Annonce
Faaborg-Midtfyn

Faldsled Kro danner ramme om giftmord blandt overklassen

I en ny kriminalroman stifter en flok snobbede københavneradvokater både bekendtskab med det berømte spisested, Egeskov Slot og lokale betjente

FALDSLED: Til landbetjentenes store irritation vælger en gæst at tage livet af en anden på Faldsled Kro i stedet for hjemme i hovedstaden. Og så på en weekendvagt.

I Sanne Udsens romandebut benytter en morder sig af, at Faldsled Kros glaskarafler med løs prop er nemme at smugle cyankalium ned i, så en afslappende gin & tonic ender i den evige hvile for en arrogant advokatpartner.

Når Faldsled Kro er blevet rammen for forbrydelsen, skyldes det dels, at Sanne Udsen gik efter en klassisk krimiscene med et lukket selskab, hvor morderen skal findes. - Jeg ville så gerne have en tidstypisk ramme, og i mangel af et engelsk landsted, hvor majoren findes død på biblioteket, blev det altså advokater på seminar på en eksklusiv kro, forklarer Sanne Udsen.

Annonce

Høje hæle på brosten

Når netop Faldsled Kro kom til at lægge karafler til, var det, fordi hun var inviteret dertil i anledning af sine forældres guldbryllup.

Her fik hun lejlighed til at suge til sig af detaljer som de store nøgler med messingskilt uden værelsesnummer, som kommer til at spille en rolle i opklaringen. Og hun købte en af karaflerne med hjem fra kroens kiosk.

Hun har også noteret sig gård- havens brosten i sine høje hæle, som bogens heltinde, Sarah Bertelsen må trippe besværet rundt på, mens hun er med sin "potentielle ægtemand nummer tre" på partnerseminar på kroen.

Til gengæld kan hun nyde spejlede vagtelæg som morgenmad. Men udover de små æg svælger bogen ikke i det verdenskendte spisesteds menu-kort. Maden beskrives bare som "små lækkert anrettede godbidder".

- Det er jo ikke maden, der skal være i fokus. Jeg ved godt, at nogle forfattere skriver meget om det, men det synes jeg af og til smager lidt af, at forfatteren har en viden om mad, som han eller hun synes er sjov at flette ind, siger Sanne Udsen.

Til gengæld er personernes påklædning detaljeret beskrevet.

Slips til korte ærmer

Advokaternes dyre jakkesæt og designertasker står i kontrast til provins- betjentenes forvaskede silkevindjakker og Ecco-sko.

En af betjentene bærer oven i købet slips til en kortærmet skjorte - til advokaternes rædsel.

Men det skal ikke læses som en nedgørelse af landbetjente, understreger forfatteren, Sanne Udsen.

- Du ville jo nok ikke have fundet det troværdigt, hvis jeg havde skrevet, at de gik i Armani. Deres påklædning passer jo til deres arbejde, og det er mest af alt med for at vise advokaternes fordomme. Nogle mennesker har et verdensbillede, hvor de synes, at "der er nogen, der er ligesom os, og så er der nogle, der ikke er, og de sidste er det synd for". Og sådan tænker en del af selskabet i bogen, forklarer hun.

Før politireformen

Hun har sikret sig, at de lokale betjente har meget begrænset erfaringer med mordsager. Og hun har konstateret, at i weekenden er det politifolk fra Assens, der må rykke ud, fordi nærpolitiet i Faaborg har lukket.

- Bogen foregår, før politireformen trådte i kraft, og jeg har undersøgt hvordan rutinen er, og hvilke sager, de har haft de senere år. Det er sådan nogen detaljer, som vel strengt taget ikke er så vigtige, men hvis det er forkert, er det ikke så godt, siger Sanne Udsen.

TV2 Forlag, som har udgivet bogen, har bedt kroen om tilladelse til at bruge rammerne i kriminalromanen.

- Det sagde de ja til. Hvis det havde været en madforgiftning, eller hvis en ansat på kroen havde været morderen, var de sikkert blevet sure, siger Sanne Udsen.

Hun er i gang med en ny bog om Sarah Bertelsen. Men næste gang er hun på hjemmebane i hovedstadsområdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Fyn

Meteorologer: Ingen tegn på vinter - lavtryk med mere regn nærmer sig

Annonce