Annonce
forside

Faldende huspriser: Lukket købmand kan gøre landsby millioner mindre værd

Købmand Kim Brandt lukkede sin butik, Let Køb i Oure, i lørdags. Det var Oures sidste købmandsbutik, der dermed forsvandt

Værdien på Oures ejendomme kan falde med 10 procent efter købmandslukning, vurderer ejendomsmæglere.

Lørdag lukkede Oures sidste købmand, og udover at Oure mister sin sidste lokale dagligvareforretning, kan købmandslukningen blive dyr for den lille sydfynske by med lidt over 500 indbyggere. Farvel til købmanden gør nemlig husene i Oure op til 10 procent mindre værd.

Det viser en undersøgelse, Dansk Ejendomsmæglerforening har lavet for De Samvirkende Købmænd. I undersøgelsen svarer 101 ejendomsmæglere, der arbejder i byer med færre end 3000 indbyggere, at huspriserne vil falde med mere end 10 procent, når den sidste dagligvarebutik i en mindre by lukker.

Det betyder, at Oures privatboliger og fritidshuse tilsammen bliver 54 millioner kroner mindre værd, hvis man trækker 10 procent fra de nuværende offentlige ejendomsvurdering på de 350 privatejede ejendomme i Oure.

Har ejendomsmæglerne ret, kan hvert hus i Oure altså falde i værdi med flere end 150.000 kroner i gennemsnit. Men det kan samtidig blive vanskeligere at sælge sit hus, selv hvis man acceptere et nedslag på 10 procent.

94 procent af ejendomsmæglerne svarer i undersøgelsen, at liggetiden på ejendomme bliver forlænget i en by, hvor der kun er en enkelt eller ingen dagligvarebutik tilbage. Flere ejendomsmæglere - 60 procent - vurderer samtidig, at der er huse, der slet ikke bliver sat til salg i byer uden dagligvarebutikker, fordi folk har opgivet at sælge deres det.

Læs mere i Fyns Amts Avis og på www.mitfyn.dk mandag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fem riddere om det runde bord

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Fyn

23-årig fodgænger dræbt på motorvejen: Han havde været til fastelavnsfest

Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Annonce