Annonce
Kerteminde

Før dynamitten sprænger FAF-siloen: David har en vision for Kerteminde i højden

For David Gryth er tilgængelighed også vigtigt. Derfor lægger han i sit oplæg op til, at folk kan gå langs siloen og det grønne område. Illustration: David Gryth
FAF-siloen i Kerteminde skal rives ned for at give plads til boliger, men arkitekt David Gryth fra København har en stor kærlighed til Kerteminde og siloen. Han har derfor skabt et forslag til, hvordan siloen kan bevares, og hvordan Kerteminde får et grønt hjørne.
Annonce

Kerteminde: Det er menneskets natur at bevare optimisme og se på det positive, og lige nu ser David Gryth og hans svigerfar, Ib Rasmussen, positivt på, at der endnu ikke er sat dynamit til FAF-siloen på Kerteminde Havn.

De er begge sejlere, og FAF-siloen står for dem som et vartegn, der rager op over Kerteminde, og som er værd at bevare - blot med en anden funktion.

Lidt spøgelsesagtigt står den høje bygning nu tom på havnen og er det sidste levn af en levende havn. Den kulturarvsmasterplan, som byrådet har brugt som baggrund for den havneplan, der er blevet vedtaget, siger dog, at siloen ikke er værd at gemme på. Derfor er det besluttet, at den skal rives ned, så der kan blive skabt plads til boliger.

- Men der er jo stadig så meget usikkerhed, mener Ib Rasmussen, der har boet i Kerteminde siden 1975, og for hvem havnen altid har været et stort omdrejningspunkt.

- Den betyder også en del for min datter og svigersøn, fordi vi har sejlet meget, fortæller han.

Ib Rasmussens datter Sisse Gryth Rasmussen og David Gryth bor i København, men Kerteminde har en stor plads i deres hjerte, og derfor synes David Gryth også, at det er ærgerligt, at FAF-siloen nu skal væk.

David Gryth forestiller sig, at siloen kunne beklædes med træ. Illustration: David Gryth
Annonce

Genbrug er vigtigt

Som arkitekt vil han gerne give bygningen fornyet liv i Kerteminde. Derfor har han nu lavet et forslag til, hvordan siloen kunne bygges om.

- Jeg synes, at siloen er en vigtig del af Kerteminde. Lige meget hvor du kommer ind i byen, er det en meget fremtrædende bygning. Det vil være synd, hvis den forsvandt.

Derfor vil han gerne skabe et hus, som er for alle generationer, og da bæredygtighed og genbrug er vigtigt for ham, vil han gerne have, at der bliver genbrugt så meget som muligt af siloen.

I sit forslag vil han desuden gerne give siloen en facadebeklædning af træ.

Annonce

Byen mangler et grønt område

Udover at indrette lejligheder i siloen forestiller han sig, at der i toppen af siloen skal være en offentlig platform med udsigt over byen. Der kunne eventuelt indrettes en restaurant her.

Desuden synes han, at Kerteminde mangler et grønt område.

- Det bør alle byer have, pointerer han.

Her vil han gerne udnytte det grønne område ved siden af siloen og lægger op til, at det er borgerne, der skal inddrages i, hvordan sådan et grønt område kan indrettes.

- Man kunne arrangere arrangeres workshops, hvor byens borgere var med til at komme med ideer til udvikle det grønne område.

I sit eget forslag foreslår han, at der kunne være et amfiteater, frugttræer og drivhuse, hvor sejlere kan gå op og hente krydderurter til deres madlavning. Det grønne område skulle have en grøn høj omkring sig, så man på lang afstand kunne opleve, at der var et grønt areal ved siloen.

Det grønne område kunne også godt som stormflodssikring. Det er også nødvendigt at tænke ind, mener han.

Til dagligt bor David Gryth i København, men han har en stor kærlighed til Kerteminde. Privatfoto
Annonce

Vision kan give dialog og debat

David Gryth ved godt, at siloen er på vej ned, og de ideer, han har for bygningen og området, sandsynligvis ikke bliver muligt.

- Det er en vision, som måske kunne implementeres i det, der allerede er besluttet for havnen. Jeg vil bare gerne lægge op til en debat. Der kunne også spares penge, hvis man genbrugte noget mere, understreger han.

Selv mener han, at der allerede er sparet nogle penge ved, at man bevarer noget af siloen og genbruger den.

- Uanset hvad mangler der selvfølgelig én investor, men jeg mener bare, at der er mange flere muligheder end blot at rive siloen ned, og derfor synes jeg godt, at det kunne genovervejes, siger han.

- Det kunne jo være bare noget af det, jeg foreslår, kunne være muligt.

Sådan ser træsiloen ud fra Langebro. Illustration: David Gryth

For David Gryth er det vigtigt, at der ved siloen også bliver skabt et rekreativt byrum. Det mener han, at Kerteminde mangler. Illustration: David Gryth
Illustration: David Gryth
David Gryths svigerfar, Ib Rasmussen, bor i Kerteminde, og han har fra sidelinjen fulgt sin svigersøns ideer med siloen på havnen. Foto: Mette Louise Fasdal
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Helten fra "Miraklet i Madrid" er stadig en cirkushest - efter at have været rundt i både Hannover, Kaiserslautern og senest Aarup

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Hosteklinikker skal aflaste børnelæger med coronaprøver

Kerteminde For abonnenter

Lokal håndværker vil bygge 32 huse i Langeskov - venter blot på lokalplanen: - Jeg oplever, at jeg kommer bagerst i køen

Annonce