Annonce
Odense

Facebook til Odense: Et klap på skulderen fra storebror

Det voldsomme presseopbud viderebragte torsdagens ubetingede største nyhed fra rådhusets gæstekantine - Facebook kommer til Odense med et kæmpe datacenter. Det giver 150 nye arbejdspladser, men endnu vigtigere er signalværdien: Odense er blevet så attraktiv, at internetgiganten Facebook slår sig ned her. Foto: Kim Rune

Odense kæmper for at komme med blandt den gruppe af mellemstore byer, som kommer med på vækstvognen. Med annonceringen af, at en af verdens mest omtalte virksomheder nu lægger et stort datacenter i Odense, har byen fået den anerkendelse, der kan t

Man skal virkelig anstrenge sig for ikke at komme med i en live-sending, hvis man opholder sig i gæstekantinen på Odense Rådhus denne torsdag formiddag, tæt på klokken 10.

Mindst fire forskellige hold sender fra forskellige dele af den forholdsvis lille sal med et nogenlunde enslydende budskab: Facebook er på vej til Odense.

10.05 er verdens efterhånden dårligst bevarede hemmelighed endelig officielt bekræftet for en flåde af rullende tv-kameraer, linet op i den ene side af det endnu mindre lokale, hvor pressemødet holdes.

Et stort datacenter, der skal gemme alle vores data i skyen, vores messenger-beskeder og alt det andet, vi deler og poster på Facebook, skal ligge i Tietgen Byen.

- It's fantastic, siger borgmester Peter Rahbek Juel (S) med et smil som en garvet amerikansk bilsælger, da han iført skarpt, marineblåt jakkesæt afslører, hvordan det nye center kommer til at se ud.

Jakkesættet matcher den blå baggrund, hvor kommunens officielle logo, Knud den Hellige med rigsæblet og fanen, er blændet ind i en lysere blå nuance.

Også hans direkte rival til borgmesterposten, rådmand Jane Jegind (V), smiler ubekymret, mens Peter Rahbæk taler - og det sker ikke så tit.

Men sådan er det denne torsdag. For Facebook til Odense er big news stemplet med betegnelser som breaking og live. Ikke så meget fordi kommunen nu får 150 arbejdspladser, hvoraf flere er af den attraktive slags, der kræver en høj uddannelse. Men på grund af signalværdien.

Facebook vælger Danmark - ligesom Apple. Og for en gangs skyld er det ikke de midtjyske købmænd, der løber med opmærksomheden. Odense kan også.

"Facebook til Odense" er et skulderklap fra en rig storebror. Det kan godt være, at byen ikke har forvandlet sig til verdens mindste storby endnu, men - BOOM - tag den Herning og Viborg.

Annonce

"Facebook til Odense" er et skulderklap fra en rig storebror. Det kan godt være, at byen ikke har forvandlet sig til verdens mindste storby endnu, men - BOOM - tag den Herning og Viborg.

Anker i baggrunden

Symbiosen mellem by og sky, mellem lokale arbejdspladser og globaliseringens rasende lethed ligger uden for lokalet, på et bord, klar til at blive spist. En fynsk brunsviger påklistret et stort blåt Facebooklogo.

Inden det kommer så langt, skal Peter Rahbæk Juel fotograferes sammen med Facebookchefen Niall McEntegart, selvfølgelig med den obligatoriske like-tommelfinger i vejret.

- Do you have a happy mayor emoji - har I en glad borgmester-smiley - spørger han til spredt latter.

Bag den rand af fotografer, som forener de to, sidder den tidligere borgmester, Anker Boye, og stikker sin mobiltelefon frem for at fange situationen med det indbyggede kamera.

Han er trådt tilbage i lige præcis så tilpas tid, at han her giver sin partifælle mulighed for at sole sig i nyhedsverdenens varme lys, og dermed indirekte giver ham en rullestart i kampen om at bevare borgmesterposten.

Anker Boye har til tider følt sig som komiske Ali, når han nægtede at kommentere på, om Facebook kom til Odense - en historie denne avis har været nyhedsførende på gennem hele forløbet. Selvfølgelig fordi enhver borgmester ville elske at bekræfte, at Facebook slår sig ned i ens by.

Denne dag glæder han sig blandt andet over, at Facebooks ja til Odense betyder, at andre virksomheder nu også vil finde Odense attraktiv. Og på den måde sikre en økonomisk vækst, som giver den sultne kommunekasse flere indtægter, der igen kan bruges på forsømte områder som børn, unge og ældre. Forhold han har fået skæld ud over i årevis ikke at gøre nok for at rette op på.

- Det her er forløsningen på et langt forløb. Nu går det den rigtige vej, siger Anker Boye.

Siddende der på første række med et blomstrende smil virker han næsten smålykkelig.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce