Annonce
Erhverv

Faaborg-job flyttes med statsstøtte

Engelske arbejdere skal nu udbene svinekødet i stedet for deres kolleger i Faaborg.

Faaborg-arbejdernes mistede job sikrer Danish Crown 45 millioner kroner i offentlig støtte

Slagteriarbejderne i Faaborg bliver udkonkurreret med offentlige engelsk støtte.

Danish Crown flytter produktionen fra Faaborg til en Tulip-fabrik i Bugle i England.

Her har slagterikoncernen udsigt til en støtte på 45 millioner kroner fra en regional udviklingsfond.

I januar meddelte Danish Crown, at udbeningsarbejdet på slagteriet i Faaborg bliver flyttet væk, fordi lønningerne i Danmark gør det for dyrt.

Nu har koncernen besluttet, at produktionen skal flyttes til England, hvor en stor del af produkterne sælges.

Valget er også påvirket af, at koncernen i England har for meget kapacitet, som nu bliver bedre udnyttet.

Annonce

Vrede på slagteri

Statstilskuddet til Danish Crown har skabt vrede blandt nogle af de ansatte på koncernens slagteri i Faaborg.

Det fremgår blandt andet af facebooksiden "Tiloversblevne slagteriarbejdere."

- Der er helt sikkert nogle af kollegerne, der er vrede over det tilskud, siger fællestillidsmand Jimmy Andersen, som dog ikke selv mener, at det har nogen betydning.

- Det er så lille et beløb, at det ikke betyder noget. Tilskuddet er ikke årsagen til flytningen, siger Jimmy Andersen.

Men formanden for tillidsmandens fagforening, NNF, ser anderledes på det:

- Det virker helt absurd, at man kan få så mange penge til at flytte arbejdspladser fra et udkantsområde i Danmark til et udkantsområde i England. Man skal huske på, at der altså ikke hænger flere hundrede ledig job på træerne i Faaborg og venter på, at slagteriarbejderne modtager deres fyreseddel, siger forbundsformand Ole Wehlast i en pressemeddelelse.

EU sat på sagen

Christel Schaldemose (S), der er medlem af Europa-Parlamentet, er også oprørt.

- Det er fuldstændigt uacceptabelt, at der kan gives statsstøtte til at flytte arbejdspladser ud af Danmark. Jeg vil bede EU-Kommissionen om at tage sagen op igen, siger hun til fagforeningens hjemmeside nnf.dk

Cirka halvdelen af de 45 millioner kroner går til den produktion, der flyttes fra Faaborg.

Ifølge Danish Crown er arbejdslønnen på virksomhedens slagterier i England kun halvt så stor som i Danmark. Den svarer dermed til niveauet i Tyskland. I Polen, hvor koncernen også er til stede, er den endnu lavere.

Faaborg-produkterne flyttes først og fremmest til England, fordi de fleste af dem sælges i landet.

Afviklingen af produktionen i Faaborg begynder så småt i sommerferien 2015. Efter planen lukker slagteriet helt i første kvartal af 2016.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce