Annonce
Sport

Første OL skudt i sænk af virus

Den fynske maraton-løber Jørn Lauenborg blev for nylig fejret for sit 50 års jubilæum som "Årets Fynske Sportsnavn". Her fører han det olympiske maraton-løb i 1980 ved Moskva-floden 200 meter foran de øvrige og var flere minutter i fokus på hele verdens tv-skærme. Lauenborg måtte udgå efter omkring 20 kilometer. Foto: Scanpix
Mange andre lege er blevet aflyst på grund af krige eller vingeskudt efter mange nationers boykot.
Annonce

Det er første gang nogensinde, at olympiske lege bliver aflyst og udsat på grund af en verdensomspændende virus. Tidligere blev OL aflyst i 1940 og 1944 på grund af anden verdenskrig. OL i Berlin i 1936 havde deltagelse af stort set alle lande, selv om nazisternes regime brugte legene til propaganda.

Tokyo, Helsinki og London måtte alle i de krigsår bøje sig for realiteterne, men fik chancen ved de følgende lege.

Tidligere igen kostede første verdenskrig afholdelsen i Berlin i 1916.

I München i 1972 havde der været trusler om boykot, hvis Sydafrika skulle deltage. IOC valgte at udelukke Sydafrika og truslerne om boykot blev droppet.

I Beijing 2008 opfordrede mange aktivister til at blive væk for at protestere mod kinesernes behandling af menneskerettigheds-organisationer. Ingen nationer blev væk, men enkelte sportsfolk udeblev fra åbningsceremonien.

Melbourne 1956

De tre europæiske lande Spanien, Holland og Schweiz udeblev i protest mod Sovjetunionens invasion og undertrykkelsen af opstanden i Ungarn. Ved samme lege blev Cambodja, Libanon, Egypten og Irak væk i protest mod Suez-krigen

Montreal 1976

En række afrikanske lande gennemførte en række afrikanske lande sammen med Guyana en boykot som protest mod New Zealands deltagelse. New Zealands rugbylandshold havde gennemført landskampe mod apartheid-regimet Sydafrika. Mange andre lande mente, at det bidrog til at blåstemple styret i Sydafrika. Taiwan blev væk i protest mod, at Folkerepublikken Kina deltog under eget navn og Taiwan blev også væk fire år senere i Moskva, men vendte så tilbage.

Moskva 1980

Legene i Moskva blev svært amputeret. Det var første gang, at et kommunistisk land havde fået tildelt OL. Men kort forinden havde Sovjetunionen invaderet Afghanistan og den kolde krige rasede med stor kraft. Med USA i spidsen besluttede 65 vestligt orienterede lande at boykotte legene, men Danmark deltog.

Los Angeles 1984

Hævnen fra nationerne øst for jerntæppet kom fire år efter. Sovjetunionen betalte USA tilbage ved, at blive væk fra Los Angeles-legene sammen med 14 allierede nationer. Boykotten blev begrundet med henvisning til til usikkerhed for deres sportsfolks sikkerhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce