Annonce
Kerteminde

Før frygtede de at få en straf: Plejecentret i Rynkeby kan roligt købe mælk hos den lokale købmand

Knud Ahrnkiel ønsker at lægge maksimalt pres på Fællesindkøb Fyn-aftalen. Arkivfoto: Morten Rode.
Plejecentret i Rynkeby tror ikke, de må bruge den lokale købmand, fordi de er underlagt aftalen hos Fællesindkøb Fyn. Men det er bare noget, de tror, siger Knud Ahrnkiel fra Miljølisten. Faktisk må de bruge 63 procent af budgettet, som de har lyst til.

Nordøstfyn: - Skandaløst.

Det var købmand Søren Kragh Christensens holdning til, at det lokale plejecenter i Rynkeby ikke ville handle ind hos ham, fordi plejecentret er underlagt en kommunal indkøbsaftale hos Fællesindkøb Fyn.

På grund af aftalen turde plejecentret i Rynkeby ikke at handle hos Søren Kragh Christensen, fordi de ville blive straffet, hvis de brugte den lokale købmand, sagde leder af plejecentret, Anne Schmidt-Nielsen.

- Vi må ikke handle lokalt. Hverken handle i Spar eller Brugsen. Og hvis kommunens indkøbsafdeling kan se, at vi handler uden indkøbsaftale, kan vi få en bod. Så det tør vi ikke, sagde hun.

Men det er helt forkert, siger byrådsmedlem Knud Ahrnkiel (M).

Selvom der er en aftale, så handler den kun om 37 procent af det samlede budget. Det betyder, at plejecentret i Rynkeby må bruge 63 procent hos Søren Købmand, hvis det er det, de ønsker, forklarer Knud Ahrnkiel.

- Det passer ikke, når institutionerne får at vide, at de kun må bruge få procenter ved lokale leverandører. 63 procent af det samlede budget ligger frit til at handle for. Men institutionerne ved det ikke.

Og det er ikke plejecentrets skyld, at de går rundt i uvidenhed, siger Knud Ahrnkiel.

- Medarbejderne ved kommunen har glemt at læse udbudspolitikken og informere de ansatte på vores decentrale enheder omkring den.

Annonce

Jeg synes, at den her aftale skal presses til det maksimale, og så skal vi evaluere om et år og se, om der er grund til at være med i Fællesindkøb Fyn. Vi har firmaer, der har ressourcerne og kan løfte opgaven internt her i kommunen.

Knud Ahrnkiel, byrådsmedlem for Miljølisten

Aftalen skal presses maksimalt

Udover de 63 procent, som institutionerne i Kerteminde Kommune kan bruge, som de vil, kan hver institution bruge et beløb om dagen udenfor de 63 procent efter eget ønske.

- Hver institution i kommunen kan bruge 1500 kroner om dagen, som de vil. Det beløb er ikke en del af de 63 procent og kan bruges til at udfordre Fællesindkøb Fyn-aftalen, siger Knud Ahrnkiel.

Og udfordres skal aftalen, hvis det står til Knud Ahrnkiel.

- Jeg synes, at den her aftale skal presses til det maksimale, og så skal vi evaluere om et år og se, om der er grund til at være med i Fællesindkøb Fyn. Vi har firmaer, der har ressourcerne og kan løfte opgaven internt her i kommunen.

Ifølge Knud Ahrnkiel er det givtigt for kommunen at bruge de lokale leverandører.

- Det sætter gang i hele systemet. Hvis der benyttes lokale leverandører, vil de få en større omsætning, og de vil kunne ansætte flere folk i deltids- eller fleksjob.

Skal vide, de må bruge købmanden, siger udvalgsformand

Formand for arbejds- og vækstudvalget, Jens Gantriis, siger, at det væsentlige er, at de decentrale enheder i kommunen ved, at de faktisk godt må handle hos den lokale købmand.

- Vores institutioner må handle lokalt, og det har været vigtigt at finde ud af. Nu skal budskabet spredes så hurtigt som muligt.

Der har været en stor efterspørgsel fra institutionerne omkring brug af lokale leverandører, og derfor har man i arbejds- og vækstudvalget undersøgt sagen nærmere. Alligevel synes Jens Gantriis, at det kan betale sig for Kerteminde Kommune at være med i Fællesindkøb Fyn.

- Jeg tror, at aftalen er god til de store indkøb. Jeg tror for eksempel ikke, at vores decentrale enheder køber tre pakker bleer af gangen. Her kan aftalen give en fordelagtig pris på større mængder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg For abonnenter

Massiv jordforurening nej tak: Flertal i Nyborg Byråd vil ikke købe den forurenede Lynfrosten-grund

Annonce