Annonce
Assens

Før byrådsmøde: Hæv rengøringsstandarden, lyder parolen fra medlem af Facebookgruppe

Ifølge Poul Hansen er der især et punkt på månedens byrådsdagsorden, når politikerne mødes onsdag aften. Mødet foregår dog ikke på rådhuset i Assens som vanligt, men derimod digitalt grundet covid-19. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Facebookgruppen "Assens Kommune svigt af de ældre og handicappede" mener, at kommunen bør hæve rengøringsstandarden for dem, der modtager hjælp fra hjemmeplejen.

Assens: Når der er byrådsmøde onsdag aften, er et punkt på dagsordenen kvalitetsstandarden for personlig pleje og praktisk hjælp i Assens Kommune.

Der skal med andre ord godkendes en ny kvalitetsstandard, som der skal hvert år i alle kommuner i øvrigt, efter servicelovens paragraf 83. Standarden fastsætter kommunens serviceniveau i forbindelse med personlig pleje og praktisk hjælp.

Umiddelbart anbefaler administrationen inden byrådsmødet, at den gældende kvalitetsstandard afløses af en ny kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp, som er mindre detaljeret, så den er mere overskuelig og tilgængelig. Men der er ifølge dagsordenen ikke foretaget ændringer, som har betydning for serviceniveauet.

Inden byrådsmødet råber Poul Hansen, der er medlem af Facebook-gruppen "Assens Kommune svigt af de ældre og handicappede" det berømte vagt i gevær.

Han og gruppen vil have hævet standarden herunder rengøring i Assens Kommune, så standarden mindst er på niveau med Odense Kommunes, der ligger nogenlunde i midten på landsgennemsnittet, oplyser Poul Hansen.

De har i et høringssvar skrevet til kommunen, at de mener, at standarden ikke er god nok, selvom kommunen oplyser, at ændringerne ikke har betydning for niveauet.

Annonce

Regnet det ud

Antallet af uger mellem hvert rengøringsbesøg i Assens Kommune har der tidligere været megen debat om. Før har det været oppe på fem uger. I dag kan man ifølge Poul Hansen se frem til rengøring hver tredje uge.

Poul Hansen, der har været alle landets 98 kommuners kvalitetsstandarder igennem, har regnet på det og fundet ud af, at kommunen bruger mindre end halvdelen af udgiften til hjemmehjælp i forhold til de kommuner, der bruger mest. Assens er den eneste kommune på Fyn, der har tre uger mellem hver rengøring, mens de andre kommuner typisk har to. Der skal Assens også være, mener han og gruppen.

- Det er særligt gået ud over området med hjemmehjælp, som er et af de største områder inden for social- og sundhedsområdet, fortæller han.

- De personer, som man hjælper, har ofte reelt ingen mulighed for at klage over den hjælp, de får, siger han.

Selve rengøringssituationen var årsagen til, at gruppen i sin tid blev dannet.

- Men hvad er problemet med, man skal vente tre uger med at få gjort rent?

- Det står jo i serviceloven, at de ældre skal have en hjemmehjælp på en måde i deres eget hjem, så de kan opretholde den standard, som de sådan har været vant til og synes rimelig og almindelig, svarer Poul Hansen, som nævner, at en anden ting er den personlige pleje.

Annonce

Tilfredse, når ...

- Hvornår bliver i så tilfredse?

- Vi bliver tilfredse, når vi kan begynde at øjne, at der kommer en stigning i standarden, siger Poul Hansen.


Det er særligt gået ud over området med hjemmehjælp, som er et af de største områder inden for social- og sundhedsområdet.

Poul Hansen.


- Og hvad er en stigning i standarden?

- Det kan måles derved, at vi ikke længere vil være den kommune på Fyn, der har den ringeste standard målt i kroner og øre i forhold til antallet af ældre. Vi vil heller ikke være blandt de fem laveste kommuner i Danmark. Og så vil vi have lavet en plan for, hvorledes vi over en årrække kan hæve standarden fra pleje og omsorg for de ældre, så vi kommer til at ligge på cirka gennemsnittet, svarer Poul Hansen.

Han peger på Odense.

Poul Hansen advarer også om, at gruppen af ældre vil vokse de kommende år. Altså vil udgiftsniveauet uvægerligt stige, mener han.

Handicaprådet skriver i et høringssvar, at rengøringen af håndvask, toilet og bruseniche som udgangspunkt bør udføres hver anden uge set "ud fra et sundhedsfagligt synspunkt".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce