Annonce
Erhverv

Facebook vil bygge kæmpe datacenter i Odense

  • Facebook er på vej med et gigantisk datacenter i Tietgenbyen syd for Odense, som i bebygget areal fylder mere end Rosengårdcentret.

Read the article in English here.

Facebook er på vej med en milliardinvestering i et nyt stort datacenter, der skal opføres i Odense.

It-giganten vil bygge tre store serverhaller og yderligere en række tekniske tilbygninger - i alt 184.000 kvadratmeter under tag i erhvervsområdet Tietgenbyen.

Den amerikanske investering ventes at skabe 1200 job i forbindelse med byggeriet af anlægget, som et britisk entrepenørfirma skal stå for. Efterfølgende kan datacentret både direkte og indirekte skabe tusindevis af varige job på og udenfor datacentret. Det viser erfaringerne fra Luleå i Nordsverige, hvor Facebook driver et tilsvarende datacenter.

Anlægget i Odense er det blot tredje datacenter, Facebook vil opføre uden for USA.

Arealet på godt 500.000 kvadratmeter er på papiret købt af et firma med navnet Cassin Networks ApS, som betaler Odense Kommune 68 millioner kroner for grunden.

Men reelt er det Facebook, der står bag Cassin Networks Aps - og dermed bag opkøbet i Tietgenbyen.

Facebooks datacenter i Luleå i Sverige har to serverhaller, og på billedet her ses den ene. Nu er Facebook på vej med en kæmpe investering i Odense, som bliver it-gigantens tredje datacenter uden for USA. Foto: Yilmaz Polat

Sporet fører til Facebook

Odense Kommune har ikke ønsket at kommentere oplysningerne, og det har ikke været muligt at få en kommentar fra Udenrigsministeriets Invest in Denmark. Ifølge avisens oplysninger har Invest In Denmark været inde over forhandlingerne med it-giganten fra Californien.

Men at det er Facebook, der er tale om, kan bekræftes sort på hvidt med en søgning i danske og udenlandske selskabsregistre, avisen har haft adgang til.

Registrene gør det muligt at følge virksomhedens tråde fra Odense til København og videre til Dublin og derfra til Facebooks hovedkvarter i Californien, USA.

Byggeriet, der er af gigantiske dimensioner, er i fuld gang med at blive forberedt.

I slutningen af sidste uge er hegn blevet sat op omkring området, som overvåges af sikkerhedsvagter, og det globale entreprenørfirma Mace, der skal bygge datacentret, er ved at rykke ind.

Annonce

Større end Rosengårdcentret

På internettet kan man også finde den officielle VVM-anmeldelse af byggeriet, som er udarbejdet af rådgivningsfirmaet Cowi.

Den afslører, det er hensigten at opføre et stort datacenter med tre serverhaller, administrationsbygning, nødstrømsgeneratorer og transformerstationer.

Hallerne alene udgør 92.000 kvadratmeter, og i alt kommer 184.000 kvadratmeter under tag, hvilket er 40.000 kvadratmeter mere end det samlede areal i Rosengårdcentret.

Selve grunden er næsten 10 gange så stor som den, IKEA på Ørbækvej i Odense er opført på.

Annonce

Investering i milliardklassen

Facebooks indtog i Odense betyder, at der er en kæmpe investering på vej til byen.

Hvad det koster at bygge datacentret, fremgår ikke af den dokumentation, avisen er i besiddelse af.

Men i byen Luleå i Nord­sverige medførte alene opførelsen af én datahal, der åbnede i juni 2013, en investering på cirka 3,8 milliarder svenske kroner, hvor af 1,5 mia. kroner blev brugt i Sverige på blandt andet entreprenørarbejde, forsyninger, mekanisk og teknisk assistance og logistikydelser.

En anden stor del - godt to mia. svenske kroner - af denstore investering blev brugt på computere og netværk, som primært blev importeret til Luleå fra udlandet.

I Clonee vest for Dublin i Irland, hvor Facebook også opfører et datacenter, ventes investeringen at blive på 220 millioner dollars, altså lige knap 1,5 mia. kroner, beretter flere irske medier.

Facebooks datacenter i Odense bliver, hvis det opføres som skitseret i dokumenterne, avisen har set, større end Luleå-anlægget i Nord­sverige.

For english version click here.

Annonce

Fakta: Sådan har vi gjort

Fyens Stiftstidende har gennem længere tid arbejdet indgående med historien om, hvad der skal bygges i Tietgenbyen. Når vi ikke tidligere har skrevet mere om de forestående planer, skyldes det bl.a. hensynet til det faktum, at der fra flere sider tæt på processen er gjort gældende, at en sådan omtale reelt set ville bringe projektets gennemførelse i fare.

Det faktum har vi anerkendt, om end det naturligvis strider imod et publicistisk ønske om at oplyse vores læsere mest og bedst muligt, så snart nyhederne er os i hænde. Hensynet til projektets betydning for Odense og Fyn har dog vejet tungt.

Desuden har det ikke har været muligt tilstrækkeligt sikkert at få bekræftet væsentlige oplysninger omkring projektet, herunder hvornår arbejdet og forberedelserne til byggeriet ville gå i gang.

Men når der nu rent fysisk begynder at være aktivitet i området, er tiden naturligvis inde til i detaljer at fortælle, hvad der ifølge vores research er på vej i Tietgenbyen. Også selv om de relevante myndigheder stadig ikke ønsker at bekræfte en stor del af de oplysninger, vi lægger frem.

Troels Mylenberg, ansvarshavende chefredaktør

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Odense

Kender du en solstråle? Kommune søger unge til at hygge om de ældre på plejehjem

Erhverv For abonnenter

Nyt kæmpe erhvervsbyggeri ved motorvejen ligger indenfor kirkebyggelinjen: - Når vi står på kirkegården, kan vi kigge henover taget

Nyborg

Det var kattens: Mumier er ren overtro

Nordfyn For abonnenter

Passager faldt ud af kurven: Havarikommission har undersøgt alvorlig hændelse under DM i ballonflyvning

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Navne

Fynske dødsfald

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Odense For abonnenter

Det virker: Partikeludledningen er faldet i Odenses miljøzone

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Kerteminde

Brummelyd nær det tidligere Lindø holdt Julie vågen: - Den går lige i rygsøjlen

Annonce