Annonce
Fyn

Først i Danmark: Mads Pedersen og Aurora Nordic i Odense må sælge og eksportere medicinsk cannabis

Om en måneds tid forventer Mads Pedersen og Aurora Nordic at have det første cannabisprodukt på det danske marked. Det sidste grønne lys, der venter i forhold til Danmark, er tilladelsen, der omfatter emballage, indlægssedler etc, men selve produktet er godkendt. Aurora Nordic har ligeledes tilladelse til at eksportere - og det er eksporten til Europa, der for alvor batter. Foto Simon Trøjgaard Jepsen.
Mads Pedersen har som den første i Danmark fået tilladelse til at sælge og eksportere medicinsk cannabis - navnligt cannabisolie forventes at blive en vigtig eksportvare, især til Tyskland.

Det danske og det europæiske marked for medicinsk cannabis er åbent for Mads Pedersen og Aurora Nordic, Odense.

Som den første danske producent har Aurora Nordic fået tilladelse til at sælge og ikke mindst eksportere medicinsk cannabis, og inden længe vil den fynske erhvervsmand, der er kendt for sit tomatgartneri, tilbyde såvel tørrede blomster som cannabisolie til patienter i Danmark og Europa, hvor navnligt det tyske marked er stort og attraktivt.

- Det er et kæmpe skulderklap, at det er lykkedes for os, og for os er det største, at vi også har fået lov til at eksportere. Vi er meget glade for, at vi har både tørrede blomster og cannabisolien med, siger Mads Pedersen, som driver Aurora Nordic i samarbejde med canadiske Aurora, verdens næststørste producent af medicinsk cannabis.

Annonce

Den vigtige olie

Produktionen af de tørrede blomster har været kendt, siden Aurora Nordic lagde fra land i oktober 2018. Cannabisolien har virksomheden derimod gået stille med, men den har længe været undervejs i Bellinge, og det er også den, der er størst forretningspotentiale i.

En masse små flasker står klar i produktionen på Aurora Nordic - de vil snart blive fyldt med cannabisolie, som virksomheden har udviklet og producerer. Også medicinsk cannabis i form af tørrede blomster er på hylderne, men det er cannabisolien, der spås den største fremtid. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Aurora Nordic

Aurora Nordic er et joint venture mellem Gartneriet Alfred Pedersen & Søn og canadiske Aurora Cannabis Inc.

Aurora er verdens næststørste producent af medicinsk cannabis.

Ambitionen med Aurora Nordic er at blive Europas største producent.

Virksomhedens faciliteter fordeler sig på tre lokationer.

Den første produktion blev indviet i oktober 2018 af daværende sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Medicinsk cannabis i Danmark produceres under en fire-årig forsøgsordning, der startede 1. januar 2018.

Alene på Fyn har en række virksomheder sammenlagt investeret for mere end en milliard kroner.

Aurora Nordic er den hidtil eneste virksomhed, der har fået grønt lys til at sælge og eksportere.

- Det er mere kompliceret at fremstille olien end blomsten, men med olien har vi et produkt, som patienterne foretrækker, og det er også olien, der er flest forespørgsler på, siger Mads Pedersen og forklarer hvorfor:

- Den tørrede blomst, der er godkendt, er blomster til te, og det der med at tage en blomst og lægge i varmt vand, det er ikke særligt præcist, og det kan være svært for f.eks. en ældre dame på 82 år at få gjort præcist, så hun er tryg ved det. Der er også mange læger, der siger, det er for upræcist, og derfor tør de ikke udskrive det, fordi de er bange for, at nogle patienter tager for meget. Med olien kan du meget præcist dosere og sige: "fire dråber". Det er til at håndtere og til at forstå, og det er mere lægefagligt.

Annonce

Markant dyrere og længere vej

Medicinsk cannabis i Danmark produceres under en fire-årig forsøgsordning, der udløber ved udgangen af 2021.

Ordningen er endnu ikke blevet evalueret, og Aurora Nordic er den første virksomhed, der når gennem Lægemiddelstyrelsens nåeløje. Lørdag fortalte Morten Snede, formand for Medicinske Cannabisproducenter og direktør i Spectrum Therapeutics i Stige, i Fyens Stiftstidende om sine frustrationer ved en langsommelig godkendelsesprocedure og manglende politiske meldinger om rammerne for fremtiden.

Mads Pedersen, der er næstformand i Medicinske Cannabisproducenter, vil og kan ikke udtale sig om andre produktioner end sin egen, men synes også, vejen har været rigeligt lang.


Det er mere kompliceret at fremstille olien end blomsten, men med olien har vi et produkt, som patienterne foretrækker, og det er også olien, der er flest forespørgsler på.

Mads Pedersen, direktør Aurora Nordic


- Det har været markant dyrere og taget markant længere tid, end vi havde regnet med. Da vi startede, var mit bedste bud, at det ville tage os halvandet år - det har taget tre. Jeg er ikke ude på at slå Lægemiddelstyrelsen i hovedet - de sætter barren meget højt - og vi skal alle sammen lære af det her. Det er også en ledestjerne for andre producenter - for det kan lade sig gøre, siger Mads Pedersen, der roser sine medarbejdere og sin canadiske partner.

- Vi har været heldige at have en partner, der har været med på at investere i det her - vi har ikke gået på kompromis med noget som helst på noget som helst tidspunkt. Ikke i forhold til installationer eller setup eller andet. Og vi har haft et supermotiveret og dedikeret team, der har arbejdet benhårdt. Det er en holdpræstation - det er ikke noget, jeg kan eller vil tage æren for.

Det er to år og et kolossalt udviklingsarbejde siden, Aurora Nordic indviede sin fabrik i Odense. Siden er også et test- og forædlingscenter nogle kilometer derfra blevet tilføjet - her kan Aurora Nordic udvikle og dyrke sine egne sorter. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Inden Aurora Nordic kan sende sine produkter på det danske marked mangler en markedsføringstilladelse. Det vil sige en godkendelse af mærkater, indlægssedler, emballage etc.

- Det er en meget lille hurdle at komme hen over. I den her rejse svarer det nogenlunde til en forlænget weekend, fastslår Mads Pedersen.

Målsætningen med Auroa Nordic er at blive Europas største producent af medicinsk cannabis.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Opretter 200 ekstra stillinger i år: Vild vækst i milliardkoncern trækker nye familier til Fyn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Kæmpe løft af ældreplejen i Odense: Se hvordan nattens budgetkamp faldt ud

Odense For abonnenter

Scootere og store biler kører til og fra kolonihaver sent om aftenen: - De er der næppe for at klippe hæk

Fyn

Se pressemødet: Politikerne præsenterede Odenses budget

Odense For abonnenter

Byvandreren: - Banegårdspladsen er ikke det bedste at vise frem til nye gæster i byen

Hvem skal passe farmor

Talende dukker, virtual reality og videoproduktion: Ny sosu-uddannelse med fokus på teknologi skal få flere i faget

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Debat

Man bærer på et stort ansvar

Kerteminde

Ivalos handicapcykel fundet hos mand i Odense: - Ih, er tyven kommet med den?

Kultur For abonnenter

TV-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

OB

Opondo har sjældent spillet hele kampe, men vokser nu: Moses har mast sig ind med mental styrke

Erhverv For abonnenter

Byggematerialerne er steget markant og håndværkerne har for travlt: Vejomlægning bliver mere end 1,5 mio. kroner dyrere end forventet

Odense

I nat landede forliget: Stort byrådsflertal sender markant millionbeløb til Odenses pressede ældrepleje

Annonce