Annonce
Odense

Facebook-gruppe siger nej til salg: - 7400 medlemmer er flot- men ikke nødvendigvis mere end det

Det er det potentielle salg af herligheden her på billedet, der har fået flere end 7000 personer til på Facebook at tilkendegive deres modstand mod et salg af Fjernvarme Fyn. Arkivfoto: Michael Bager
Facebook-gruppen "Nej til salg af Fjernvarme Fyn" har på under en uge fået flere end 7000 medlemmer. Ifølge en ekspert i sociale medier er det flot, men det helt centrale spørgsmål er, om gruppen formår at skride til handling, eller om den blot bliver en stille protest på det sociale medie.
Annonce

Opdateret 25. august klokken 10.23: Det fremgik tidligere af denne artikel, at Reza Javid (EL) er medstifter af Facebook-gruppen "Nej til salg af Fjernvarme Fyn". Det er ikke korrekt. Vi beklager fejlen.

Odense: Skal Fjernvarme Fyn sælges eller ej? Det er der langt fra enighed om, og spørgsmålet diskuteres i disse dage ivrigt både politisk og blandt byens borgere.

Blandt andet vil Enhedslisten og Konservative have en folkeafstemning om det mulige salg. De konservative byrådsmedlemmer Søren Windell, Kristian Guldfeldt og Tommy Hummelmose oprettede desuden den 18. august Facebook-gruppen ”Nej til salg af Fjernvarme Fyn”.

”Denne gruppe er for alle, der ikke vil sælge Fjernvarme Fyn. Vi vil ikke have dyrere fjernvarme. Vi vil ikke forære Fjernvarme Fyn væk til en latterlig lav pris.” Sådan lyder introduktionen på Facebook-gruppen.

- Vi lavede gruppen for at samle folk og vise, at rigtig mange odenseanere er imod det her. Det er meget tydeligt med den hastighed, gruppen vokser med, siger Søren Windell (K).

Gruppen har på den uge, den har eksisteret, rundet 7400 medlemmer.


Det spændende bliver at se, om de formår at aktivere medlemmerne til reel handling, som rækker ud over at skrive Facebook-opslag. Hvis de kan det, står de for alvor stærkt. Hvis de ikke gør det, bliver den her gruppe en fin tilføjelse til debatten, men ikke mere end det.

Filip Wallberg


Som udgangspunkt er det svært at svare på, om de 7400 medlemmer, gruppen mandag eftermiddag havde, er mange eller få. For en gruppes medlemsantal skal ses i relation til, hvor mange personer, det pågældende emne berører. Med tanke på, at salget af Fjernvarme Fyn som udgangspunkt kun omhandler odenseanere, er det dog flot, mener journalistisk lektor på SDU og ekspert i sociale medier, Filip Wallberg.

- Udgangspunktet er, at det her primært handler om Odense, og med den begrænsede radius in mente er 7400 personer mange mennesker, siger Filip Wallberg og tilføjer:

- Men sandheden er jo den, at medlemmerne kan sidde i Uruguay, USA eller på Sjælland. Medlemmerne er ikke nødvendigvis personer, det mulige salg har en direkte konsekvens for.

Annonce

Stille protest eller handling

At man bruger digitale platforme og med dem sociale medier til at promovere en sag er ikke nyt. Det har heller ikke nødvendigvis i sig selv en stor værdi, forklarer Filip Wallberg.

- Det er flot, de har kunnet samle 7400 personer i en gruppe, der handler om lokalpolitik. Når det er sagt, er tallet i sig selv ligegyldigt i en politisk proces. Det spændende bliver at se, om de formår at aktivere medlemmerne til reel handling, som rækker ud over at skrive Facebook-opslag. Hvis de kan det, står de for alvor stærkt. Hvis de ikke gør det, bliver den her gruppe en fin tilføjelse til debatten, men ikke mere end det.

Filip Wallberg er lektor i journalistik på SDU og derudover ekspert i sociale medier. Arkivfoto: Michael Bager

Filip Wallberg forklarer, at der er præcedens for, at protester, der er startet digitalt, ender med at skabe reel forskel. Det er blandt andet sket med det arabiske forår og black lives matter-bevægelsen. Men at få aktivismen ud i det virkelige liv fra Facebook er svært. Det er nemlig både uforpligtende og nemt at blive medlem af et digitalt fællesskab.

-Det er megasvært at aktivere borgere og bede dem sætte sig ned og bruge 10 minutter på at formulere en mail til borgmesteren for at udtrykke deres modstand. Der er det nemmere at give et like på Facebook, lyder det fra Filip Wallberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Odense Håndbold For abonnenter

Nu med flere billeder fra dramaet: Førte med fem mål elleve minutter før tid - Odense Håndbold tæt på at slå legendarisk hold

Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Annonce