Annonce
Danmark

Falberts gabestok: Kulturministeren er god til at snyde

DB-IN: BENT FALBERT(Flaben Falbert)Billedtekst: Bent Falbert ...

Kulturminister Joy Mogensen har lynhurtigt lært, hvordan man snyder - og bagefter lyver om det.

Det drejer sig om den årlige besparelse på to procent, som mange institutioner er pålagt. Den officielle betegnelse er omprioriteringsbidrag. Det lyder ligesom kønnere end nedskæring. Reelt er der tale om at fodre hunden med dens egen hale. Altså tarvelige manerer.

Mens kulturordfører Mogens Jensen (nu fødevareminister) under valgkampen stadig troede, at Mette Frederiksen kunne bruge ham som kulturminister, havde han travlt med at love, at borgerlige besparelser ville blive sløjfet på kulturområdet, hvis vælgerne venligst ville stemme på liste A. Fredningen skulle gælde fra og med den finanslov, som skal vedtages inden udgangen af 2019.

Nu har Socialdemokraterne erobret regeringsmagten - hvorefter Joy Mogensen som sin første gerning dropper valgløftet på kulturområdet, mens andre felter slipper for omprioriteringen. Altså rent vælgerbedrag.

Men hertil kommer et ekstra gang svindel: Joy Mogensen praler på nettet med, at statsstøtte til blandt andet medier, egnsteatre, kunstneruddannelser, idræt og højskoler fritages for at blive udhulet af to procent-udsugningen.

Snyderiet - for nu ikke at skrive svindel flere gange - består i, at omprioriteringsbidraget aldrig har ramt medier, film, idræt og kunstuddannelser!

Hun roser sig altså af at beskytte nogle felter, som slet ikke er berørt af bidraget. En klam fidus. Pinlig for let øvede iagttagere.

Kulturministeren kan ikke have hørt ordentligt efter, da hendes chef, Mette Frederiksen, i sin åbningstale i Folketinget argumenterede for, at vi i Danmark fortsat skal basere al vores færden på tillid. For hvordan nære tillid til en minister, som siger ét men gør det modsatte - allerede inden hun har lært at finde vej til sit ministeriums dametoilet.

Det ædle krav om tillid er ikke nemt at tage højtideligt, når institutioner som Statens Museum for Kunst, Nationalmuseet og Det kgl. Teater skal beskæres igen-igen - skønt partiets talsmænd også på dét punkt sagde det modsatte under hele den lange valgkamp.

Socialdemokraterne havde i øvrigt selskab af Enhedslisten, Folkesocialisterne og De Radikale, når det gjaldt om at afvise besparelserne og lokke kulturinteresserede vælgere til sig.

Selv Venstre blev - drevet af skræk for vælgerflugt - nødt til at afgive løfter om at frede disse områder for besparelser. Det kan altså ende med, at et flertal af andre partier både til højre og venstre for Socialdemokratiet går sammen om at standse regeringens besparelser.

På den måde kan Socialdemokraternes valgkampsløfter gå hen og blive opfyldt af andre, mens sosserne selv stemmer imod deres egen politik, som de formulerede den før valget! Er det tillid, Mette Frederiksen beder om?

Omvendt har propagandacentralen Kvinfo allerede sikret sig politisk opbakning fra SF, EL, R og S til at tilgramse sig yderligere fem millioner kroner fra statskassen til sit underjordiske arbejde for kvindesagen.

Det er en konspiratorisk affære, som ligestillingsminister Mogens Jensen burde se kritisk på, hvis han tør. Kvinfo er nemlig meget langt fra at repræsentere ligestilling. Samtlige bestyrelsesmedlemmer og chefer i foretagendet er kvinder. Kan Jensen leve med så grov en skævhed?

Joy betyder glæde, og dén kunne minister Mogensen få lejlighed til at sprede, hvis hun gik ind for alsidighed, når der skal fordeles radiokanaler. Efter at de røde vandt valget, har DR nemlig besluttet at intrigere sig til at beholde de kanaler, som Statsradiofonien foreløbig står til at skulle aflevere.

Det drejer sig om et par dårligt udnyttede radiokanaler, som sender jazz og eksperimentel musik isprængt ligegyldig snik-snak. Ærlig talt: Kan man ikke henvise lyttere med sådanne interesser til selv at lægge en skive musik på anlægget derhjemme eller tappe de tilbud, der flyder på nettet?

Så kunne vi andre få nogle flere tale-radiostationer som velkomne bidrag til samfundsdebatten, hvilket er hele meningen med, at staten driver medievirksomhed.

Se dét ville udgøre en velkommen sindelagsændring hos den minister, der styrer statskulturen. Så det sker nok ikke.

Nu har Socialdemokraterne erobret regeringsmagten - hvorefter Joy Mogensen som sin første gerning dropper valgløftet på kulturområdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce