x
Annonce
Kerteminde

Første offer for coronakrisen i Langeskov: Dorte er tvunget til at lukke sin livsdrøm

Dorte Haugaard åbnede "By Haugaard" sidste år i september. Nu har coronakrisen tvunget hende til at lukke den. Arkivfoto: Mette Louise Fasdal.
Dorte Haugaard nåede ikke at være selvstændig i 14 dage, før coronakrisen ramte. Nu lukker hun sin livsstilsforretning i Langeskov Centret - en forretning, hun åbnede i september i fjor.

Langeskov: Sidste år i september åbnede Dorte Haugaard livsstilsforretning "By Haugaard" i Langeskov Centret. Nu lukker hun den.

Efter coronavirussen for alvor trådte ind over de danske grænser, er regeringen kommet med en række restriktioner for at mindske smitterisikoen. En af dem er, at centerbutikker skal holde lukket for en periode.

Det kan Dorte Haugaards forretning ikke overleve.

- Det er meget tragisk. Det er jo min livsdrøm, som bliver smadret, fortæller Dorte Haugaard.

Hun forklarer, at hun er blevet ramt af, at hun er for ny selvstændig til, at hun kan få nogen hjælp fra regeringens støttepakker.

Annonce

Fra bierhverv til selvstændig

Hidtil har Dorte Haugaard kørt sin forretning som bierhverv, mens hun arbejdede fuldtid som arbejdsmiljøchef ved Riwal Danmark A/S i Odense.

28. februar havde hun sidste arbejdsdag i firmaet, for nu ville hun springe ud som selvstændig.

- Hvis jeg dog bare ikke havde gjort det, fastlår hun og fortæller, at hun er så ny selvstændig, at hun ikke kan dokumentere, at hun går 30 procent ned i indtægt.

- Jeg har jo stadig ikke haft den første måneds indtægt som selvstændig. Derfor kan jeg ikke påvise, at jeg tjener over 15.000 kroner i den første måned, for det har jeg ikke nået endnu, forklarer hun og fortæller, at hun heller ikke har et årsregnskab fra 2019.

- Jeg er fuldstændig fanget, fastslår hun.

Dorte Haugaard har talt med Væksthuset og Virksomhedsguiden, og deres kommentar er "åh, åh," forklarer hun og fortæller, at det heller ikke har været muligt at få hjælp fra udlejeren.

- Jeg kan godt få hjælp, men så vil jeg komme til at stige i husleje, og jeg tør ikke binde mig til flere udgifter nu. Derfor har jeg været nødt til at tage en moden, men meget svær beslutning, og jeg er rigtig ked af det, for det er min livsdrøm.

Tjener nul kroner

Efter hun meldte ud på facebook, at hun har besluttet sig for at lukke, kan hun se, at folks kommentater indikerer, at de har været meget glade for hendes forretning.

- Men jeg kan ikke sætte det hele over styr og buldre derudad, når jeg ikke ved, hvornår jeg kan åbne igen.

- Jeg tjener jo nul kroner. Det er hårdt for mig, fortæller hun og tilføjer, butikken kørte fint.

- Den har bare været registreret som bierhverv, og det er det, jeg bliver fanget i nu, pointerer hun.

Hun har nu behov for at samle tankerne, ryste hovedet og forsøge at finde det positive midt i det triste.

Vil finde nye veje

Dorte Haugaard er nu ved at lave en plan for nedlukningen af forretningen.

Lige nu ligger hun inde med et varelager på 100.000 kroner, som hun skal have gjort noget ved. Coronakrisen har gjort, at der også har været tid til at fokusere på webshoppen, som hun har ved siden af den fysiske butik.

- Den bliver vejen frem for mig, men der er jo lang vej til at tjene både til smør og leverpostej på brødet, når jeg ikke har den fysiske butik, fordi mange af mine produkter er forbundet med en oplevelse af at se tingene. Det er det, man handler ud fra. Det er ikke det samme som at se det på weben.

- Nu må jeg sadle om og navigere i det og sige: Heldigvis er vi raske og har det godt, men hvor er det ærgerligt, pointerer hun og tilføjer, at hvis der sidder en ildsjæl, der gerne vil overtage hendes forretning med lokale og inventar, skal man blot tage kontakt.

- Nu vil jeg tænke nye veje. Jeg er ligesom de tumlinge-dukker, når man forsøger at lægge dem ned, rejser de sig igen. Det må jeg jo gøre. Jeg må tænke nyt, siger hun med smil og understreger, at det er en hård tid for alle.

- Nogle bliver bare hårdere ramt end andre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce