Annonce
Kultur

Førsteelskerrollerne trænger til mere kant

Mathias Hedegaard fik sin første store rolle på Den Fynske Opera i 2015. Han spillede den eventyrlystne og seksuelt uerfarne Candide, der lægger navn til Bernsteins opera. Signe Shne Schreiber havde rollen som Candides udkårne, Cunegonde. Foto: Jens Wognsen
På Den Fynske Opera har tenoren Mathias Hedegaard fået lov til at udvikle flere sider af sit talent i stedet for at blive låst fast i ét stereotypt rollefag.

Da Mathias Hedegaard blev tilbudt fast ansættelse på Den Fynske Opera i sæson 2020-21, drømte han ikke om, hvor få gange han skulle komme til at stå på scenen.

Ganske vist havde coronanedlukningen allerede på det tidspunkt tvunget operaen til at aflyse "Die Weisse Rose", der skulle have markeret 75-året for slutningen på 2. verdenskrig.

- Der var vist ingen af os, der på det tidspunkt havde fantasi til at forestille sig, at pandemien ville lukke kulturlivet ned i mindst ét år, siger Mathias Hedegaard.

Så meget desto mere glæder det tenoren, at heldet var med ham og kollegerne, da det i efterårets corona-åndehul lykkedes Den Fynske Opera at gennemføre genopsætningen af "Den glade enke" i september og premieren på "Askepot" i november.

Annonce

Hver aften var et mirakel

- Som et af de eneste operahuse i verden havde vi publikum på rækkerne - i hvert fald på hvert andet sæde. Hver aften, vi spillede, føltes som et mirakel, der kun blev mere intenst af bevidstheden om, at netop dén aften kunne blive vores sidste på scenen, hvis coronasmitten brød ud. Faktisk var det først, når vi stod på scenen, at vi var sikre på at gennemføre. Men eftermiddagene, hvor vi ventede på svar på de seneste coronatests, var næsten mere ulidelige, siger Mathias Hedegaard.

I "Til døden os" spillede Mathias Hedegaard hjertekirurgen, der er så fokuseret på sit job, at han ikke giver sin sjælemartrede hustru den kærlighed, hun fortjener. Foto: Nils Svalebøg

Tenoren roser måden, Den Fynske Opera håndterede situationen på:

- Ledelsen gjorde den eneste rigtige ved at insistere på at spille og så coronateste sig ud af risikoen, for det betød, at vi kom til at spille. Tilmed blev begge forestillinger "rigtige", altså præcis som de var tænkt. Så vi slap for at holde to meters afstand eller synge ud i luften i stedet for til hinanden, for det ville have føltes amputeret at skulle spille rollerne uden at måtte røre ved hinanden.

Annonce

Vigilius' arvtager

På Den Fynske Opera gjorde Mathias Hedegaard sin entré ved Opera i Gaden under H.C. Andersen Festivals.

Men selv om han først blev fast tilknyttet operahuset fra efteråret 2020, betragter flere af Den Fynske Operas faste gæster den 43-årige sanger som stedets hustenor.

Titlen har Mathias Hedegaard arvet efter Danmarks nye heltetenor, Magnus Vigilius, der indledte sin karriere i 2008 som Den Fynske Operas første officielle hustenor.


Den Fynske Opera kan lide at udfordre sangerne og publikum, så jeg får lov til at lave mange forskellige operaroller i stedet for at blive holdt fast i ét rollefag.

Mathias Hedegaard, tenor


Mathias Hedegaards første store rolle på operaen var i 2015, hvor han spillede den videbegærlige, eventyrlystne og erotisk uerfarne ungersvend i Leonard Bernsteins "Candide".

Siden har han blandt andet sunget en af soldaterne i Steingrimur Rohloffs "Lysistrate", ægtemanden i Andy Papes "Til døden os" og senest grev Rossillion i "Den glade enke" og prins Ramiro i Rossinis "Askepot".

Annonce

Spille på andre strenge

- Det giver en fantastisk tryghed at vide, at der er et sted, som sætter særlig pris på det, jeg kan. Den Fynske Opera kan lide at udfordre sangerne og publikum, så jeg får lov til at lave mange forskellige operaroller i stedet for at blive holdt fast i ét rollefag, siger Mathias Hedegaard.

I nyfortolkningen af "Askepot" var Mathias Hedegaards prins Ramiro ikke en køn førsteelsker, men en kær kopi af Gøg, som Askepot (Emma Oemann) let faldt for. Foto: Skovdal Nordic

Efter en tænksom pause tilføjer han:

- Med årene er det blevet sværere at tage en førsteelskerrolle som prins Ramiro for pålydende, så det var en gave at arbejde sammen med Anne Barslev, der instruerede ”Askepot”, for hun turde modarbejde stereotypierne. På store operaproduktioner kan man stadig slippe nogenlunde afsted med nostalgisk tilbageskuende personskildringer, men i en lille, intim sal som Den Fynske Operas er det heldigvis legalt at spille på andre, mere nutidige strenge.

Annonce

Må ikke gå i glemmebogen

Det piner stadig Mathias Hedegaard, at operaen ”Die Weisse Rose” endte med at blive aflyst:

- Historien om det tyske søskendepar, Hans og Sofie Scholl, der under 2. verdenskrig blev henrettet for landsforræderi er for væsentlig og eviggyldig til at ende i glemmebogen, så jeg håber, at vi får mulighed for at fortælle den på et enere tidspunkt.

Om Mathias Hedegaard

Opera-, lied- og koncertsanger. Født 1978.

Tenor, uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Operaakademiet.

På Den Fynske Opera har han medvirket i bl.a. "Askepot", "Den glade enke", "Til døden os", "Candide", "Lysistrate" og "Agnethe og havmanden".

Han er også engageret til Den Fynske Opera i den kommende sæson.

Han og pianisten Tove Lønskovs fortolkning af Schuberts "Winterreise" har netop modtaget P2 Prisen for Årets Klassiske Album.

Om muligheden for at indstudere "Die Weisse Rose" byder sig en anden gang, hverken kan eller vil Mathias Hedegaard afsløre.

Den Fynske Operas kunstneriske leder, Ida Fogh Kiberg, har fortalt, at Mathias Hedegaard skal medvirke i to af operaens opsætninger i sæson 2021-22. Men hvilke operaer det er, og hvilke partier han skal synge, bliver først afsløret, når repertoiret bliver offentliggjort til maj.

Ved den lejlighed får publikum også lejlighed til at hilse på hustenoren, der sammen med sopranen Julie MeeRa Albertsen og pianisten Jacob Beck disker op med musikalske lækkerbidder fra sæsonens operaer.

Den Fynske Operas repertoire bliver offentliggjort søndag 9. maj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat For abonnenter

Superman, Døgnbrænderen og andre lokale kendisser vil ind i politik - kan de holde gejsten?

Annonce