Annonce
Sport

Første OL skudt i sænk af virus

Den fynske maraton-løber Jørn Lauenborg blev for nylig fejret for sit 50 års jubilæum som "Årets Fynske Sportsnavn". Her fører han det olympiske maraton-løb i 1980 ved Moskva-floden 200 meter foran de øvrige og var flere minutter i fokus på hele verdens tv-skærme. Lauenborg måtte udgå efter omkring 20 kilometer. Foto: Scanpix
Mange andre lege er blevet aflyst på grund af krige eller vingeskudt efter mange nationers boykot.

Det er første gang nogensinde, at olympiske lege bliver aflyst og udsat på grund af en verdensomspændende virus. Tidligere blev OL aflyst i 1940 og 1944 på grund af anden verdenskrig. OL i Berlin i 1936 havde deltagelse af stort set alle lande, selv om nazisternes regime brugte legene til propaganda.

Tokyo, Helsinki og London måtte alle i de krigsår bøje sig for realiteterne, men fik chancen ved de følgende lege.

Tidligere igen kostede første verdenskrig afholdelsen i Berlin i 1916.

I München i 1972 havde der været trusler om boykot, hvis Sydafrika skulle deltage. IOC valgte at udelukke Sydafrika og truslerne om boykot blev droppet.

I Beijing 2008 opfordrede mange aktivister til at blive væk for at protestere mod kinesernes behandling af menneskerettigheds-organisationer. Ingen nationer blev væk, men enkelte sportsfolk udeblev fra åbningsceremonien.

Melbourne 1956

De tre europæiske lande Spanien, Holland og Schweiz udeblev i protest mod Sovjetunionens invasion og undertrykkelsen af opstanden i Ungarn. Ved samme lege blev Cambodja, Libanon, Egypten og Irak væk i protest mod Suez-krigen

Montreal 1976

En række afrikanske lande gennemførte en række afrikanske lande sammen med Guyana en boykot som protest mod New Zealands deltagelse. New Zealands rugbylandshold havde gennemført landskampe mod apartheid-regimet Sydafrika. Mange andre lande mente, at det bidrog til at blåstemple styret i Sydafrika. Taiwan blev væk i protest mod, at Folkerepublikken Kina deltog under eget navn og Taiwan blev også væk fire år senere i Moskva, men vendte så tilbage.

Moskva 1980

Legene i Moskva blev svært amputeret. Det var første gang, at et kommunistisk land havde fået tildelt OL. Men kort forinden havde Sovjetunionen invaderet Afghanistan og den kolde krige rasede med stor kraft. Med USA i spidsen besluttede 65 vestligt orienterede lande at boykotte legene, men Danmark deltog.

Los Angeles 1984

Hævnen fra nationerne øst for jerntæppet kom fire år efter. Sovjetunionen betalte USA tilbage ved, at blive væk fra Los Angeles-legene sammen med 14 allierede nationer. Boykotten blev begrundet med henvisning til til usikkerhed for deres sportsfolks sikkerhed.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Annonce