Annonce
Danmark

FAKTA: Ny hastelov skal kunne forhindre forsamlinger på over to

Stjæler man håndsprit, skal man direkte i fængsel op til 30 dage, hvis det står til regeringen.
Annonce

Det går stærkt i politik i disse dage, fordi Folketinget ønsker at afbøde konsekvenserne fra coronavirus i Danmark.

Torsdag fremsættes to nye hastelovforslag, der indeholder fængsel for at stjæle håndsprit, og at forsamlinger på over to personer skal kunne forbydes.

Der ventes at være flertal i Folketinget, men enkelte ting kan stadig blive pillet ud. Læs mere om forslaget her:

* Regeringen vil kunne skærpe den nuværende lov om, at man maksimalt må forsamles ti personer. Det er blevet justeret flere gange. Fremover skal der være mulighed for forbud mod, at mere end to personer samles. Det ventes ikke indført foreløbigt, men regeringen vil have mulighed for det.

* Familier, familiesammenkomster, arbejdspladser, kollegier, begravelser og politiske forsamlinger er undtaget. Regeringen foreslår, at bøden for ikke at overholde forbuddet hæves fra 1500 kroner til 2500 kroner.

* Politiet vil få mulighed for at lukke offentlige områder, hvor der mistanke om, at mange mennesker normalt vil samle sig. Eksempelvis legepladser eller fodboldbaner.

* Regeringen foreslår at flerdoble straffen for at stjæle håndsprit til en værdi af 200 kroner fra et hospital eller apotek. I dag koster det en bøde på 500 kroner, men fremover skal det takseres med ubetinget fængsel på mellem 10 og 30 dage. Støttepartierne er dog skeptiske og kræver en anden bagatelgrænse.

* Kriminelle, der udnytter coronakrisen og begår tricktyverier og snyder sig ind i private hjem for at stjæle værdier for 1500 kroner, skal kunne få op mod 80 dages fængsel. I dag er strafferammen 40 dages fængsel.

* En erhvervsdrivende, der svindler sig til offentlig støtte fra regeringens hjælpepakker og får udbetalt 1 million kroner, skal kunne straffes med 4 års fængsel. Det er en firdobling i forhold til i dag.

* I dag koster det en forretning 5000 kroner, hvis den trodser forbuddet og holder åbent. Med lovforslaget skal små virksomheder med under ti ansatte fremover betale 10.000 kroner for at overtræde loven første gang.

* For mellemstore virksomheder med under 50 ansatte skal bødestraffen være 20.000 kroner første gang. Og for større virksomheder skal bøden være 40.000 kroner for første gang. Den kan blive op til 150.000 kroner i alt.

* Lovforslaget hastebehandles første gang torsdag og ventes anden- og tredjebehandlet tirsdag 31. marts, hvorefter det vil træde i kraft. En hastebehandling af et lovforslag kræver opbakning fra to tredjedele af Folketinget, hvilket der er.

* De udløber 1. marts 2021, medmindre et politisk flertal forlænger dem.

Kilder: Regeringens to hastelovforslag per 26. marts, L 157 og L 158.

/ritzau/

Se lovforslag her
Se lovforslag her
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter kuldsejlet festival: Caroline er overrasket over Kertemindes krav om tilbagebetaling af halv million

Sport

DHG tager imod kommende ligahold

Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Annonce