Annonce
Sport

FAKTA: 11 sæsoner med store bølgeskvulp i Esbjerg

Jakob Ankersen var en del af Esbjergs opblomstring under Jess Thorup og Niels Frederiksen, men han er også en del af det hold, som nu må indstille sig på endnu en sæson i 1. division. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Esbjerg missede mandag endegyldigt muligheden for at rykke op i Superligaen efter 1-2-nederlag til Fredericia.

Esbjerg er i næste sæson stadig 1.-divisionsklub, efter at klubben endegyldigt missede sin målsætning om at vende tilbage til landets bedste fodboldrække mandag aften.

Bliv her klogere på den vestjyske klubs op- og nedture igennem de sidste 11 sæsoner:

* 2010/11: Rykker ud af Superligaen.

På sidste spilledag rykker Esbjerg ud af Superligaen sammen med Randers FC, efter at de to klubber spiller 2-2 i sidste spillerunde. Det er enden på ti sæsoner i træk i landets bedste række for vestjyderne.

* 2011/12: Vinder 1. division.

Uden problemer fører Jess Thorup et talentfuldt esbjerghold tilbage i Superligaen.

* 2012/13: Pokalvinder.

For tredje gang i klubbens historie - og første gang i 37 år - vinder Esbjerg pokaltitlen. Klubben imponerer også i Superligaen, hvor oprykkerne slutter som nummer fire. Martin Braithwaite sendes til Toulouse som det første store salg fra et talentfuldt kuld.

* 2013/14: Europæisk eventyr.

Under klubbens nye cheftræner, Niels Frederiksen, opnår Esbjerg stor europæisk succes. Klubben kvalificerer sig først til gruppespillet og siden 16.-delsfinalerne i Europa League. Tvillingerne Peter og Jakob Ankersen sælges, ligesom forsvarsklippen Eddi Gomes og topscorer Martin Pusic også bliver pæne millionsalg.

* 2014/15: Flirter med nedrykning.

Efter den flotte europæiske sæson ender Esbjerg med en europæisk fiasko og ryger ud i Europa League-kvalifikationen til Ruch Chorzow fra Polen. I Superligaen når Esbjerg at flirte med nedrykning, men klarer frisag.

* 2015/16: Trænerkabale begynder.

Kort inde i den nye sæson ryger Niels Frederiksen på porten. Michael "Mex" Pedersen får ansvaret midlertidigt, inden Jonas Dal forlader konkurrenten Hobro og tager over. Esbjerg slutter som nummer 11, men på grund af en forestående udvidelse til 14 hold, rykker kun ét hold ud af Superligaen, og Esbjerg slipper med skrækken.

* 2016/17: Flere fyringer og nedrykning.

Få dage inden sæsonstart smides Jonas Dal på porten. Rutinerede Colin Todd kommer ind, men resultaterne udebliver. Todd droppes før jul og erstattes af Lars Lungi Sørensen, men klubmanden kan ikke redde et esbjerghold fuld af eksotiske lejespillere. Esbjerg rykker ud efter playoffnederlag til AC Horsens.

* 2017/18: Oprykning til Superligaen.

Hollænderen John Lammers fører Esbjerg tilbage i Superligaen via en samlet playoffsejr over Silkeborg.

* 2018/19: Bronzemedaljer.

I den afsluttende del af sæsonen går alle marginaler med Esbjerg. Klubben kommer på mærkværdig vis i mesterskabsslutspillet efter en kæmpe målmandsbrøler fra Vejles Thomas Hagelskjær. Esbjergenserne tøjler rækkens bedste hold, og for første gang i 15 år vinder klubben bronze.

* 2019/20: Elevatoren kører ned igen.

Hvedebrødsdagene er ovre. Esbjerg ryger hurtigt ud af Europa uden at score mod Shakhtyor Soligorsk fra Hviderusland. I Superligaen går det også trægt, og John Lammers smides på porten. Claus Nørgaard overtager roret midlertidigt, inden Lars Olsen hives ind til sit første klubjob i ni år. EM-helten får ikke succes, og spillertruppen mister tilliden til træneren, som trækker sig. Vikaren Troels Bech formår ikke at redde vestjyderne, der igen må ned i 1. division.

* 2020/21: Oprykningen kikser.

Esbjergs tre første nedrykninger i årtusindet blev fulgt op af en omgående oprykning, men det lykkedes ikke for Olafur Kristjanssons mandskab at kopiere den opskrift. Islændingen blev fyret, da den matematiske mulighed for oprykning forsvandt tre runder før tid.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce