Annonce
Faaborg-Midtfyn

Førtidspensionist deler overskudsmad ud til trængende: Jeg har selv prøvet at være på røven

Christina Kjølby bygger sammen med sin mand, Jesper, løs på deres eget lille paradis på Nyborgvej nord for Faaborg, hvor de har masser af dyr - og overskud til at være der for mennesker, som har mindre end dem selv. Foto: Torsten Cilleborg
Brugserne giver overskudsvarer, private donorer brugt tøj, og borgmesteren fandt en gammel container. Facebookgruppen Faaborg Restvarer buldrer frem.
Annonce

Faaborg: På bare en uge har Facebook-gruppen "Faaborg Restvarer" fået 170 medlemmer, selv om det er en privat gruppe, hvor man skal søge medlemskab.

Tilslutningen overrasker initiativtager, Christina Kjølby, Faaborg, og behovet har givet hende blod på tanden til at gøre endnu mere for socialt udsatte og økonomisk trængte, som har brug for en håndsrækning og et klap på skulderen til at klare dagen og vejen.


Jeg har selv været gennem depressioner og angst, og jeg ved, hvordan det er at være på røven. Nu føler jeg efterhånden, jeg har fået et overskud, og det vil jeg gerne bruge på at gøre en forskel.

Christina Kjølby, stifter af Facebook-gruppen "Faaborg Restvarer".


- Lige nu kan jeg dele restvarer, som jeg får fra SuperBrugsen i Faaborg og Dagli'Brugsen i Korinth, ud til familier og enlige, som ikke har ret meget. Jeg får også tøjdonationer fra Loppeladen i Faaborg, og jeg oplever allerede en del private, som gerne vil donere brugt tøj.

- Og jeg kan jo se, der er brug for det. Folk kommer fra hele Faaborg-området, nogle endnu længere væk, når jeg har lagt opslag op på Facebook om de varer, jeg har på hånden, fortæller den 48-årige førtidspensionist.

Annonce

Vækstzone for empati

Hun og manden Jesper Kjølby, 53-årig servicetekniker ved Mac Baren i Svendborg, bor sammen med deres 10-årige søn Ziggy i et skønt skovhus ved foden af Svanninge Bakker, hvor de er omgivet af et sandt menageri af fem æsler, en minihest, gåsen Åse, anden Arne, et par hunde, tre katte og en papagøje.

Christina Kjølby, 48, er førtidspensionist på grund af stressrelateret helbredsbøvl, men nu har hun fundet overskuddet til at gøre en forskel for mennesker med brug for hjælp.Foto: Torsten Cilleborg

Herligheden er en vækstzone for empati og næstekærlighed.

- Jeg har selv været gennem depressioner og angst, og jeg ved, hvordan det er at være på røven. Nu føler jeg efterhånden, jeg har fået et overskud, og det vil jeg gerne bruge på at gøre en forskel, fortæller Christina Kjølby, som oprindelig er sosu-assistent, men blev tilkendt pension efter stressbetingede lidelser.

Hun og familien boede nogle år på Langeland, før de for godt et års tid siden fandt deres lille paradis i det Steensgaard-ejede bindingsværksidyl på Nyborgvej.

Annonce

Mødes med velvilje

Christina Kjølby havde ingen særlige forudsætninger for velgørenhedsarbejde eller massekommunikation, da hun søsatte sit projekt.

- Jeg begyndte bare at forhøre mig hos butikker og virksomheder, og det med at lave opslag på Facebook driller mig. Jeg kan få timer til at gå med at få det til at virke, sukker hun.

Alligevel er der ingen tvivl om, at hun har ramt noget.

- Jeg møder masser af velvilje fra alle mulige, der gerne vil hjælpe. Forleden skrev jeg til borgmesteren, om han mon kunne hjælpe med en gammel container, for jeg vil gerne have et sted at opbevare de ting, jeg sender videre, så jeg ikke er afhængig af at skulle være hjemme hele tiden. Der gik næsten ingen tid, så stod der en container ude foran vores dør, fortæller hun.

Borgmester Hans Stavnsager skaffede containeren via sit netværk, og Jesper Kjølby er klar til at indrette den. Ziggy på 10 år har allerede lavet skiltet, og Christina Kjølby har sat set hele i gang. Foto: Torsten Cilleborg

Borgmester Hans Stavnsager (S) har en fortid som konsulent hos Center for Frivilligt Socialt Arbejde, og han faldt pladask for Christina Kjølbys engagement:

- Det er fantastisk. Det har dels den miljømæssige dimension, og tingene bruges og genbruges i stedet for bare at blive smidt ud, og så er det en hjælp til de svageste, bemærkede han, da han forleden sagde ja tak til en kaffeinvitation, hvor han fik set "sin" container, hørte nærmere om projektet og kom med gode råd.

- Jeg vil altså nødig overspille min rolle i forhold til at skaffe den container. Da jeg fik en email fra Christina Kjølby, sendte jeg beskeden videre ud i mit netværk, og det viste sig så, at Mark og Storm i Ringe havde en udtjent container stående. Formanden for Erhvervsrådet, Johnny Poulsen fra Ryslinge Tagdækning, tilbød så at transportere den til Faaborg ved hjælp af en lastvogn med kran, fortæller han.

Annonce

Måske café på toppen

Nu står containeren så klar til, at Jesper Kjølby kan udfolde sin handyman-opfindsomhed og indrette den til byttecentral.

Faaborg Restvarer

Christina Kjølby forklarer om gruppen:

Denne gruppe er oprettet ud fra frivillighedsprincippet, og der er ingen økonomisk vinding for undertegnede. Jeg har udelukkende stiftet gruppen med dét formål, at hjælpe socialt udsatte og økonomisk dårligt stillede personer via donation af madvarer, tøj m.m.

Gruppens sponsorer består af forskellige forretningsdrivende i Faaborg, som jeg på eget initiativ har opsøgt og som gerne vil støtte op om den gode sag. Når jeg har hentet de donerede varer fra butikkerne lægger jeg dem ud her på Faaborg restvarer, og du kan herefter kontakte mig, hvis du kan bruge nogle af tingene.

Som privatperson er du også meget velkommen til at donere til Faaborg Restvarer. Du kan enten vælge, at lave et opslag selv eller kontakte mig, så jeg kan videreformidle donationen. Jeg er meget interesseret i gode råd og indspark, som kan være med til at optimere Faaborg restvarer, så hold dig endelig ikke tilbage med input.

Christina Kjølby forklarer:

- Mit håb er, at flere får lyst til at deltage i projektet med at skaffe og uddele restvarer, så vi kan hjælpe flere, og jeg drømmer om at indrette en minicafé på taget af containeren, hvor folk kan sætte sig med en kop kaffe og få en snak. For mange af dem, der har behov for de ting, jeg kan skaffe, har ligeså meget brug for nogen at snakke med.

Man kan få flere oplysninger ved at søge optagelse i den private Facebook-gruppe "Faaborg Restvarer". Christina Kjølby har besluttet, at gruppens status skal forblive privat, netop fordi hun synes, det er en privat sag, om man vil bede om eller tilbyde hjælp.

Christina Kjølby har fået hjælp af borgmester Hans Stavnsager til at få en container. Foto: Torsten Cilleborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekspert: Der ruller hoveder i Barcelona

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Odense

Windell er bekymret for corona-krisen forud for budgetforhandlinger: - Vi skal ikke give en masse løfter

Annonce