Annonce
Odense

Falsk anklage for voldtægt: Kvinde idømt ubetinget fængsel

Sexvideoer blev afgørende i en sag om falsk voldtægtsanklage. Heri fremgik der nemlig ingen tegn på modværge. Arkivfoto: Michael Bager

Mandag blev en 26-årig kvinde af Odense Byret idømt 30 dages ubetinget fængsel for en falsk anmeldelse af voldtægt.

- Kvinder kan sige fra under voldtægt. Vi kan ikke se i din gøren, at du siger fra. Dit forsæt har været at bringe ham i fedtefadet. Det koster 30 dage.

Sådan lød ordene fra byretsdommer Niels Feilberg Jørgensen i en noget speciel sag, der mandag blev afsagt dom i ved Retten i Odense. Sagen startede for halvandet år siden som en voldtægtssag, da en 26-årig kvinde anmeldte en mandlig bekendt for voldtægt. Den sag blev frafaldet af anklagemyndigheden i april sidste år. Nu er kvinden imidlertid selv blevet idømt en straf for at indgive en falsk anklage om voldtægt og skal i fængsel i 30 dage.

Annonce

Sexvideoer afgørende

Kvinden og manden mødte hinanden på Odense Universitetshospital i sommeren 2017, hvor hun var indlagt som følge af et biluheld, og han var ansat som social- og sundhedsassistent. De to er enige om, at de havde god kemi og talte godt sammen. Efter kvindens udskrivelse tilføjede hun ham som ven på Facebook, hvorefter han tog kontakt til hende, og de to begyndte at skrive en del sammen.

Manden fortalte i retten, at han var interesseret i kvinden, men vidste også godt, at hun havde en kæreste. Kvinden fortalte, at hun aldrig var interesseret i ham, hverken seksuelt eller som en kommende kæreste. Men manden havde tilbudt at hjælpe hende med at skrive en jobansøgning, hvilket hun meget gerne ville have hjælp til. I retten gav hun udtryk for, at hun ikke vidste, at hans hjælp havde en pris.

De to mødtes i alt fire gange, alle gangene på mandens bopæl i Odense. Tre af gangene havde de sex, som kvinden mente han tiltvang sig.

Det springende punkt var nogle private optagelser af de to, mens de havde sex. Ifølge dommeren og de to domsmænd var der i de pågældende videoer ingen tegn på modstand eller ufrivillighed fra kvindens side. I retten fastholdt hun dog, at det var tilfældet. Hun kunne imidlertid ikke afvise, at manden muligvis havde den opfattelse at hun havde sex med ham frivilligt.

Ønskede frifindelse

Anklageren begærede en ubetinget fængselsstraf på 20-30 dage, mens forsvareren plæderede for frifindelse. Under anklagerens procedure, hvori det fremgik, at strafferammen i lignende sager er helt op til seks års ubetinget fængsel, begravede kvinden sit hoved i hænderne og var tydeligt påvirket.

Dommeren lagde i domsafsigelsen stor vægt på, at det seksuelle samvær ingen tegn bærer på modværge eller modstand. Endvidere blev der lagt vægt på, at kvinden fortsat kommunikerede med manden efter den første påståede voldtægt. At der her blev brugt kælenavne som "søde" og "skat" og ikke mindst at kvinden forsætligt har udsat en uskyldig person for straffeforfølgelse.

Det kommer til at koste den 26-årige kvinde 30 dages fængsel. Den tiltalte og hendes forsvarer udbad betænkningstid på 14 dage. I den tid skal de tage stilling til, om de vil anke dommen eller ej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce