Annonce
Nyborg

Første gang: Børn på ferie med kommunen er en succes

I sommer- og efterårsferien har en række udsatte familier fra Nyborg været på campingferie med kommunen. Tilbuddet har været eftertragtet og målet om at give 50 børn ferieoplevelser er nået. Successen gentages næste år - dog med et par forbedringer.

Nyborg/Bøsøre: Alle børn har ret til en god ferie.

Sådan lød overskriften på kommunens tiltag om at afsætte 300.000 kroner i 2018 til ferie for udsatte familier. Formålet var at give børn, unge og deres forældre en såkaldt almindelig ferieoplevelse sammen. Også for, at børnene kunne starte skoleåret med gode historier fra deres sommerferie, og tiltaget har vist sig at være noget af en succes.

- Det er små penge, der har en kæmpe betydning, fortæller formand i Social- og Familieudvalget Anja Kongsdal (V).

Stiftstidende besøgte de ti familier med i alt 29 børn, som var på sommerferie i Bøsøre Strand Feriepark i august. Der var ganske god stemning, masser af aktiviteter og glade børn - og voksne, der boede i hytter på campingpladsen. Der har været tid til hestevognsture, gammeldags udendørsspil fra H.C. Andersens tid, fodboldturneringer, snobrødsbagning og adspredelse på stedets legepladser.

Ligeledes var en række familier i uge 42 også på ferie med kommunen - tilbuddet har altså både været for sommer- og efterårsferie.

Ferierne har været afviklet i samarbejde med Nyborg Ungdomsskole, da de har haft kendskabet til forældre og børn og har haft medarbejdere, der kunne indgå i ferien på den sydøstfynske campingplads.

En evaluering af tilbuddet, fremlagt i Social- og Familieudvalget, viser, at der har været stor interesse for at komme på ferie med kommunen. Op til sommerferien kom der 47 ansøgninger, og til efterårsferien kom der 19 ansøgninger ind af brevsprækken, hvor ni familier med i alt 19 børn deltog.

Annonce

Taknemmelige

Projektet har ikke været afprøvet før, og første år er gået strålende, lyder vurderingen. I evalueringen på Social- og Familieudvalgets møde 12. november bliver det understreget, at det er lykkedes at give familierne en almindelig ferie og en oplevelse børnene husker.

Dette bekræftes i en spørgeskemaundersøgelse besvaret af 16 deltagere fra ferie-tilbuddet. 87 procent har givet ferie-lokationen på Bøsøre topkarakterer. Badelandet har været særligt eftertragtet, men der har også været mange andre ting at give sig til. 93 procent af de adspurgte deltog i aktiviteter, 25 procent af dem var med til seks forskellige aktiviteter.

Hos en af familierne lyder det:

- Jeg vil af hele mit hjerte takke Nyborg Kommune for at have givet os muligheden for at komme på denne fantastiske ferie, som familie. Det har været en skøn uge, og vi ville ikke have muligheden uden jer. Vi er taknemmelige, skriver en anonym i kommunes undersøgelse.

De fleste er blevet klar over tilbuddet gennem kommunens Facebook-side, eller via skole eller børnehave. Det er Nyborg Ungdomsskole, der har udvalgt familierne gennem ansøgninger, hvor familien kan komme på ferie, hvis de opfylder kriterierne, at børnene er mellem 3-14 år samt forældrene er på overførelsesindkomst.

Personale giver tryghed

Selvom familiernes ferie med kommunen har været en succes, er der også plads til forbedringer til næste år, hvor ferie i Bøsøre gentages. Blandt andet har en familie efterspurgt flere grønsager til måltiderne og mulighed for at bo mere samlet, så man kan være mere sammen familierne i mellem.

Sidstnævnte bliver i hvert fald forbedret til næste år, forsikrer Anja Kongsdal, da bookingen af hytterne er sat i gang.

Næste år ser kommunen og ungdomsskolen også gerne, at der er flere medarbejdere med. I år var der minimum to tilstede - nogle gange tre.

- Det kan jo være, at mor og far skændes eller lignende, og der er personalet med til at give tryghed og oplevelser for børnene, siger Anja Kongsdal.

- Det er også for synligheden og nærværets skyld. Og så tænker vi: Hellere en for meget end en for lidt, tilføjer hun.

94 procent i spørgeskemaet besvaret af familierne mener, at kontakten til medarbejderne har fungeret rigtig godt.

Målet er nået

Målet fra kommunens side var, at 50 børn kom på ferie i år 2018, og det mål er i hus.

Næste år vil kommunen sende endnu en flok børn på ferie. Dog bliver alderskriteriet 3-14 år ændret, sådan at alle familier kan deltage.

Og hvorfor skal familier på ferie på kommunens regning? Hos udvalgsformanden er meldingen klar:

- Hvorfor giver vi penge til kulturelle ting og andre områder? For mig er der ingen forskel. Det her skaber måske livsværdi for nogen mennesker, ligesom kommunens kulturtilbud måske gør for andre.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce