Annonce
Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Johnni Johansen og Kristina Østergaard Nielsen bor på en husbåd i den nordlige ende af havnen i Aarhus. Foto: Flemming Krogh
Livet er skønt på husbåden i havnen, når solen skinner. Men der er mange praktiske opgaver, som skal løses for Johnni Johansen og Kristina Østergaard Nielsen, der bor med deres familie på 80 kvadratmeter.

AARHUS: En motorbåd tøffer sløvt forbi i den inderste del af Aarhus Lystbådehavn, mens et par kvinder på SUP-boards padler i modsat retning - ud mod havet.

Der er liv i bassinet, og det giver folk på gåtur langs kajen noget at se på. For Johnni Johansen og hans familie er oplevelsen af det særlige liv på havnen en del af dagligdagen, da de bor i en stor husbåd bag de røde industribygninger, som huser fiskeforretningerne på stedet.

- Vi nyder meget at bo her. Her er altid liv, og så er sammenholdet noget særligt, lyder det fra familiefaren, som har indtaget hjørnesofaen udendørs på dækket. Han får en kop kaffe sammen med sin kone Kristina Østergaard Nielsen, mens familiens yngste, Johanne på to år, plasker i vandet i sit lille badebassin på dækket.

Annonce


Selvfølgelig er det ekstra dejligt nu med sol og sommer, men uanset årstiden er det skønt at være her - tæt på vandet og naturen.

Kristina Østergaard Nielsen. Husbådsejer.


Ud over de to forældre og Johanne bor Johnnis to delebørn, Thea, 14 år, og Philip, 12 år, på skibet. De deler dagene på husbåden med et liv i en lejlighed hos deres mor i midtbyen.

På en højsommerdag uden vind minder livet på båden om en perfekt sommerferie sydpå.

- Men jeg plejer at sige, det er godt året rundt. Selvfølgelig er det ekstra dejligt nu med sol og sommer, men uanset årstiden er det skønt at være her - tæt på vandet og naturen, siger Kristina Østergaard Nielsen, mens hun holder øje med sin datter i det lille vandbassin.

Gulvvarme reddede vinteren

Skibet, som parret købte i Holland, rummer en bolig på omkring 80 kvadratmeter. Omdrejningspunktet for familielivet er selve salonen, som de kalder det store opholdsrum i niveau med dækket, hvor et veludstyret køkkenalrum skaber plads til alle fem familiemedlemmer.

Vinteren i år var barsk. Isvinteren udfordrede dagligdagen på båden.

- Vi har heldigvis et effektivt oliefyr, som er forbundet til gulvvarmerørene, så vi havde ikke problemer med kulden, understreger Johnni Johansen, som selv har bygget meget om på båden.

Køkkenalrummet - eller salonen - er midtpunktet for livet på husbåden. Foto: Flemming Krogh

Et af de store gør-det-selv-projekter er de lækre plankegulve, som er overalt på båden. Man får helt lyst til at smide skoene og gå i bare tæer i det hjemlige miljø i det lyse alrum. Man mærker lyset vejen rundt, fordi der er mange vinduer på båden.

Johnni Johansen, der bor med sin familie i en husbåd i fiskerihaven, er positiv over for planerne om at bo et andet sted på havnen i fremtiden. Foreningen Living Boats Aarhus, som han er medlem af, arbejder på at skabe et nyt miljø for husbåde længere inde på haven ved Pier 2. Foto: Flemming Krogh

Køkkenet og spisebordet udgør den bageste ende af rummet. Forrest vidner et smukt ror i massivt træ om, at vi er på et skib.

- Vi kan nemt smide fortøjningerne og sejle væk. Det gør vi ofte. Enten fordi vi tager på en hyggetur op i bugten eller på grund af konkrete gøremål. Septiktanken skal jævnligt tømmes, og så skal der fyldes olie på fyret indimellem, så vi kan holde varmen. Det var heldigvis ikke noget problem i vinter, selvom den var barsk, fortæller Johnni Johansen.

Annonce

Nabohjælp

Det er tydeligvis ikke uproblematisk at bo her. Der er altid praktiske opgaver. Strøm får familien via et tykt kabel på kajen, men det kan pludselig forsvinde.

- Nogle mennesker misunder os livet her på havnen - især når solen skinner som i dag. Men de overser alle de praktiske opgaver, som det indebærer. Har vi vand i hanerne? Er septiktanken ved at være fyldt, så den snart skal tømmes? Hvad med strømmen? Ting, som andre tager for givet, kan udfordre os, fortæller Kristina Østergaard Nielsen, som alligevel hylder det enkle liv på båden.

Sol og sommer på husbåden i Aarhus Fiskerihavn. Foto: Flemming Krogh

Parret har boet her i fire år. De får ofte en snak med folk på stedet om deres anderledes livsstil.

- Jeg nyder at have en dialog med andre mennesker. Det kan være med folk, jeg tilfældigt møder, men også de andre beboere på havnen. Vi har et godt naboskab og holder jævnligt fællesspisninger på bådene. Vi har mange af de samme udfordringer, så vi hjælper hinanden med at løse dem, siger Johnni Johansen.

Selvom familien har fået en fast plads ved kajen, får de jævnligt nye naboer. Da husbåden, som normalt ligger ved siden af, er på havet i disse dage, giver det plads til andre sejlere. En engelsk lystsejler lagde til for nogle dage siden.

- Det er rart at få nye naboer indimellem. Da den engelske båd lagde til, fik jeg en længere snak med besætningen. Det gav et pust udefra, siger Johnni Johansen.

Når familien vender tilbage - efter en tur ud af havnen - vælger den indimellem at bakke ind på pladsen.

- På den måde skifter vores udsigt, og man oplever noget andet, siger Johnni Johansen.

En lille flok husbåde bidrager til et særligt miljø på havnen. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Værelser med vand på ydersiden

Til daglig arbejder Johnni på et kontor i midtbyen. På den måde giver udelivet på båden en fin kontrast, som Kristina, der arbejder som kropsterapeut, også dagligt sætter pris på.

Inden familien flyttede ind på husbåden, boede de i en lejlighed i Aarhus.

- Det tror jeg ikke, vi kommer til igen. Vi nyder det omskiftelige liv her, siger Johnni Johansen.

Familiens to unge mennesker er dukket op i salonen. De viser gerne deres værelser - eller kahytter – frem under dækket. Her bor forældrene i et soveværelse forrest på skibet - tæt ved badeværelset, hvor der også er plads til en vaskemaskine.

Bagest ligger tre kahytter, der fungerer som børneværelser. De er ikke store, men der er plads til en seng og andre små møbler.

Pladsen er trang flere steder på husbåden, men hvis man er kreativ, kan man få plads til meget. Philip Johansen har sin egen Playstation på husbåden. Foto: Flemming Krogh

På Philips værelse hænger der også en fladskærm, så han kan dyste med en kammerat på sin playstation.

- Mine venner synes, det er sjovt at komme på besøg. Men de kan vist ikke forestille sig at bo på denne måde, siger Philip, som også indimellem nyder at have en kammerat med, når familien sejler en tur op i bugten, så der kan bades fra skibet.

Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Gartnerbyen vokser igen: Denne gang bliver der bygget mere end 100 nye lejeboliger

Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Assens

Rikke Louise vil hjælpe kvinder med anden etnisk baggrund til at sprænge rammerne: - Selv en lille indsats kan gøre en verden til forskel

Kerteminde For abonnenter

Formanden Thomas er sygemeldt - så nu styrer Tommy kræmmermarkedet: - Vi er hele tiden bange for at glemme noget

Kultur

Sjældent har smerte føltes så smuk: Stuart A. Staples krøb under huden med ultraintim messe

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Debat

Flere hænder til et trængt arbejdsmarked

Nyborg

Kommunen trækker i land om dødsulykke i børnehave: - Vi ved ikke, om der var tale om et hændeligt uheld

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

OB

Se højdepunkterne: To farlige hjørnespark gjorde det onde ved OB

Fyn For abonnenter

Nogle bliver aldrig gældfri: Fynboer skylder milliarder - se gælden i din kommune her

Assens

Beboere på 'helt almindelig villavej' vinder landsdækkende konkurrence: - Nu har vi en anledning til at holde en vejfest

Annonce