Annonce
Indland

Facebooks topchefer med til åbning: Odense er vores nye hjem

Niall McEntegart. Facebooks chef for datacentre i bl.a. Norden, viser en server frem for pressen til åbningen torsdag. Hver enkelt tekniker på centret har ansvaret for 50.000 servere. Foto: Michael Bager
Ansatte på datacentret, borgmesteren, klimaministeren, en topchef fra Facebook i USA og pressen var blandt de mange gæster, da it-giganten torsdag slog døren op til sit nye datacenter. Det sætter Odense på Facebooks fysiske og digitale verdenskort.
Annonce

Odense: - Så liker vi!

En borgmester, en klimaminister, en børnerådmand, en fjernvarmedirektør, en amerikansk vice-president og en fynsk datacenterchef med sjællandsk dialekt stimler sammen om en Facebook-"like"-knap af de helt store, da it-mastodonten torsdag formiddag vender tommelfingeren op og officielt flytter ind i sit nye datacenter i Tietgenbyen.

- Vi er utrolig glade for at være i Odense. Fra i dag er Odense også vores hjem, lyder det fra Rachel Peterson, vice-president, som den slags hedder i USA og Silicon Valley, for infrastruktur i Facebook,

Ligesom en lang række andre gæster har hun taget turen til Tietgenbyen for at indvie det datacenter, som officielt blev slået op på Facebook-væggen den 19. januar 2017. Dengang var den på det tidspunkt nytiltrådte borgmester Peter Rahbæk Juel (S) også med.

Denne gang får han sammen med Peterson lov til at trykke like på en særligt fremstillet blå-hvid knap med en stor tommelfinger. Sammen med klimaminister Dan Jørgensen (S), Fjernvarme Fyn-direktør Jan Strømvig, børne og unge-rådmand i Odense (som har indgået et særligt samarbejde med Facebook) Susanne Crawley (R) og datacenterchef Carsten Sørensen. Det symbolske tryk markerer åbningen.

Facebooks datacenter i Odense er nu sluttet på Facebooks net og officielt åbnet efter stor fest torsdag. Foto: Michael Bager
Annonce

Irsk chef på første række

I løbet af de seneste to år har op til 1800 arbejdere hver dag taget turen ind bag hegnet på byggepladsen, hvor hovedentreprenør Mace nu har overdraget nøglerne til bygninger og området til Facebook.

Borgmester Peter Rahbæk Juel kommer på scenen, hvor han af en kommunikationsansat fra rådhuset får overdraget den samme blå facebook-skovl, han for snart tre år siden også fik i hænderne. Dengang var det irske Niall McEntegart, Facebooks chef for datacentre i Nordeuropa, som havde skovlen med. Torsdag sidder han på forreste række, da skovlen bliver hevet frem igen.

- Skovlen er en blåstemling af alt det, vi tror på i Odense. Facebooks beslutning om at rykke ind i Odense har givet os et vigtigt byggeri, men det er også en del af en mental transformation i Odense, og der har centret kun været med til at give endnu mere selvtillid i byen, siger borgmesteren, som linker netværksgigantens indtog med Odenses robot-ambitioner.

Imens er Niall McEntegart ét stort smil på første række. Han kan glæde sig over at deltage i den tredje indvielse af et datacenter, siden han tiltrådte hos Facebook for syv år siden. Odense har allerede fået en særlig plads i hans hjerte, afslører han.

- Det er en fantastisk by. Alle er så glade og imødekommende her, og jeg elsker at komme her, og det kommer jeg også til fremover. Det har også været et let sted at arbejde. Vi har haft mange lokale med på projektet, jeg mener, det er omkring 40 procent, der har været lokale, og så har det været nemt at få andre specialister til at komme hertil.

- Mange af vores ansatte har taget deres familier med og er faldet til i byen, siger Niall McEntegart, før han leder den første rundvisning rundt i det 56.500 kvadratmeter store datacenter.

Annonce

Trækker en server ud

Gennem lange lige gange går han med en hale af pressefolk og lokale Facebook-ansatte, mens han drejer sig, peger og fortæller om datacentret, der er nummer 15 i rækken af datacentre, som Facebook indtil videre har opført.

- Men det her er unikt af særlig én grund, siger han oppe på taget.

Han åbner lågen til et skab, hvor der strømmer varm luft ud. Den varme luft kommer fra serverrummet under os, forklarer han. I skabet bliver den kølet ned med vand, som løber videre ned i rør, hvorfra vandet bliver ført væk fra datacentret til den varmecentral, som Fjernvarme Fyn har bygget få hundrede meter væk.

- Det er det første hyper-datacenter i verden, hvor man udnytter varmen på serverne på den måde. Og det giver god mening, som I finder ud af lige om lidt, siger han.

Odenseborgmester Peter Rahbæk Juel (S) taler med Rachel Peterson, Facebooks næstøverste på infrastruktur-området, som havde taget turen fra Menlo Park i Californien til Odense. Foto: Michael Bager
Annonce

Servere i titusindvis

Gruppen har god plads i elevatoren, da McEntegart trykker på stueplan og få minutter senere træder vi ind i de hellige haller. Eller en af de otte serverhaller, som det hele handler om. Hal B i ODN2, hvor tre af fire haller er i gang med at blive sluttet på gigantens globale netværk af datacentre.

- Det er ikke sådan, at vi kan trykke på en knap og så tænder vi hele centret, vi er nødt til at gøre det gradvist, siger han.

Han tager fat i en skuffe i en af de lange rækker af server-reoler - eller racks - og hiver til. Han trækker en af serverne ud.

- Vi har titusindevis af servere her. Det er dem, det hele handler om. Det er her, dataen kommer ind og går ud igen, når du liker noget eller du deler et opslag, deler billeder eller sender en Messenger-besked. Hver enkelt server har sin egen funktion, siger Niall McEntegart om det center, han annoncerede i byen for snart tre år siden.

En milliard dollars og fire millioner arbejdstimer senere er datacentret nu en realitet. I første omgang sættes der kun strøm på tre af de i alt fire serverhaller i de to serverbygninger ODN1 og ODN2 i det H, som centret er bygget som.

Fra venstre lytter Niall McEntegart, Facebook ,borgmester Peter Rahbæk Juel, Rachel Peterson, Facebook og klimaminister Dan Jørgensen lytter, mens datacenterchef Carsten Sørensen er ved at starte åbningsfesten på datacentret. Foto: Michael Bager
Annonce

Se video fra datacentrets åbning

Annonce

Tag med på dronetur over datacentret

Facebook annoncerede datacentret i Odense i januar 2017 - tre måneder efter, at Fyens Stiftstidende havde afsløret planerne. Torsdag åbnede centret så officielt, selv om det først står helt færdigt i 2020. Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix
Niall McEntegart på taget af administrationsbygningen i datacentret. ODN2 er den første af de to serverbygninger, som åbner med tre af fire serverhaller - bag ham ses ODN1, der først bliver åbnet og sat på nettet næste år. Foto: Michael Bager
Facebook må lige lave en emoji for brunsviger, lød opfordringen fra fynske Dan Jørgensen til den nye amerikanske indflytter på dagen, hvor der selvfølgelig var fynsk kage til alle. Foto: Michael Bager
Facebook har allerede nu 175 ansatte på centret i Odense. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce