Annonce
Kultur

Falmede hiphop-guder i Royal Arena

Wu-Tang Clan var klart aftenens højdepunkt i Royal Arena til Gods of Rap tirsdag aften. Arkivfoto: Axel Schøtt
Der var sjældent svære arbejdsbetingelser for De La Soul, Public Enemy og Wu-Tang Clan i en halvt fyldt Royal Arena, hvor lyden på ingen måde var guddommelig til Gods of Rap tirsdag aften.

For en gammel hiphopper var det næsten ikke til at tro, da trippel-koncerten med De La Soul, Public Enemy og Wu-Tang Clan blev offentliggjort. Det ville svare til, at man arrangerede en grungekoncert med Nirvana, Soundgarden og Pearl Jam. Ordet episk slår nærmest ikke til.

Men flere elementer forhindrede desværre, at koncerten blev det historiske brag, der var lagt op til. Det siger næsten sig selv, at tirsdag aften ikke er optimal til at give den maksimalt gas. DSB giver for tiden heller ikke optimale vilkår til fynske og jyske koncertgæster, da rejsetiden er nærmest uendelig på grund af sporarbejde og togbusser. En rejsetid på fire timer mellem Ørestaden og Odense er ikke just motiverende efter fire timers koncert.

Det værste er dog næsten, at lyden er decideret jammerlig under store dele af koncerten. Under De La Soul er det i flere numre umuligt at høre de to rappere Posdnous og Trugoy, mens selve musikken lyder som en grå grød af sammenkogte beats.

De La Soul er klart underdog'en i aftenen lineup, og deres 40 minutter lange optræden understreger da også, at New York-gruppen ikke har skabt sange, der er bare i nærheden af at matche Public Enemy eller Wu-Tang Clan.

De to rappere klovner alt for meget til min smag, og som altid er det svært at blive begejstret, når man for 15. gang på en halv time bliver bedt om at fægte med armene eller råbe med på de efterhånden tyndslidte hiphop-koncertklicheer. Hvis man skulle bunde en shot, hver gang der råbes "Copenhagen" eller "Denmark", ville det kræve et badekar. Og det er desværre et fænomen, alle tre grupper praktiserer.

Annonce

Amputeret gruppe

På forhånd var jeg ikke i tvivl om, at rapperen Chuck D fra Public Enemy var i god form. Hans deltagelse i Prophets of Rage har holdt ham skarp, og det er i den grad hans fortjeneste, at Long Island-gruppen ikke grundstøder i Royal Arena.

Chuck D, der stiftede gruppen, er det eneste tilbageværende medlem af de fem oprindelige. DJ Lord har været med siden 1998, hvor man må sige, at gruppens storhedstid var slut. Den for mig ukendte rapper Jahi var ingenlunde en værdig afløser for rapperen Flavor Flav, og derfor hvilede der et enormt pres på Chuck D.

Han kæmper dog forbilledligt og får flere af gruppens mest legendariske sange som "Harder Than You Think”, "Welcome to the Terrordome" og "Shut 'Em Down" til at fremstå ganske potente. Undervejs undrer jeg mig over, at man har valgt at lade to uniformerede mænd lege sprællemænd på scenen. Det virker helt sort og bidrager med absolut intet ud over at fjerne fokus fra de to rappere.

De politisk motiverede sange om at bekæmpe dem, der har magten, holder stadig efter 30-35 år. Og publikum i Royal Arena er i hvert fald enige, da Chuck D proklamerer, at krig, Brexit og Donald Trump er noget motherfucking lort.

Gods of Crap

Man har tydeligt kunne mærke i arenaen, at Wu-Tang Clan er den gruppe, flest har købt billet for at opleve. Deres koncert indledes med den berømte Black Panther-hilsen med knyttet næve, og det må alt andet lige være spøjst for en gruppe med lutter sorte medlemmer at se 6000 hvide publikummere bruge så kulsort et symbol.

Allerede fra første nummer, "Bring Da Ruckus", står det klart, at rap-kollektivet er aftenens hovednavn. Det er præcis så ondt, rebelsk og mørkt, som man kunne drømme om.

- Det er sjældent godt, når så mange hvide mennesker råber: "nigga", men i aften får I lov til det, siger holdets anfører RZA, inden de kaster sig over “Shame On a Nigga", hvor afdøde Ol' Dirty Bastards søn, Young Dirty Bastard, får lov at lege med faderens legekammerater.

Mens en duft af sød tobak spreder sig i hallen, understreger de op til ni rappere på scenen, at skønsang ikke er deres metier. Jeg tvivler på, at jeg nogensinde har hørt så mange falske toner på én gang. Bedre går det heldigvis med rap-delen, hvor Raekwon, Ghostface Killah, RZA, GZA og resten af slænget minder mig om, hvor sublimt og nyskabende kultalbummet "36 Chambers" var, da det udkom i 1993, da jeg begyndte på gymnasiet.

Gruppens første single "Project Ya Neck" leveres i en bombastisk udgave, der sætter det fyldte gulv i arenaen i bevægelse. Set og hørt over hele aftenen var der for lidt at blive oprigtig bevæget af. For ringe lyd, for mange ligegyldige krumspring og flere rappere, som ikke længere har luft eller teknik til at levere den kvalitet, der bragte dem til tops for 30 år siden. Efter de første to optrædener var jeg tilbøjelig til at døbe aftenen "Gods of Crap". Helt så slemt endte det ikke.

Om koncerten:

Royal Arena, København, tirsdag 21. maj: Gods of Rap med De La Soul, Public Enemy og Wu-Tang Clan

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce