Annonce
Odense

Fald i underretninger bekymrer rådmand i Odense

Susanne Crawley Larsen er bekymret for det faldende antal indberetninger. Det svarer foreløbig til det fald, der normalt vil være i ferierne. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Der er sket et fald i antallet af underretninger under lukningen af skoler og daginstitutioner, og det bekymrer rådmand Susanne Crawley Larsen (R).

Hvorfor skal alle forældre og skolebørn ringes op af en lærer eller pædagog her op til påske?

- Vi har allerede en ekstra opmærksomhed på de børn, der er sårbare, og som vi for eksempel har en underretning på, eller som har problemer, vi kender. Men jeg er også bekymret for børn i nogle af de familier, vi ikke kender. Familierne er lige nu i et krydsfeldt mellem hjemmearbejde, hjemmepasning og undervisning, og det presser nogle børn og familier. Jeg synes, det er vigtigt at blive ringet op og spurgt om, hvordan man har det. Resten af ens netværk er jo også på afstand - for eksempel bedsteforældre, naboer, venner og legekammerater. Man er ret alene som familie i øjeblikket. Jeg er sikker på, at nogen vil have gavn af at blive ringet op af en person, som de kender.

Hvad er baggrunden for, at I sætter det her i værk?

- Jeg kan se, at underretningerne falder i den her tid. Der er faldet til det halve antal af normalt. Typisk kommer de fleste underretninger om børn fra folkeskolelærere, og jeg har en formodning om, at når man ikke fysisk er sammen med børnene, så er det ting, man ikke ser. Derfor skal alle have et opkald.

Hvordan kan lærere og pædagoger hjælpe elever og børnefamilier på afstand?

- Nogle gange er hjælpen bare lidt a la det, der foregår i en garderobe til hverdag. For eksempel når man taler om, at barnet ikke vil spise eller sove og de sædvanlige udfordringer. Almindelig rådgivning. Andre gange kan vi tilbyde hjælp fra familiebehandlerne, hvis nogen synes, at de har behov for lidt mere. Jeg forestiller mig også, at der kan opstå konflikter mellem forældre, og i sådan en situation er der en mulighed for, at vi kan hjælpe med mere behandlingsmæssige tiltag. De større børn over 13 kan få gratis psykologtilbud og kan henvises til det.

Tror du, at et telefonopkald kan give eksempelvis en lærer samme fornemmelse for barnets situation, som når de ses i skolen?

- Nej, det er ikke det samme. Vi ved jo også godt, at børn i sårbare familier har et frirum på skolen. Nu sidder de i et andet miljø - måske på en onlineforbindelse i stuen, hvor de ikke er alene. Men vi ved, at både lærere og pædagoger er vigtige voksne for mange børn, og mit håb er, at hvis man har behov, så vil det lykkes at tale sammen. Hvis en lærer får en fornemmelse af, at der er noget galt, vil de vende tilbage.

Der er ikke mange, der har benyttet sig af nødpasning. Kunne det hjælpe de familier, der er særligt pressede?

- Jeg er ikke i tvivl om, at nogle af dem, der kan benytte nødpasningen, ikke gør det. Men hvis det er bedst for barnet, bør man benytte sig af nødpasning - om ikke andet så bare for et par timer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce