Annonce
Erhverv

Facebook til Odense: Datacenter skaber tusindvis af job

Det er et datacenter lignende dette i Luleå i Nord­sverige, som Facebook planlægger at bygge i Odense.
  • Der er arbejde til mere end 1200 personer under byggefasen af Facebooks kommende datacenter - erfaringer fra Sverige og Irland viser, at datacentret kan skabe tusindevis af job på længere sigt

Byggeriet af Facebooks kommende datacenter i Odense vil ifølge Fyens Stiftstidendes oplysninger beskæftige 1000-1200 bygningsarbejdere.

Ifølge avisens oplysninger skal det britiske entrepenørfirma Mace stå for opgaven. Mace har mere end 25 års erfaring med entrepenøropgaver over alt i verden.

Erfaringerne fra Luleå i Sverige, hvor Facebook har opført sit første datacenter i Europa, viser at der kan være både mange direkte og afledte job, når først centret er klar til drift.

Centret i Sverige, hvor der i dag er opført to ud af tre planlagte datahaller, har allerede kas­tet en del job og udvikling af sig i den nordsvenske by.

I dag, hvor to serverhaller er i drift, arbejder cirka 150 personer fast hos Facebook i Luleå, oplyser Facebook selv, og samtidigt er vurderingen, at den store investering vil skabe job i hele Sverige.

Over 10 år cirka 4500 fuldtidsjob, viser konklusionerne i en rapport om effekterne af Facebooks indtog i Luleå - en rapport, som er udarbejdet af The Boston Consulting Group for Facebook.

Rapporten fra 2014 var bestilt af Facebook selv, men Matz Engman, direktør i Luleå Näringsliv, bekræfter til Fyens Stiftstidende, at Facebook har skabt flere hundrede blivende job i området.

Han vurderer, at med afledte jobs i blandt andet ­vagt-, rengørings- og el-branchen, holder Facebooks datacenter samlet set omkring 300 personer beskæftiget i dag.

Ifølge rapporten, som har navnet "Digital Infrastructure and Economic Development - An Impact Assessment of Facebook's Data Center in Northern Sweden", har Facebooks datacenter kastet milliarder af sig i investeringer i Sverige.

Vagter ved Facebook-grunden i Tietgenbyen mandag morgen.

Millilard-effekt i Sverige

Centret er ifølge rapporten estimeret til fuldt udbygget at skabe en samlet økonomisk effekt på ca. ni mia. svenske kroner i direkte og afledte investeringer - halvdelen af de økonomiske effekter opnås lokalt, skriver rapporten.

I 2012, mens byggeriet af første serverhal var på sit højeste, bidrog Facebook med 1,5 procent af den samlede økonomiske aktivitet i Norrboten-regionen, hvor Luleå er hovedby.

Luleå-projektet var det første af tre datacentre, som Facebook har planlagt at opføre i Europa. I Irland har Facebook offentliggjort planer om at bygge sit andet europæiske datacenter i byen Clonee, vest for Dublin. Dublin er også hjemsted for Facebooks europæiske hovedkontor. Datacentret i Irland ventes ifølge irske medier at skabe 200 job.

Vagter ved Facebook-grunden i Tietgenbyen mandag morgen.
Vagter ved Facebook-grunden i Tietgenbyen mandag morgen.
Annonce
OB For abonnenter

Den største af dem alle er gået bort: Tak for alt, Lars Høgh

Annonce
Annonce
Annonce
OB

Sorg ude og hjemme: Det internationale fodboldforbund FIFA hædrer Lars Høgh - det samme gør mange andre, og Odense Kommunes bygninger flager på halv

Assens For abonnenter

Tilhørere fulgte spændt med: Løsgænger har været centrum i flere stridigheder - onsdag gav han borgmesteren kæden på

Kerteminde

Bolchepigen flytter ud - restauratør overtager lokalerne: 'Jeg kan skabe noget mere liv - også til byen'

Erhverv For abonnenter

Tiden er løbet fra den gamle fabrik: Lukker efter 120 år med landbrugsmaskiner

Lyt:  Lars Høgh er død - Hør det sidste interview læst op her

Erhverv For abonnenter

Krog Iversen-formue vokser kraftigt: Fynsk erhvervskvinde får kæmpe-overskud

Sport

Se billeder fra en enestående karriere: Mirakelmager i Madrid og så meget mere

Assens For abonnenter

Christian og Marie vil udstykke alternative byggegrunde på marken - et af kravene er græs på taget: 'Det kan godt være, det er modigt'

Demonstranter omringer statsministerens tomme bil

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Dropper tilslutningsafgift og lover lave priser: FFV ruller grøn varme ud til hundredvis af faaborgensere

Odense For abonnenter

185.000 solceller på vej ved landsbyer: - Det er jo et gammelt herregårdslandskab

Nyborg For abonnenter

Hemmelige planer: Penge fra sundhedshus går til Tour de France

Annonce