Annonce
Danmark

Fagbevægelsen: - Man kan ikke både få skattelettelser og mere velfærd

Formand for FH, Lizette Risgaard, ved Arbejdernes Internationale Kampdag i Fælledparken i København 1. maj sidste år. Nu kommer fagbevægelsen med et nyt udspil op til dagen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, forklarer, hvorfor de har valgt at tage debatten om flere penge til velfærd op.

Lizette Risgaard, normalt tager fagbevægelsen sig af overenskomster. Hvorfor vælger I at blande jer i debatten om et behov for flere penge til velfærd?

- Vi har som fagbevægelse altid taget ansvar for at være med til at diskutere mere end overenskomster, og jeg synes, at når vi er talerør for 1,4 millioner medlemmer, som hver eneste dag er afhængig af velfærd for at få familie- og arbejdslivet til at hænge sammen, så vil det være mærkeligt ikke at blande sig i debatten.

Annonce

Fagbevægelsen foreslår 23 milliarder kroner til at løfte velfærden frem mod 2025. Hvordan er I kommet frem til det tal?

- Vi siger ligesom dem, der arbejder med det i Finansministeriet, at vi bruger den samme beregningsmetode med, hvor mange flere børn og ældre der kommer i de næste år. Det er Finansministeriet selv, som vurderer, at der er behov for en økonomisk vækst på 0,7 procent hvert år, svarende til 23 milliarder kroner, til at følge den demografiske udvikling.

Nogle vil mene, at de ekstra udgifter vil give et behov for at sætte skatterne og afgifterne op for at finansiere jeres udspil. Er du enig i det argument?

- Nej, det, vi siger med udspillet, er, at man ikke kan bilde folk ind, at man både kan give skattelettelser og udbygge den velfærd, som der er brug for. Vi har regnet på, hvad der skal til for at følge med udviklingen, og det svarer cirka til det økonomiske råderum. Der er med andre ord penge til at foretage den prioritering, men til gengæld er der ikke penge til skattelettelser. Man kan ikke bruge pengene to gange.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fængselsforbundet: - Vi kan aldrig undgå, at indsatte tager livet af sig selv

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Annonce