Annonce
Assens

Før budgetforhandlinger: - Vi skal investere i mennesker

Elmer Philipsen (S) er suppleant for Ashil Farokh, der i øjeblikket er sygemeldt fra sit virke i byrådet i Assens. Arkivfoto: Lasse Hansen
Byrådsmedlem Elmer Philipsen fra Socialdemokratiet kommer her med sit bud på, hvor Assens Kommune skal bruge et løft på 65 millioner kroner i efterårets budgetlægning.
Annonce

Efter flere år med voldsomme besparelser tyder et forsigtigt skøn på, at Assens Kommune får et løft på 65 millioner kroner til næste år.

I løbet af den kommende tid spørger vi de enkelte medlemmer i Assens Byråd, hvilke områder de ønsker at prioritere i budgetforhandlingerne, der venter lige om hjørnet. I dag er det Elmer Philipsens (S) tur.

Hvad vil du bruge flere penge på, når I for en gangs skyld har noget at dele ud af?

- Jeg har en gennemgående overskrift, der hedder investering i mennesker, for er der noget, vi har brug for i vores kommune, så er det at skabe positive ringe i vandet, og det gør vi ved at investere i mennesker.

Hvilke investeringer tænker du på?

- Jeg har tre indgangsvinkler. Vi har et niveau på ældre- og handicapområdet, som vi simpelthen ikke kan være bekendt. Vi kan jo blandt andet se på hjemmeplejen, der er ved at løbe livet af sig selv, og det skaber hverken et godt arbejdsklima for dem, eller en god pleje for vores ældre. Det skaber mere sygdom, og det genererer udgifter for kommunen. Så her skal vi investere. Ikke bare i timer, men også i at personalet får mere indflydelse på egen hverdag, så det ikke kun er økonomer og revisorer der beregner og måler ud.

- Det andet område, som nok er det allervæsentligste, hvis vi skal have råd til de ældre og handicappede, så er det børn og unge vi skal investere i.

Luft efter hårde spareår

Assens Kommune har de seneste år gennemført besparelser på både 67,9 (i 2019-budgettet) og 34,5 millioner kroner (i 2020-budgettet).

Økonomien for 2021 ser på stående fod mere positiv ud.

Det skyldes blandt andet hjælp fra udligningsreformen samt en kommunal økonomi, der over den brede kam i øjeblikket viser gode takter, hvor man forventer et samlet overskud på 15 millioner kroner på trods af, at primært social- og sundhedsområdet er udfordret.

Overskuddet på 15 millioner kroner er blandt andet hentet i regnskabet for 2019, færre børn end forventet der skal passes, ubesatte stillinger, ubrugte puljer og positive corona-effekter i form af rejse- og administrationsudgifter, der er sparet under nedlukningen.

Hvad tænker du på her?

- Assens Kommune gør os fattige i efterbehandlinger. For selvom børnetallet i skolerne er gået ned de sidste mange år, så bruger vi stadig det samme budget på det specialiserede børneområde. Der er altså nogle ting, som vi ikke får gjort ordentligt fra starten af i børnenes liv, hvis vi stadig har brug for det samme budget på det specialiserede område. Vi skal lave en bred indsats allerede fra børnene er helt små, så vi får udnyttet det potentiale, der er i hvert eneste barn, for det gør vi ikke i dag.


Vi skal lave en bred indsats allerede fra børnene er helt små, så vi får udnyttet det potentiale der er i hvert eneste barn, for det gør vi ikke i dag.

Elmer Philipsen (A), byrådsmedlem


Hvad var den tredje ting, du havde i tankerne?

- Jamen den sidste ting jeg vil sige omkring at skabe positive ringe i vandet er i forhold til vores indbyggertal. Strategien har jo hele tiden været, at vi ved at have en masse byggegrunde trækker folk til kommunen, men det gør vi jo ikke, for befolkningstallet falder, og vores ældre bliver flere.

- Og vi har jo et dårligt image i forhold til, at der er rengøring hver femte uge, og vi har den ringeste tilmelding til vores skoler. Det skal vi have gjort noget ved, for ellers får vi ikke nogle folk til vores kommune.

Så der er vi igen tilbage på ældreområdet?

- Lige præcis. Tingene hænger sammen, og det er derfor vi skal investere i mennesker. Det skaber positive ringe, og det har vi brug for. I øjeblikket agerer vi ikke på de her områder, vi reagerer, og så efterbehandler vi os fattige i kommunen, og det skal vi have gjort noget ved.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Mand reddet op af Svendborg Havn

Annonce