Annonce
Sydfyn

54 nye lejligheder klar til sommer: Første SAB-byggeri i 22 år

Der var pølser og brød ad libitum ved rejsegildet på Ørbækvej, som er det første i Svendborg Andels-Boligforening i 22 år. Foto: Hans-Henrik Dyssel
Svendborg Andels-Boligforening holdt tirsdag rejsegilde på 54 nye lejligheder to steder i østre bydel.

Svendborg: Der var festtaler i et telt, øl og sodavand på bordene og en pølsevogn på byggepladsen, da Svendborg Andels-Boligforening tirsdag fejrede, at 54 nye familieboliger ved Linkenkærsvej og Ørbækvej nu for alvor er ved at tage form.

Afdelingsformand Anne Jørgensen kaldte i sin tale dagen for ganske særlig, og et rejsegilde i SAB er også alt andet end hverdagskost. Det er 22 år siden, det store boligselskab sidst inviterede til rejsegilde, og Anne Jørgensen ærgrer sig over, at der ikke er blevet bygget flere almene boliger i de mellemliggende år.

- Svendborg Kommune har desværre ikke prioriteret alment byggeri, og derfor har vi ikke kunnet invitere flere ind i vores fællesskab, siger Anne Jørgensen.

Annonce

Det koster de

De 34 lejligheder i Langebakken (ved Linkenkærsvej):

  • 41 kvadratmeter (to værelser): 3100 kroner pr. måned.
  • 53 kvadratmeter (to værelser): 4000 kroner pr. måned.
  • 84 kvadratmeter (tre værelser): 6300 kroner pr. måned.

De 20 lejligheder i Byskoven (ved den tidligere Fakta-butik på Ørbækvej):

  • 40 kvadratmeter (to værelser): 3100 kroner pr. måned.
  • 55 kvadratmeter (to værelser): 4125 kroner pr. måned.
  • 85 kvadratmeter (tre værelser): 6375 kroner pr. måned.

Alle priser er eksklusive forbrug.

Nogle har fortrinsret

De 54 nye almene boliger bygges to steder i østre bydel: 20 ved den tidligere Fakta-butik på Ørbækvej, og 34 i en gammel grusgrav ved Linkenkærsvej.

SAB var for 10 år siden langt fremme med planer om et seniorboligprojekt på netop området ved Linkenkærsvej, men projektet blev aldrig til noget.

- Der var over 100 skrevet op, og der var også planer om nye boliger andre steder. Nu er det heldigvis lykkes at komme i gang her, og jeg er meget glad for, at flere nu kan komme herud og leve det gode liv, siger Anne Jørgensen.

Direktør i SAB, Jørgen Berg Jensen, fortæller, at der er stor interesse for de nye lejligheder, der er klar til indflytning henholdsvis 1. juni og 1. juli.

- Vi er stadig ikke påbegyndt udlejningen, men med den efterspørgsel, der har været, så bør de alle være lejet ud, når de er færdige, siger direktøren i boligselskabet, der udlejer flere end 2100 almene lejligheder i Svendborg.

De 34 nye lejlighederne i Langebakken bliver tildelt efter de almindelige ventelistekriterier, mens de 20 boliger i Byskoven ved Ørbækvej tildeles efter Folketingets nye regler om fleksibel udlejning. Lejlighederne er placeret i det udsatte boligområde Skovparken/Byparken, og derfor har man nu fortrinsret, hvis man er studerende eller i job og tjener mindst 150.000 kroner om året.

Den model ser Anne Jørgensen både ulemper og svagheder ved.

- Vi bryder os ikke om, at afdelingen er på udsatte-listen, og det her kan betyde, at vi kommer væk fra den liste. Omvendt kan jeg ikke lide, at der er begrænsninger for lejerne, siger hun.

Kommunen bremser op

Da Svendborg Andels-Boligforening sidst holdt rejsegilde, var det for at hylde det gode håndværk ved opførelsen af seniorbofællesskabet Sofienlund, der blev indviet i den modsatte ende af byen i 1998.

Stod det til direktør Jørgen Berg Jensen, skulle SAB i gang med at bygge endnu et af de efterspurgte seniorbofællesskaber nu og her.

Da der er tale om alment byggeri, kræver det et indskud fra kommunen på omkring 10 procent af byggesummen, og Svendborg Kommune siger lige nu nej til flere almene boliger.

- Kommunens vilje er desværre ikke til stede i øjeblikket, og det kan jeg egentlig godt forstå med alt det byggeri, der er i gang i lige nu, siger Jørgen Berg Jensen.

Borgmester Bo Hansen (S) var også til stede ved rejsegildet, og han fortalte, at han om to uger skal til endnu et rejsegilde, når spærene er rejst på Fyns Almennyttige Boligselskabs projekt med 44 almene boliger i Tankefuld.

Senere venter yderligere fem rejsegilder ved almene boligprojekter ved den gamle Nordre Skole, på Søkildevej og Gyldenbjergvej, i Gl. Nyby på Tåsinge og på Morten Peders Vej i Stenstrup. Her er planlagt yderligere 279 almene boliger.

Om serien

Fyns Amts Avis sætter fokus på det byggeboom, som har ramt Svendborg. Mere end 1000 nye boliger er undervejs ved mere end 30 forskellige projekter. Vi fortæller, hvor det skal bygges, og vi spørger, om der er borgere til de mange boliger, og hvem der skal bo i dem? Vi zoomer ind på fordele og stiller skarp på bagsider ved det historiske byggeboom.

De 54 nye almene boliger ved Ørbækvej og Linkenkærsvej er indflytningsklar 1. juni og 1. juli. Amstrup og Baggesen Entreprise står for byggeriet, CW Arkitekter har tegnet, mens Rambøll er rådgiver.
- Det er en glad formand, der står her. Det er en festdag, sagde Anne Jørgensen, der er formand i Svendborg Andels-Boligforening. Foto: Hans-Henrik Dyssel
De 20 nye almene boliger i Byskoven bliver en del af afdeling 14, der rummer Byparken og Marslevvej. Det er den afdeling, der tidligere var et ghettoområde og nu er et såkaldt udsat område. Foto: Hans-Henrik Dyssel
Direktør i SAB, Jørgen Berg Jensen, bød velkommen til det første rejsegilde i boligforeningen i 22 år. Foto: Hans-Henrik Dyssel
Borgmester Bo Hansen fortalte i sin tale, at SAB tog første spadestik til byggeriet en uge før FAB kom i jordet i Tankefuld, hvor han er inviteret til rejsegilde om to uger. Foto: Hans-Henrik Dyssel
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce