Annonce
Fyn

Første fynske kreds er talt op: Sådan blev der stemt i Nyborg

Optælling af stemmer fra EP-valget. Foto: Johan Gadegaard/Ritzau Scanpix
Optællingen efter Europa-Parlamentsvalget er i fuld gang, og Nyborgkredsen er foreløbigt den første på Fyn, hvor stemmerne er gjort op. Her kan du se resultatet for både partier og de fem topscorere blandt kandidaterne.

Som den første kreds på Fyn er stemmerne ved EP-valget nu talt op i Nyborgkredsen, oplyser KMD.

Det blev - som på resten af Fyn - Socialdemokratiet, der fik det bedste valg. I Nyborgkredsen, som tæller Nyborg Kommune og Kerteminde Kommune, løber partiet med 7.554 stemmer svarende til 27,5 procent. 2.598 flere stemmer end sidst og en stigning på 5,5 procentpoint.

Venstre er gået mere frem i forhold til sidste valg med 2.792 mere, men indtager med i alt 5.840 stemmer andenpladsen blandt partierne med en fremgang på 7,8 procentpoint.

Tredjeflest stemmer får Dansk Folkeparti med 3.383, hvilket dog er langt færre end ved seneste valg. 2.987 flere stemte dengang på partiet, der går tilbage med 15,9 procentpoint.

Også Det Konservative Folkeparti går tilbage. Partiet får 2.030 stemmer, hvilket er 1.444 færre end sidst. Det svarer til et fald på 8 procentpoint.

Annonce

Så mange stemmer fik partierne

Socialdemokratiet: 7.554 stemmer (27,5 procent). Fremgang på 5,5 procentpoint.

Venstre: 5.840 stemmer (21,3 procent). Fremgang på 7,8 procentpoint.

Dansk Folkeparti: 3.383 stemmer (12,3 procent). Tilbagegang på 15,9 procentpoint.

SF: 3.100 stemmer (11,3 procent). Fremgang på 3,5 procentpoint.

Det konservative Folkeparti: 2.030 stemmer (7,4 procent). Tilbagegang på 8 procentpoint.

Radikale Venstre: 1.941 (7,1 procent). Fremgang på 3,6 procentpoint.

Folkebevægelsen mod EU: 1.282 stemmer (4,7 procent). Tilbagegang på 3,1 procentpoint.

Enhedslisten: 1.223 stemmer (4,4 procent). Fremgang på 4,4 procentpoint.

Alternativet: 622 stemmer (2,3 procent). Fremgang på 2,3 procentpoint.

Liberal Alliance: 495 stemmer (1,8 procent). Fremgang på 0,1 procentpoint.

De mest populære kandidater

Trods den store andel af stemmerne, som går til Socialdemokratiet, er det en Venstre-mand, der får flest personlige stemmer i Nyborgkredsen.

Nemlig Morten Løkkegaard med 2.396 stemmer. Det er dog tæt løb, for Christel Schaldemose (S) får 2.322 stemmer.

Derefter følger Jeppe Kofod (S) med 1.812 personlige stemmer, Margrete Auken (SF) med 1.673 og Dansk Folkepartis nyopstillede Peter Kofod med 1.374 stemmer.

I alt 28.005 personer har stemt i Nyborgkredsen. 457 stemmesedler var blanke, mens 78 var ugyldige. Valgdeltagelsen var på 65,84 procent og følger dermed andelen på landsplan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

På vej mod store temperaturstigninger: Bliv klogere på Middelfarts klimaløsninger - og find ud af, hvordan du kan hjælpe til

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce