Annonce
Sydfyn

Først Woodstock, nu Beatlemania: Lokale arrangører laver Beatles-jubilæmskoncert i Svendborg

Allan Mariager, Bruno Rasmussen og Per Ørum stod sidste år bag en Woodstock-jubilæumskoncert. I begyndelsen af det nye år laver de en lignende - denne gang med musik fra legendariske The Beatles. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
50-året for The Beatles' sidste pladeudgivelse bliver markeret med en storslået koncert i Svendborg til næste år. På plakaten er kunstnere som Dicte og Jimmy Jørgensen. Det er en lokal trio, der også tidligere har stablet et Woodstock Festival-jubilæum på benene, der står bag.

Svendborg: I efteråret 1969 udgav The Beatles albummet "Abbey Road". Lidt senere - i foråret 1970 - kom så "Let it be"-pladen, og som det skulle vise sig, blev udspillet det sidste fra bandet, der kort efter gik i opløsning.

Inden da havde The Beatles dog sørget for at sætte sit aftryk hos millionvis af fans og på musikbranchen i det hele taget og skabt store hits, der stadig bliver hørt rundt omkring og har sin relevans den dag i dag.

Til januar får de to sidste Beatles-udgivelser nyt liv lige her i Svendborg. Det sker med en stort anlagt jubilæumskoncert, hvor en række danske musikere genfortolker sangene fra albummene.

- Næste år er det jo 50 år siden, at "Let it be" udkom, og derfor synes vi, at det var på tide at sætte fokus på det album og på "Abbey Road", som faktisk var det, som Beatles indspillede sidst af de to, lyder det fra Allan Mariager, som sammen med sine kompagnoner Per Ørum og Bruno Rasmussen står bag Beatles-koncerten "The Final Albums" i Borgerforeningen 25. januar 2020.

Her er det op til Dicte, Jimmy Jørgensen, Bjørn Fjæstad, Bobo Moreno og Steffen Westmark at levere nyfortolkninger af klassiske hits som "Come together", "Here comes the sun" og "Maggie Mae". Det gør de i øvrigt sammen med det, som Allan Mariager kalder for landets bedste backingband.

- Der findes masser af hamrende dygtige tribute- og jambands, der spiller musikken så tæt på det originale som overhovedet muligt. Og kæmpe respekt for det. Her får kunstnerne at vide, at de ikke skal spille originalerne, men spille deres version af de store kendte numre, forklarer Allan Mariager.

Annonce

Beatles-jubilæum

The Beatles bestod af John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr. Bandet udgav dets debutalbum "Please please me" i 1963.

Næste år er det så 50 år siden, at albummet "Let it be", som blev det sidste fra The Beatles, inden det gik i opløsning, udkom. Det bliver markeret med en jubilæumskoncerten "The Final Albums - Abbey Road og Let it be" i Borgerforeningen i Svendborg 25. januar 2020.

Her vil de danske musikere Dicte, Jimmy Jørgensen, Bjørn Fjæstad, Bobo Moreno og Steffen Westmark levere personlige fortolkninger af Beatles-numre fra de to album.

Det er de tre lokale herrer Allan Mariager, Per Ørum og Bruno Rasmussen, der sammen med Marsk Music står bag koncerten.

Var til "Stones"

50 års jubilæet er en fin anledning til koncerten, men man behøver ingen undskyldning for at lytte til The Beatles, mener Allan Mariager, der dog må give en indrømmelse.

- Da det gik for sig, var jeg faktisk til Rolling Stones og er stadig kæmpe fan af dem. Men da jeg blev ældre, opdagede jeg The Beatles, som bare har lavet nogle kæmpe ting. Det er bare verdens bedste musik inden for den genre, siger han og forklarer, at det er nogle af hans yndlingsnumre, der skal fremføres til hyldestkoncerten næste år.

- Abbey Road og nummeret "The End", hvor de vidste, at det var det sidste, de ville indspille, er bare noget af det største for mig. Det er Beatles, når det er allerbedst.

Woodstock-koncert banede vejen

Trioen Allan Mariager, Per Ørum og Bruno Rasmussen er kendt for gennem mange år at have arrangeret Vintage Guitar Show. Først her i Svendborg og nu i København.

Sidste år satte de tre herrer sig så for at genopleve den legendariske Woodstock Festival for en aften i anledning af 50-året for festivalen, og med stor succes fik de banket jubilæumskoncerten "Woodstock Revival" på benene.

- Det var en rigtig god oplevelse og en aften, vi aldrig glemmer, og hele setuppet blev faktisk solgt videre to gange. Til torsdagskoncerten i Odense, og så skal de spille på teatret i Greve her i slutningen af oktober, fortæller Allan Mariager og forklarer, at de gode oplevelser gav dem blod på tanden til at lave mere af den slags.

Og gerne med udgangspunkt i Svendborg.

- Da vi var inde at præsentere showet i Odense, kunne vi se, at de to første rækker foran scenen var fyldt med folk fra Svendborg. Og ikke nok med det var det folk, der elsker musik, så vi har virkelig nogle store musikentusiaster hernede, siger han.

Mens Woodstock Revival-koncerten til at begynde med var planlagt som en enkeltstående begivenhed, ser det ud til, at Beatles-opsætningen kommer til at spille flere gange rundt om i landet, forklarer Allan Mariager.

- Vi ved ikke endnu, hvor mange koncerter det bliver til, men vi har allerede solgt nogle stykker, inden vi havde præsenteret hele aftenen. Jeg tror, vi kommer op på 10 koncerter i Danmark i løbet af 2020, siger han og slår fast, at premieren bliver den i Borgerforeningen.

Billetterne til showet bliver sat til sat inden længe.

I efteråret 1969 udgav The Beatles albummet "Abbey Road", hvor billedet er fra. Året efter fulgte så "Let it be"-pladen, der blev bandets sidste, inden det gik i opløsning. Nu kan publikummer opleve genfortolkninger af numrene fra de to album til en jubilæumskoncert. Foto: Iain Macmillan, Apple Corps/via Reuters.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce