Annonce
Fyn

Første i Danmark: Gen-test på OUH kan reducere mængden og graden af alvorlige bivirkninger ved kræftmedicin

Bioanalytiker Jannie Kjær Buhl analyserer kræftpatienters blodprøver for at finde en bestemt genvariant, der er skyld i alvorlige bivirkninger ved kræftmedicin. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Som de første i Danmark er OUH begyndt at teste kræftpatienter for bestemte genvarianter, som kan være årsag til alvorlige bivirkninger ved en bestemt type kemoterapi. Projektet skal målrette behandlingen, så patienterne får mindre medicin.
Annonce

Odense: På Odense Universitetshospital bliver personlig medicin fremover en større del af behandlingen af patienter med bestemte typer af kræft.

Siden fredag den 3. juli tester man rutinemæssigt kræftpatienter for bestemte genvarianter, der kan være årsag til, at patienterne får alvorlige bivirkninger af medicinen. Bivirkninger, der kan føre til indlæggelser og i værste tilfælde død, fordi den giftige medicin ikke kun bekæmper kræftcellerne, men også for eksempel celler i knoglemarven.

Det drejer sig særligt om patienter med tyktarmskræft, men også patienter med brystkræft kan blive testet. På landsplan er det mellem 3000 og 4000 patienter årligt, der får den behandling, hvor en genanalyse vil være relevant.


Det er en stor gevinst for den enkelte patient.

Per Damkier, professor og overlæge, OUH


Der testes for fire bestemte varianter i et gen i vores dna. Dette gen afgør, hvor meget af et bestemt protein - et såkaldt enzym - vi har i leveren til at nedbryde medicinen. Mellem 7 og 10 procent af patienterne har en genvariant som medfører for lidt af det pågældende enzym, mens cirka én procent slet ikke har enzymet. Har man for lidt af enzymet, skal man have en mindre dosis af medicinen eller måske en helt anden behandling.

Bioanalytiker Jannie Kjær Buhl analyserer kræftpatienters blodprøver for at finde en bestemt genvariant, der er skyld i alvorlige bivirkninger ved kræftmedicin. Foto: Frederik Steen Nordhagen

- Analyserne skal være med til at tilpasse behandlingen af den enkelte kræftpatient, så vi kan sikre færre og kortere indlæggelser og måske undgå enkelte dødsfald som følge af bivirkningerne. Det er en stor gevinst for den enkelte patient, fortæller Per Damkier, professor og overlæge på afdelingen for klinisk biokemi og farmakologi på OUH.

- Med den rigtige behandling kan vi mindske antallet af personer, der får bivirkninger, og sværhedsgraden af bivirkningerne, hos de patienter, der fortsat vil opleve dem, siger Per Damkier, der ikke kan garantere at eliminere bivirkningerne hos alle patienter. Han vurderer, at man på OUH kan forebygge 20-40 tilfælde af alvorlige bivirkninger om året.

Annonce

Venter i spænding

På OUH venter man i spænding på de første prøver, hvor de bestemte genvarianter optræder. Den første dag blev der foretaget seks analyser. Alle seks var normale. Tirsdag den 7. juli blev to prøver analyseret. Planen er, at det kun er hver fredag og tirsdag, at bioanalytiker Jannie Kjær Buhl analyserer patienternes gener. Hvis efterspørgslen stiger, kan det ændre sig i fremtiden.

Jannie Kjær Buhl bruger samlet omkring en time dagligt på at forberede og fortolke prøverne. Selve analysen sker på en lille maskine, der bruger fire gange 40 minutter på at analysere prøverne for de fire genvarianter. Et ad gangen. Seks patienters gener kan testes ad gangen.

Fordi analysen finder sted to gange om ugen, kommer patienterne ikke til at vente mere end maksimalt tre til fire dage på svar. Det afhænger af, hvornår bioanalytikeren modtager patienternes blodprøver.

- Vi kører testen på alle de patienter, som kræftlægerne vil have testet. Patienterne behøver ikke give tilladelse til det, fortæller Per Damkier og tilføjer:

- Der starter snart en opfølgning, hvor vi følger patienternes forløb og bivirkninger, når patienterne giver samtykke til det.

Annonce

Kan tilbydes alle

Odense Universitetshospital er det første i Danmark, men andre steder i Europa er man allerede godt i gang med at bruge genanalyser til at målrette behandlingen af patienter.

- Vi er blevet inspireret af særligt Holland og Frankrig, hvor man bruger det systematisk, fortæller Per Damkier, der vurderer, at lignende analyser kan tilbydes patienter i hele Danmark inden for et halvt år. Når alle hospitaler i Danmark gør brug af analyserne, kan det ifølge Per Damkier mindske bivirkningerne for op til 150 patienter årligt på landsplan.

- Det er en stor gevinst for den enkelte patient, siger Per Damkier, der er professor og overlæge ved afdelingen for klinisk biokemi og farmakologi på OUH. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Selvom de nye genanalyser er et skridt i den rigtige retning, regner han ikke med, at det er noget, man kan gøre brug af på alle sygdomsområder i fremtiden.

- Nej, for vi er desværre ikke i nærheden af at være der, hvor forskere for 20 år siden sagde, at vi ville være nu med genanalyser og målrettet behandling, konstaterer han.

Kort fortalt

OUH tester for fire bestemte genvarianter, der kan være årsag til alvorlige bivirkninger ved en bestemt type kræftmedicin mod særligt tyktarmskræft.

Bivirkningerne kan føre til indlæggelser og i sjældent alvorlige tilfælde død.

Hvis en patient har disse genvarianter, kan behandlingen tilpasses, så patienten ikke får lige så slemme bivirkninger som ellers.

Per Damkier mener, at OUH med testene kan forebygge 30-40 tilfælde af alvorlige bivirkninger årligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Forslået og med begge arme i gips: Bente stødte sammen med flugtcyklist - nu er cyklen også forsvundet

Middelfart For abonnenter

Ikke for at tjene penge: Lokale erhvervsfolk investerer i marina-restaurant for at skabe liv i byen

Annonce