Annonce
Indland

Faldende priser og dræbende varme: Fynske juletræer slipper nådigt fra problemer

Direktør for Langesø Skovbrug Hans Berner anslår, at prisen på hans juletræer er faldet med op til 30 procent i løbet af få år. Foto: Nils Svalebøg

Danske juletræsproducenter har haft et svært år. En stigende egenproduktion presser prisen ned på branchens vigtigste eksportmarked, mens den varme sommer har taget livet af mange nyplantede træer. Fyn er dog bedre stillet end de fleste.

Annonce

Nordmannsgran står stablet på paller i flere meters højde på Langesø Slot. Det er de resterende par tusinde træer, som endnu ikke er blevet eksporteret. Langt størstedelen er dog for længst solgt videre - hovedsageligt til grossister, der afsætter træerne på det tyske marked.

- Vi har mange gode, trofaste kunder, der vender tilbage til os, fordi vores træer er af høj kvalitet, siger direktøren for Langesø Skovbrug, Hans Berner.

- De går ikke kun op i prisen.

Det er heldigt nok, for når det kommer til pris, har Langesø svært ved at konkurrere med Tysklands egenproduktion af juletræer, der har været stærkt stigende de sidste fem-seks år. Lokale tyske producenter har jo ikke de samme transportomkostninger som en udenlandsk eksportør, pointerer Hans Berner.

- Det er et presset marked. For os betyder det, at vi kan tage 25-30 procent mindre for vores træer, end vi kunne for bare nogle år siden, siger Hans Berner.

Langesø Slot holder julemarked hver weekend op til jul, hvor man kan drikke gløgg, spise æbelskiver og selvfølgelig finde sig et juletræ. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Branchen i problemer

I brancheforeningen Danske Juletræer bekræfter man tendensen: Fra 2012 til 2017 er prisen på juletræer på det tyske marked faldet med en tredjedel - fra 120 til 78 kroner stykket. Og det er et stort problem, for Tyskland er med længder branchens vigtigste marked.

- Vi eksporterer 10 millioner juletræer om året, og halvdelen af disse bliver solgt til Tyskland. Til sammenligning aftager det danske marked kun 1,5 million træer, siger direktør for Danske Juletræer Claus Jerram Christensen.

Så når priserne falder i Tyskland, fordi der simpelthen bliver produceret flere træer, så bliver det pludselig købers marked. Og det tvinger de danske producenter til at højne kvaliteten, samtidig med at man sælger træerne billigere.

- Hvis ens træer ikke er så velpassede og gode, så kan det godt være vanskeligt at sælge dem i denne tid. Det er jo flødeskummen, der bliver solgt først - så kommer man til minimælken senere, siger Claus Jerram Christensen.

Langesø Skovbrug har fældet 20.000-22.000 træer, hvoraf kun et par tusinde endnu mangler at blive solgt. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

God jord redder Fyn

For at gøre ondt værre for de pressede juletræsproducenter, så har den varme og tørre sommer gjort, at 25 procent af de juletræer, der er plantet i efteråret 2017 og foråret 2018, er gået tabt. Det er enormt meget, for normalt er der ingen planteafgang på nordmannsgran, forklarer Claus Jerram Christensen, der dog påpeger, at tørkeskaderne ikke er jævnt fordelt over landet.

- Der er typisk god jord på Fyn. Morænejord, som har et vist lerindhold og derfor holder bedre på vandet, end en mere sandet jord gør. Så jeg tror nu nok, at fynboerne skal klare sig, siger Claus Jerram Christensen.

Det er også oplevelsen på Langesø Slot. Bevares, man har mistet nogle træer de steder, hvor jorden har været lidt ekstra sandholdig, og det er da også udsædvanligt, men overordnet set er man sluppet billigt.

- Vi skal ud og genplante nogle arealer til foråret, men vi taler under fem procent af vores nyplantede træer, siger Hans Berner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Vi finder os ikke i sexchikane

Fyn

Torsdagens tal: Odense nummer 26 over kommuner med mest konstateret coronasmitte i Danmark

Annonce