Annonce
Erhverv

Facebook investerer i søkabel: Danmark styrkes i kamp om datacentre

Dataforbindelsen mellem de kommende Facebookservere i Danmark (og her i Luleå i Sverige) bliver styrket, når et nyt søkabel fordobler kapaciteten mellem Danmark og USA. Foto: Facebook

Danmark styrkes i kampen om at tiltrække datacentre, lyder det fra Datacenter Industrien, når et konsortium af store virksomheder etablerer et nyt datasøkabel mellem USA og Danmark, som fordobler datakapaciteten på tværs af Atlanten.

Annonce

I denne uge er det et år siden, at amerikanske Facebook på rådhuset i Odense offentliggjorde planerne om at opføre firmaets tredje datacenter i Europa i Tietgenbyen i Odense.

Siden er datacentret, som skal sættes i drift i 2020, vokset op af jorden i erhvervsområdet i Odense. Nu er den amerikanske gigant så involveret i et transatlantisk projekt, som styrker Danmarks muligheder for at tiltrække endnu flere datacentre.

Facebook er ifølge flere kilder involveret i etableringen af et nyt stort søkabel med navn Havfrue mellem USA og Danmark, som ikke kun vil fordoble datakapaciteten, men også vil øge Danmarks muligheder i kampen om at tiltrække endnu flere datacentre, lyder det fra Datacenter Industrien i Danmark.

- Fiberforbindelser er et ret afgørende parameter, når vi taler om datacentre, og ved at få fordoblet kapaciteten i forbindelsen til USA, så står vi stærkere i konkurrencen, siger Henrik Hansen, direktør i Datacenter Industrien.

- Vi har i forvejen en enkelt dataforbindelse til USA, og der er ingen tvivl om, at det her vil forstærke kontakten. Der er andre kabler mellem USA og Sydeuropa, men i forhold til Nordeuropa styrker det nye kabel de danske interesser, siger Henrik Hansen.

Direktør i Datacenter Industrien, Henrik Hansen, har oplevet en markant interesse for Danmark det seneste år fra både danske og udenlandske aktører i datacenterindustrien. Foto: Datacenter Industrien
Annonce

Første i to årtier

Datakablet skal være på plads i 2019, lyder det i en pressemeddelelse fra det irske selskab Aqua Comms, som skal stå for driften af datakablet. Det er ifølge selskabet første gang i to årtier, at der etableres et nyt datakabel i den nordlige del af Atlanterhavet mellem USA og Europa. Havfrue kommer til at gå fra New Jersey på den amerikanske østkyst til Esbjerg via Irland.

Bag etableringen af datakablet, som har fået navnet Havfrue, står en række aktører inden for industrien. Ifølge Henrik Hansen fra Datacenter Industrien er bl.a. Facebook med i det konsortium, som står bag projektet.

- Det er et stort konsortium af forskellige investorer og aktører i datacenterindustrien. Det er en meget bredt sammensat gruppe, og der er nogle af de store datacenter-aktører. Facebook er i hvert fald med, siger Henrik Hansen.

Også hos Invest In Denmark, som via sit kontor i Silicon Valley, har været drivkraften bag at få Apple, Facebook og Google til Danmark, glæder man sig over, at der nu bogtavelig talt bliver et tættere bånd mellem USA og Danmark.

- Vi er stolte over at byde Aqua Comms og de øvrige parter i konsortiet velkommen i Danmark med dette fantastiske supplement til vores internetinfrastruktur, som vil gavne både forbrugere og virksomheder. Vi kunne ikke være lykkeligere med denne investering, siger Steen Hommel, direktør, Invest i Danmark i en pressemeddelelse.

Indtil videre er der sat navn og sted på tre hyper-datacentre i Danmark - Google har også investeret i to byggegrunde, men har endnu ikke løftet sløret for planerne. Derudover har flere mindre datacentre set dagens lys i Danmark, lyder det fra Datacenter Industrien. Grafik: FS
Annonce

Markant stigende interesse

Hos Datacenter Industrien glæder direktøren sig over nyheden, som måske var ventet, men ikke desto mindre er med til at styrke datacenter-interessen for Norden og i særdeleshed Danmark.

- Vi blev etableret for et år siden og på den korte tid har vi mærket en markant stigende interesse for Danmark i industrien. Vi har oplevet en enorm interesse fra danske aktører, men også fra udenlandske firmaer. Så sent som i november var vi til datacentermesse i London, hvor der blev talt utrolig meget om den nordiske model, siger Henrik Hansen.

Det nye kabel sætter dermed tryk på en udvikling, som i forvejen går hurtigt. Datacenter-direktøren er da heller ikke i tvivl om, at der vil blive etableret flere datacentre i Danmark.

- Det tegner til, at der kommer flere. Der er en hel underskov af virksomheder, som lejer serverkapacitet ud og det er altså også meget store datacentre, men der er bare meget fokus på Facebook og Apple, men man skal også have øje for dem, der er lidt mindre, for dem er der rigtig mange af, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Annonce