Annonce
Udland

FAKTA: Johnson & Johnson-vaccine behøver kun et stik

Den største del af Danmarks vaccineindkøb er hos Johnson & Johnson. Den kan snart blive godkendt.

Den coronavaccine, som Danmark har købt flest af, kan snart blive godkendt til brug i EU.

11. marts håber Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) at kunne komme med sin vurdering af, om vaccinen bør godkendes. Det meddeler EMA tirsdag i en pressemeddelelse.

Det er formelt EU-Kommissionen, der skal godkende vacciner til brug i EU. Det er tidligere sket få timer efter EMA's anbefaling.

Læs mere om vaccinen her:

* Modsat de tre første vacciner, der er godkendt i EU, som kræver to stik, kan man kan med Johnson & Johnsons vaccine nøjes med et stik.

* Vaccinen skal som udgangspunkt opbevares ved minus 20 grader, men kan ifølge Johnson & Johnson opbevares op til tre måneder ved en temperatur på mellem to til otte grader, hvilket passer til et køleskab.

Til sammenligning skal Pfizer/BioNTech og Modernas vacciner som udgangspunkt opbevares ved henholdsvis minus 70 og minus 20 grader, mens AstraZenecas kan opbevares i et køleskab. Pfizer/BioNTech har dog slækket på det ekstreme kuldekrav i USA. EU har endnu ikke fulgt trop.

* Vaccinen er lavet med samme teknologi, som Johnson & Johnson har brugt til en vaccine mod ebola, og som også bliver brugt i vacciner, der er ved at blive udviklet mod zikavirus, luftvejsvirusset rsv og hiv.

* Vaccinen har påvist en effekt på 66 procent i at forhindre et moderat eller alvorligt forløb med coronavirus.

* Effekten er beregnet ved at teste vaccinen i et studie, hvor 43.783 forsøgspersoner var delt i to grupper. Den ene gruppe fik vaccinen, mens den anden fik et uvirksomt placebo.

Der var samlet 468 personer i forsøget, som fik symptomer og blev testet positive. Risikoen for at blive smittet blev reduceret med 66 procent i vaccinegruppen.

* Ingen af de personer, der blev smittet, selv om de havde fået vaccinen, var blevet indlagt på hospitalet eller døde, fire uger efter at de havde fået vaccinen.

* Forsøgspersonerne i studiet var fra USA, Sydamerika og Sydafrika. De to sidstnævnte områder har været i fokus, fordi de smitsomme mutationer af virusset B1351 og P1 udspringer fra henholdsvis Sydafrika og Brasilien.

Effekten af vaccinen var 57 procent i Sydafrika, 66 procent i Sydamerika og 72 procent i USA. Ingen af de vaccinerede er blevet indlagt eller er døde.

* Danmark har via EU lagt billet ind på at kunne købe vacciner til 8,2 millioner personer fra Johnson & Johnson. Vaccinen udgør dermed omkring en tredjedel af Danmarks samlede vaccinebestilling.

* Johnson & Johnson ansøgte 16. februar om at få godkendt sin vaccine i EU.

Kilder: Johnson & Johnson og Lægemiddelstyrelsen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Ejer af sportsbar peger på problemer ved nye restriktioner - vil ikke være en sur kælling: - Jeg synes, det er fuldstændig hul i hovedet

Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce