Annonce
Erhverv

Facebook til Odense: Datacenter skaber tusindvis af job

Det er et datacenter lignende dette i Luleå i Nord­sverige, som Facebook planlægger at bygge i Odense.
  • Der er arbejde til mere end 1200 personer under byggefasen af Facebooks kommende datacenter - erfaringer fra Sverige og Irland viser, at datacentret kan skabe tusindevis af job på længere sigt

Byggeriet af Facebooks kommende datacenter i Odense vil ifølge Fyens Stiftstidendes oplysninger beskæftige 1000-1200 bygningsarbejdere.

Ifølge avisens oplysninger skal det britiske entrepenørfirma Mace stå for opgaven. Mace har mere end 25 års erfaring med entrepenøropgaver over alt i verden.

Erfaringerne fra Luleå i Sverige, hvor Facebook har opført sit første datacenter i Europa, viser at der kan være både mange direkte og afledte job, når først centret er klar til drift.

Centret i Sverige, hvor der i dag er opført to ud af tre planlagte datahaller, har allerede kas­tet en del job og udvikling af sig i den nordsvenske by.

I dag, hvor to serverhaller er i drift, arbejder cirka 150 personer fast hos Facebook i Luleå, oplyser Facebook selv, og samtidigt er vurderingen, at den store investering vil skabe job i hele Sverige.

Over 10 år cirka 4500 fuldtidsjob, viser konklusionerne i en rapport om effekterne af Facebooks indtog i Luleå - en rapport, som er udarbejdet af The Boston Consulting Group for Facebook.

Rapporten fra 2014 var bestilt af Facebook selv, men Matz Engman, direktør i Luleå Näringsliv, bekræfter til Fyens Stiftstidende, at Facebook har skabt flere hundrede blivende job i området.

Han vurderer, at med afledte jobs i blandt andet ­vagt-, rengørings- og el-branchen, holder Facebooks datacenter samlet set omkring 300 personer beskæftiget i dag.

Ifølge rapporten, som har navnet "Digital Infrastructure and Economic Development - An Impact Assessment of Facebook's Data Center in Northern Sweden", har Facebooks datacenter kastet milliarder af sig i investeringer i Sverige.

Annonce
Vagter ved Facebook-grunden i Tietgenbyen mandag morgen.

Millilard-effekt i Sverige

Centret er ifølge rapporten estimeret til fuldt udbygget at skabe en samlet økonomisk effekt på ca. ni mia. svenske kroner i direkte og afledte investeringer - halvdelen af de økonomiske effekter opnås lokalt, skriver rapporten.

I 2012, mens byggeriet af første serverhal var på sit højeste, bidrog Facebook med 1,5 procent af den samlede økonomiske aktivitet i Norrboten-regionen, hvor Luleå er hovedby.

Luleå-projektet var det første af tre datacentre, som Facebook har planlagt at opføre i Europa. I Irland har Facebook offentliggjort planer om at bygge sit andet europæiske datacenter i byen Clonee, vest for Dublin. Dublin er også hjemsted for Facebooks europæiske hovedkontor. Datacentret i Irland ventes ifølge irske medier at skabe 200 job.

Vagter ved Facebook-grunden i Tietgenbyen mandag morgen.
Vagter ved Facebook-grunden i Tietgenbyen mandag morgen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce