Annonce
Erhverv

Facebook bekræfter: Varme på vej til 6900 husstande i Odense

Der er endnu nogle år til Facebooks datacenter i Odense skal åbne i år 2020, men byggeriet er i fuld gang. Foto: Kim Rune

Overskudsvarmen fra serverhallerne i det kommende datacenter i Tietgenbyen bliver sendt ud i radiatorerne hos Fjernvarme Fyns kunder, når Facebook tænder for datacentret i 2020. Det er første gang, Facebook kaster sig ud i sådan en løsning, oplyser selskabet.

Annonce

Når Facebook i 2020 tænder for datacentret i Odense og kobler tusindevis af servere på sit globale netværk, så tænder it-giganten samtidigt for en varmekilde, som fra start kommer tusindevis af varmekunder til gode.

Facebook bekræfter over for Fyens Stiftstidende, at firmaet har indgået en aftale med Fjernvarme Fyn om at sende overskudsvarmen fra de mange servere ud i det fynske fjernvarmenet. Et varmeboost til systemet, som ifølge den amerikanske it-gigant vil levere varme nok til at dække forbruget hos op til 6900 husstande årligt.

Det siger Facebooks øverste chef for energi, Bobby Hollis, til Fyens Stiftstidende.

- Vi vil være i stand til at levere det, som svarer til 100.000 megawatt-timer i Odense, hvilket svarer til, at vi kan varme op mod 6900 husstande op med varmen, der kommer fra datacentret, siger Bobby Hollis.

Se video-interview med Bobby Hollis fra Facebook lige her: (Slå underteksterne til, hvis du ser med på smartphone).

Datacentret i Odense

Fyens Stiftstidende kunne den 2. oktober 2016 afsløre, at Facebook er på vej med et kæmpe datacenter, der skal ligge i erhvervsområdet Tietgenbyen i udkanten af Odense.Senere bekræftede Facebook selv, at datacenteret skal placeres på Fyn. Den 19. januar i år holdt den store virksomhed pressemøde på rådhuset i Odense, hvor Facebooks europæiske datacenterchef Niall McEntegart bl.a. efterspurgte lokal arbejdskraft.I dag er arbejdet i fuld gang i det 500.000 kvadratmeter store område, hvor datacentret på 56.000 kvadratmeter opføres. Der er tale om to serverhaller, administration og en række andre bygninger.

I dag kan Fyens Stiftstidende løfte sløret for at datacentret bliver bygget, så det er muligt at lede overskudsvarmen fra serverhallerne direkte ud i Fjernvarme Fyns ledningsnet og videre ud til de fynske varmekunder. Det er første gang, at Facebook på den måde anvender overskudsvarmen i et datacenter til gavn for det omkringliggende lokalsamfund.

Datacentret i Odense er det tredje i Europa og var indtil for få uger siden det 9. datacenter undervejs fra Facebook. For to uger siden annoncerede Facebook dog et nyt stort datacenter i USA, som bringer antallet af datacentre op på 10. I Europa har Facebook udover Odense et datacenter i Luleå, som er i drift, og et på vej uden for Dublin i Irland, hvor giganten har sit europæiske hovedkvarter.

I oktober sidste år kunne Fyens Stiftstidende som første medie i landet røbe, at Facebook var på vej med et datacenter i Odense. Facebook bekræftede selv planerne i januar i år. Foto: Kim Rune
Annonce

Aftale på plads

Der har tidligere været skrevet og spekuleret meget i, hvorvidt Facebook kunne og ville levere overskudsvarme til fynboerne og direktøren i Fjernvarme Fyn, Jan Strømvig, fortalte så sent som i juli måned til Fyens Stiftstidende, at man var i dialog med amerikanerne.

Nu er den dialog endt i en egentlig aftale, hvor amerikanerne leverer varmen gratis til Fjernvarme Fyn, oplyser Bobby Hollis.

- Vi har arbejdet tæt sammen med Fjernvarme Fyn et stykke tid for at prøve at finde ud af, hvordan vi kan bruge vores teknologi og den varme, der kommer fra vores servere, til at opvarme lokale hjem, siger energy-chefen fra Facebook.

Dermed gør Facebook som it-kollegaerne fra Silicon Valley, Apple, som er i fuld gang med at bygge et datacenter i Viborg og har annonceret yderligere et i Aabenraa. Apple har meldt ud, at de agter at levere deres overskudsvarme til fjernevarmeforbrugerne lokalt.

Annonce

Ambition fra start

Energi-chef Bobby Hollis fortæller desuden, at intentionen om at genanvende varmen fra serverne har været tænkt ind i projektet i Odense stort set fra det tidspunkt, de 500.000 kvadratmeter Tietgenbyen blev udpeget som tredje datacenter-lokation for Facebook i Europa. Og også længe før Facebook bekrætede datacenter-planerne i Odense i slutningen af januar.

- Da vi kiggede på, om Odense kunne være det rette sted, blev vi opmærksomme på den lokale fjernvarmeinfrastruktur, der er. Så det blev tidligt noget, vi arbejdede på at få ind i projektet, siger han.

Ifølge Bobby Hollis bliver datacentret i Odense det første Facebook datacenter, som er decideret bygget til at kunne anvende overskudsvarmen. Anlægget i Odense er "født" med den nødvendige rørføring og de krævede systemer, så Fjernvarme Fyn kan modtage det opvarmede vand, det øjeblik datacentrets servere begynder at afgive varme.

- Så snart datacentret går i drift, har vi infrastrukturen på plads og vil begynde at sende varmen ind i den lokale fjernvarme, siger Bobby Hollis.

Annonce

Ikke set før

Ambitionen om at genanvende overskudsvarmen er del af Facebooks tanker om bæredygtighed, som bl.a. også indebærer selskabets erklærede mål om at drive datacentret i Odense på vedvarende energi, siger direktøren for bæredygtighed hos Facebook, Bill Weihl.

- Alt det energi, computerne bruger i anlægget, ender med at blive til varme. Undervejs i den proces, anvendes energi til at gemme billeder, videoer osv. og sende dem ud til din telefon, men til slut bliver al elektriciteten til varme, når serverne arbejder. Noget af det datacentret, skal gøre, er at få varmen transporteret væk. Det betyder dybest set, at vi genbruger den energi, vi putter ind i datacentret for at få serverne til at køre.

- Energien bliver brugt to gange, hvilket er et stort plus i forhold til at opnå bæredygtig og effektivitet, siger han og understreger, at datacentret på den måde bliver banebrydende for Facebook - og for datacentre i det hele taget.

- Vi har ikke gjort det andre steder, og i den her skala har vi ikke set det gjort andre steder, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce