, siger Jens Andersen.

Festivalen kørte fra 1995 indtil 1999 med forskellig bemanding, men altid med det samme kernekoncept: Man var fælles om tingene. Og da Jens Andersens børn nåede alderen til selv at tage på festival, bestemte de sig for at samle stafetten op og genstarte festivalen i 2006.

- Mange af børnene fra "det gamle hold" havde gode minder fra de første festivaler. De ville gerne videreføre det, og jeg ville gerne støtte op, siger Jens Andersen, der stadig lægger grund til festivalen den dag i dag.

Annonce

Én stor familie

Stille og roligt er børnene dog stoppet med at være en del af festivalen. De er kommet i en alder, hvor spædbørn er kommet til, og familielivet skal passes. Jens Andersens ældste datter, Lene Christiansen på 42, er dog stadig med i fælleskabet.

- Jeg er ti år ældre end mine søskende, så jeg er for længst "ovre" den der spædbørnsfase, som de er i nu. Faktisk arbejder min datter på festivalen nu, så vi er ude i tredje generation, siger Lene Christiansen.

Spørger man Lene Christiansens 14-årige datter, Astrid, hvorfor hun er frivillig på festivalen, så er svaret:

- Festivalen er som én stor familie. Jeg er vokset op med det, og jeg ville ikke være det foruden, siger Astrid Christiansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Annonce