Annonce
Fyn

Faldt i søvn på motorvejen: Ni bilister standset med stoffer i blodet

Ni gange på under tre døgn måtte Fyns Politi sigte personer for at køre bil, selvom en narkometertest gav et positivt resultat. Arkivfoto: Lars Juul.
Fyns Politi standsede i løbet af weekenden ni narkobilister. To af dem var allerede frakendt retten til at køre bil, og en var faldet i søvn på Svendborg-motorvejen.

Fyn: Alkohol og bilkørsel er en farlig kombination. Det er medicin, narkotika og bilkørsel også, og det var politiet nødt til at forklare ni bilister, som i løbet af weekenden blev sigtet for at køre bil under påvirkning af euforiserende stoffer.

Føreren af en Peugeot 307 var den første til at høre politiets reprimande, da han fredag formiddag blev stoppet i Tværgade i Ringe og blev testet med et narkometer. Manden ville under alle omstændigheder have fået ordre på at forlade bilen, da han ifølge Fyns Politi er frakendt sit kørekort.

Kort før midnat fredag aften var det føreren af en VW Golf, som blev bedt om at stige ud af bilen, da han var blevet standset af en politipatrulje i Hessgade i Middelfart. Også hans narkometertest viste sig positiv, og heller ikke han kunne fremvise et gyldigt kørekort, fordi hans ret til at køre bil blev inddraget sidste år.

Lige på den anden side af midnat natten til lørdag standsede politiet en VW Polo i Fyrreparken i Vollsmose, og føreren blev efter en narkometertest sigtet for at køre bil under påvirkning af stoffer. Samme sigtelse modtog en mand, som klokken halv fem lørdag morgen sad bag rattet i en Seat Altea varebil, som kørte ad Sanderumvej i Odense.

Annonce

Sov bag rattet med bilen i tomgang

En time senere måtte politiet anstrenge sig for at vække en bilist, som havde fundet et hvilested på Svendborg-motorvejen, hvor bilen holdt i tomgang mellem nødsporet og første vognbane. Der var dog lys på bilen, oplyser Fyns Politi.

Betjentene fandt føreren i søvn bag rattet og måtte råbe højt for at få ham vækket. Bilisten blev skønnet påvirket af både alkohol og stoffer.

Omkring klokken to natten til søndag var det føreren af en VW Lupo, som fik besked på at finde sig en anden transportform, da han var blevet standset på Lumbyvej i Årslev og var blevet testet positiv med patruljens narkometer.

Cirka en time senere blev føreren af en Mitsubishi Carisma udstyret med samme sigtelse, da han var blevet testet på Niels Bohrs Allé i Odense, og før klokken havde slået fire, var endnu en bilist blevet sigtet for at køre bil i påvirket tilstand - bilisten blev standset i en VW Up på Horsetorvet i Odense klokken 3.58.

Klokken 1.30 natten til mandag standsede en politipatrulje endnu en påvirket bilist, denne gang på Skolevej i Tommerup.

Flere sigtes for narkokørsel

Fra 2015 til 2018 er antallet af sigtelser for kørsel under indflydelse af euforiserende stoffer eller medicin steget kraftigt. I 2015 blev 5729 personer sigtet, mens tallet i 2018 endte på 8494. En del af stigningen kan hænge sammen med flere og mere effektive kontroller.

Antallet af sigtelser for spirituskørsel har ligget mere stabilt i den samme fireårige periode - i 2015 blev 7598 sigtet for spirituskørsel, og i 2018 var tallet 7391. Politiet standsede med andre ord langt flere narkobilister end spirituspåvirkede bilister.

Der er endnu ikke opgjort et samlet tal for 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Brandvæsenet måtte rykke ud: Brand i lade

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Kerteminde For abonnenter

Gense hele borgermødet: Er byggeriet på Nordre Havnekaj en rigmands-ghetto eller en gave til byen?

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Odense For abonnenter

Tidligere overlæge fra OUH efter dødsfald på Havebæk: Forbryderisk ikke at reagere

Annonce