Annonce
Faaborg-Midtfyn

Faaborg-Midtfyn mangler natteravne: Lena og Lars passer på byens børn og unge

Lena Nørreskov og Lars Scheby er to af 13 natteravne, der går ture i Ringe og i Faaborg som regel efter mørkets frembrud. Normalt går natteravnene i en gruppe på tre - det er noget, landsekretariatet har dikteret, og for natteravnenes sikkerheds skyld. Foto: Ane Johansen
Kondomer, bolsjer og tryghed er noget af det, som de to midtfynske natteravne Lena Nørreskov og Lars Scheby glædeligt deler ud af, når de går gennem Ringe i de sene timer. De ville dog ønske, at flere havde lyst til at hoppe i en gul jakke sammen med dem.

Faaborg-Midtfyn: De to genkendelige, gule jakker kan ikke undgå at skabe en smule opsigt i bybilledet. Men det er faktisk også hele pointen.

Heller ikke denne eftermiddag kan de to midtfynske natteravne Lena Nørreskov og Lars Scheby gå ubemærket gennem Ringe.

- Er I ikke lidt tidligt ude?

En sort stationcar holder ind til siden og stopper de to frivillige natteravne. Det viser sig, at det er en politibetjent, der sidder bag rattet i en civilvogn.

- Jo, men vi har lige en journalist med rundt, fordi vi gerne vil have flere medlemmer, lyder svaret.

Normalt er det ellers først i de sene aftentimer, at Natteravnene er til at finde i byen.

Betjenten i bilen er egentlig fra færdselspolitiet og på udkig efter ulovlige knallerter. Men han har tidligere arbejdet på vagtcentralen og har ofte haft Natteravnene i røret, husker han.

Politimanden roser de frivilliges arbejde, inden han kører videre på sin patrulje.

- Vi plejer altid lige at ringe, inden vi går, og når vi er færdige med en tur. Det er kutyme, forklarer Lena Nørreskov efterfølgende.

Annonce

Natteravn i Faaborg-Midtfyn

Den lokale afdeling af Natteravnene i Faaborg-Midtfyn har 13 medlemmer.

Ambitionen er, at samle nok frivillige til at kunne gå en tur i enten Ringe eller Faaborg hver anden weekend. Men meget gerne oftere.

De går altid sammen i en gruppe på tre. Natteravnene blander sig ikke i konflikter, men hjælper unge mennesker, der har brug for det.

Natteravnenes formål er at skabe tryghed, og de deler gerne flyers, kondomer og bolsjer ud.

Der er ingen krav til, hvor ofte man som natteravn skal kunne gå en tur.

Har du mod på at blive natteravn eller har du lyst til en prøvetur, inden du beslutter dig, kan du kontakte formand Lena Nørreskov på 26250700.

Fokus på Ringe

Det var 27-årige Lena Nørreskovs mor, der selv har været natteravn i mange år, som fik lokket Lena Nørreskov i den gule jakke første gang. Nu har hun været natteravn i over tre år, og sidste år blev hun formand for den faaborg-midtfynske afdeling af Natteravnene.

- Vi har prioriteret Ringe det seneste lange stykke tid, fordi der har været en del uro, fortæller Lena Nørreskov, der selv er ved at læse til socialrådgiver.

Hun henviser blandt andet til, at der har været lidt ballade ved boldbanerne og ungdomshuset. Og for to uger siden endte en episode med peberspray eksempelvis i en sigtelse for vold.

- Men de unge, som vi møder, er ofte flinke og rare, de vil gerne snakke eller have et kondom eller et bolsje, fortæller hun.

- Vi kommer ikke med en løftet pegefinger eller for at kontrollere. Hvis vi ser åbenlyst narkosalg, ringer vi selvfølgelig til politiet, men ellers er vi her for at skabe tryghed for de unge og hjælpe, hvis nogen for eksempel ligger helt fordrukken i en vejkant, forklarer hun.

For deres egen sikkerheds skyld går Natteravnene altid tre sammen, og de forsøger at gå en tur i enten Faaborg eller Ringe hver anden weekend. I Ringe går turen ofte ned omkring Ringe Sø, forbi Kunstbænken, op til Torvet og måske gennem Jernbanegade, hvor Kontoret og Gluds Café blandt andet ligger.

- Men vi har ikke nogen fast rute, siger Lena Nørreskov.

- Vi spørger ofte de unge, som vi møder, hvad der sker på sådan en aften. Og forleden fortalte et par unge mennesker os, at der var en lille fest på Støberigrunden, og så gik vi en tur derop, tilføjer Lars Scheby, som til dagligt arbejder som tolder.

Tæt på at lukke

Natteravnenes afdeling i Faaborg-Midtfyn kan fejre 20 års fødselsdag i marts. Men det har ikke altid været helt let at holde liv i foreningen.

- Vi har været ved at lukke to år i træk, fordi vi ikke er nok medlemmer til, at det kan løbe rundt, forklarer formand Lena Nørreskov.

Hun har forsøgt at hverve nye natteravne gennem Facebook, og Natteravnene har også haft en stand på Egeskov Marked for skabe synlighed. Det har hjulpet på antallet af frivillige, og nu er foreningen oppe på 13 medlemmer.

- Men der er stadig plads til flere, understreger Lars Scheby hurtigt.

Han selv tilsluttede sig Natteravnene for et halvt år siden.

- Det gjorde jeg egentlig, fordi jeg blev lidt småirriteret over at læse på Facebook, at der var så meget ballade, og at de unge mennesker bare var nogle barylere. Så ville jeg opleve, om det nu også var sådan. Og det er det faktisk ikke, fandt Lars Scheby siden ud af.

Men er det så overhovedet nødvendigt at have natteravne, hvis de fleste unge opfører sig ordentligt, kan man jo spørge. Og svaret falder prompte; ja.

- Vores arbejde er præventivt, så hvis vi ikke var her, så var der nok mere ballade, gætter Lars Scheby, mens Lena Nørreskov nikker indforstået.

De to natteravne håber derfor, at flere vil hoppe i en gul jakke i enten Ringe eller Faaborg.

Natteravnene har altid bolsjer og kondomer med, når de går ture i de gule jakker, fortæller formand Lena Nørreskov. Foto: Ane Johansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Antallet af indlagte falder: Her er de nyeste corona-tal for Fyn og Syddanmark

Debat

April 1960: Brand på Anderupgaard

Assens

To forklaringer bag: Ældre takker nej til hjemmehjælp i corona-krisen

Annonce