Annonce
Indland

Første gang i stor skala: Fynsk motorvej bliver prøveklud for kørsel i nødspor

Hvis regeringens plan om at åbne nødsporet fra Nr- Aaby til Odense for almindelig trafik bliver en realitet, er det uden sammenligning den længste danske nødspors-strækning, der bliver åbnet for almindelig trafik. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Hvis nødsporet på E20 åbnes for almindelig trafik fra Nr. Aaby til Odense V, bliver det Danmarks suverænt længste strækning med sådan en løsning. Erfaringer på området er sparsomme.

Den fynske motorvej har udsigt til at blive Danmarks længste prøveklud.

Det sker, hvis regeringen får opbakning til at myldretids-åbne 22 kilometer af nødsporet mellem Nr. Aaby og Odense Vest. Hvis planen bliver en realitet, er det uden sammenligning den længste danske nødspors-strækning, der bliver åbnet for almindelig trafik.

De sparsomme danske erfaringer med bilister i nødsporet stammer primært fra et forsøg på to kilometer af Hillerødmotorvejen mellem Værløse og Bagsværd.

Her har nødsporet siden slutningen af 2013 været inddraget for at afvikle trafikken bedre. Men kun i morgenmyldretiden og kun i retning mod København. Metoden har givet markant bedre fremkommelighed, men det er uvist, hvad det har betydet for trafiksikkerheden på den korte strækning, hvor der både før forsøget og siden er sket meget få trafikuheld.

Trafikforsker Mogens Fosegrau bekræfter, at de danske erfaringer med at åbne nødsporet er sparsomme og mener, at løsningen har fordele og ulemper:

- Når man får et almindeligt spor i stedet, er det klart, at det koster på sikkerheden, men det er godt at have den ekstra plads til trafikafviklingen, siger forskeren.

Hos Beredskab Fyn er oplysning og tydelig skiltning altafgørende, hvis nødspors-løsningen bliver en realitet.

- Bilisterne vil gerne hjælpe os og give plads, men der skal laves kampagner, så de ved, hvordan de skal opføre sig, når der kommer et udrykningskøretøj, fastslår Rene Cording, viceberedskabsdirektør i Beredskab Fyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Vil du alligevel have AstraZeneca-stik? Regeringen vil se om droppet vaccine kan tilbydes danske borgere

Annonce