x
Annonce
Bagsiden

Faktarama: Doven salamander flyttede sig ikke i syv år

"Menneskefisken" kaldes den blege hulesalamander også. Foto: Javier Ábalos Alvarez/Wikimedia Commons
Måske er opskriften på at blive gammel at foretage sig så lidt som muligt - hvis man bor i en mørk hule.

2569 dage. Så længe har en østeruropæisk salamander siddet bomstille og ikke foretaget sig noget som helst. Det fortæller videnskab.dk på baggrund af en artikel i The Independent.

Salamanderen af arten hulepadde er kendt for at kunne leve i over hundrede år. En af opskrifterne på at blive så gammel kan være, at de foretager sig så lidt. Og når de endelig foretager sig noget, sker det uendelig langsomt.

- De hænger ud og laver nærmeste ingenting, siger Gergely Balácz, forsker i zoologi ved Eötvös University i Ungarn ifølge magasinet The Scientist.

Han har sammen med sit hold af forskere opholdt sig i mørke grotter i Bosnien-Herzegovina for på tæt hold at studere de blege hulepadder, hvis adfærd får dovendyr til at ligne hyperaktive børnehavnbørn.

Annonce

Højst 10 meter væk

Hulepadderne har ingen naturlige fjender, kan vente flere år med at spise, er blinde og lever i totalt mørke.

Og lidt ligesom fynboer, vægrer de sig ved at flytte for langt væk hjemmefra. Hulepadden er dog lidt mere ekstrem. Forskerne kunne fastslå, at mange af padderne gennem et helt og aldeles begivenhedsløst liv aldrig flyttede sig mere end 10 meter fra der, hvor de kom til verden.

En enkelt helt ekstremt tilbageholdende salamander blev endda siddende nøjagtig samme sted i syv år.

Studeret i otte år

De stillestående huleboere flytter sig helst kun for at parre sig, og selv det sker gennemsnitligt kun med 12,5 års mellemrum.

Studiet varede otte år, hvor forskerne med jævne mellemrum dykkede ind i hulesystemet, fandt de hulepadder, de havde mærket op sidst, og noterede sig hvor langt de havde rykket sig.

Trods den ringe mobilitet er de blege salamandere faktisk øverst i fødekæden i det lokale hulesystem, hvor de nærer sig af rejer, snegle og insekter ... hvis deres vej skulle falde forbi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Aflysning kan blive katastrofal: Publikum afgør, om Tinderbox overlever

Debat

April 1960: Brand på Anderupgaard

Annonce