x
Annonce
Danmark

FAKTA: Ny hastelov skal kunne forhindre forsamlinger på over to

Stjæler man håndsprit, skal man direkte i fængsel op til 30 dage, hvis det står til regeringen.

Det går stærkt i politik i disse dage, fordi Folketinget ønsker at afbøde konsekvenserne fra coronavirus i Danmark.

Torsdag fremsættes to nye hastelovforslag, der indeholder fængsel for at stjæle håndsprit, og at forsamlinger på over to personer skal kunne forbydes.

Der ventes at være flertal i Folketinget, men enkelte ting kan stadig blive pillet ud. Læs mere om forslaget her:

* Regeringen vil kunne skærpe den nuværende lov om, at man maksimalt må forsamles ti personer. Det er blevet justeret flere gange. Fremover skal der være mulighed for forbud mod, at mere end to personer samles. Det ventes ikke indført foreløbigt, men regeringen vil have mulighed for det.

* Familier, familiesammenkomster, arbejdspladser, kollegier, begravelser og politiske forsamlinger er undtaget. Regeringen foreslår, at bøden for ikke at overholde forbuddet hæves fra 1500 kroner til 2500 kroner.

* Politiet vil få mulighed for at lukke offentlige områder, hvor der mistanke om, at mange mennesker normalt vil samle sig. Eksempelvis legepladser eller fodboldbaner.

* Regeringen foreslår at flerdoble straffen for at stjæle håndsprit til en værdi af 200 kroner fra et hospital eller apotek. I dag koster det en bøde på 500 kroner, men fremover skal det takseres med ubetinget fængsel på mellem 10 og 30 dage. Støttepartierne er dog skeptiske og kræver en anden bagatelgrænse.

* Kriminelle, der udnytter coronakrisen og begår tricktyverier og snyder sig ind i private hjem for at stjæle værdier for 1500 kroner, skal kunne få op mod 80 dages fængsel. I dag er strafferammen 40 dages fængsel.

* En erhvervsdrivende, der svindler sig til offentlig støtte fra regeringens hjælpepakker og får udbetalt 1 million kroner, skal kunne straffes med 4 års fængsel. Det er en firdobling i forhold til i dag.

* I dag koster det en forretning 5000 kroner, hvis den trodser forbuddet og holder åbent. Med lovforslaget skal små virksomheder med under ti ansatte fremover betale 10.000 kroner for at overtræde loven første gang.

* For mellemstore virksomheder med under 50 ansatte skal bødestraffen være 20.000 kroner første gang. Og for større virksomheder skal bøden være 40.000 kroner for første gang. Den kan blive op til 150.000 kroner i alt.

* Lovforslaget hastebehandles første gang torsdag og ventes anden- og tredjebehandlet tirsdag 31. marts, hvorefter det vil træde i kraft. En hastebehandling af et lovforslag kræver opbakning fra to tredjedele af Folketinget, hvilket der er.

* De udløber 1. marts 2021, medmindre et politisk flertal forlænger dem.

Kilder: Regeringens to hastelovforslag per 26. marts, L 157 og L 158.

/ritzau/

Se lovforslag her
Se lovforslag her
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce