x
Annonce
forside

Faldende huspriser: Lukket købmand kan gøre landsby millioner mindre værd

Købmand Kim Brandt lukkede sin butik, Let Køb i Oure, i lørdags. Det var Oures sidste købmandsbutik, der dermed forsvandt

Værdien på Oures ejendomme kan falde med 10 procent efter købmandslukning, vurderer ejendomsmæglere.

Lørdag lukkede Oures sidste købmand, og udover at Oure mister sin sidste lokale dagligvareforretning, kan købmandslukningen blive dyr for den lille sydfynske by med lidt over 500 indbyggere. Farvel til købmanden gør nemlig husene i Oure op til 10 procent mindre værd.

Det viser en undersøgelse, Dansk Ejendomsmæglerforening har lavet for De Samvirkende Købmænd. I undersøgelsen svarer 101 ejendomsmæglere, der arbejder i byer med færre end 3000 indbyggere, at huspriserne vil falde med mere end 10 procent, når den sidste dagligvarebutik i en mindre by lukker.

Det betyder, at Oures privatboliger og fritidshuse tilsammen bliver 54 millioner kroner mindre værd, hvis man trækker 10 procent fra de nuværende offentlige ejendomsvurdering på de 350 privatejede ejendomme i Oure.

Har ejendomsmæglerne ret, kan hvert hus i Oure altså falde i værdi med flere end 150.000 kroner i gennemsnit. Men det kan samtidig blive vanskeligere at sælge sit hus, selv hvis man acceptere et nedslag på 10 procent.

94 procent af ejendomsmæglerne svarer i undersøgelsen, at liggetiden på ejendomme bliver forlænget i en by, hvor der kun er en enkelt eller ingen dagligvarebutik tilbage. Flere ejendomsmæglere - 60 procent - vurderer samtidig, at der er huse, der slet ikke bliver sat til salg i byer uden dagligvarebutikker, fordi folk har opgivet at sælge deres det.

Læs mere i Fyns Amts Avis og på www.mitfyn.dk mandag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce