Annonce
Middelfart

Føns-forening arbejder for at bevare bundgarnsjollen Ditte: - Den er noget af det sidste og flotteste af sin slags

Klaus Thiesen er formand for Bundgarnsjollen Dittes Venner - og så er han selv ejer af jollen. Foto: Sofie Ejlskov Hugger
Bundgarnsjollen Ditte har gennem sommeren stået på Lillebæltværftet, hvor den bliver renoveret for tredje gang, siden dens ejer og foreningsformand, Klaus Thiesen, overtog i 2013.

Føns/Middelfart: Bundgarnsjollen Ditte blev bygget ud af spildtræ fra en vesterhavskutter i 1974.

Fiskeren, der havde lagt en bestilling hos Lillebæltværftet, var Korfitz Hansen fra Fønsskov. Han ejede og sejlede i jollen indtil 2013, hvor han gik bort, og Klaus Thiesen fra samme område overtog.

- Kort efter ringede jeg til Skibsbevaringsfonden. Og så gik der ikke mere end fire dage, så kom de. Og de var helt vilde, fortæller Klaus Thiesen og indleder således historien om, hvordan den nuværende forening bag jollen, Bundgarnsjollen Dittes Venner, blev til.

Annonce


Den har en fantastisk form. I 1960'erne og 70'erne stoppede man med træbåde og gik over til glasfiber. Så den er noget af det sidste og flotteste af sin slags

Klaus Thiesen


Foreningen arbejder nu for at holde Ditte i så autentisk stand som muligt. I løbet af denne sommer har den stået på værftet i Middelfart for at blive renoveret for tredje gang på syv år. Og det er der god grund til at bruge midler på, mener Klaus Thiesen.

- Den kan noget med formen. Den har en fantastisk form. I 1960'erne og 70'erne stoppede man med træbåde og gik over til glasfiber. Så den er noget af det sidste og flotteste af sin slags, siger han.

Bygget i eg

Bundgarnsjollen Ditte er klinkbygget og i rent eg, udover at den har fået et nyt dæk i lærketræ. Man kan blandt andet se, hvordan den er blevet vedligeholdt, ved at kigge på forskellen i træets nuancer. Samtidig har jollen de senere år fået nyt ror og ny motor med mere.

- Om syv-otte år har vi formentlig været igennem det hele en gang, og så starter vi forfra igen, siger Klaus Thiesen, der som regel klarer renoveringerne ved hjælp af fondsmidler.

- Jeg kunne jo godt se, at det havde jeg ikke råd til selv. Det er afsindig dyrt sådan noget, forklarer han.

Foreningen Bundgarnsjollen Dittes Venner har i øjeblikket 34 medlemmer, hvoraf de fleste er lokale fra Føns.

En af dem, kasserer Poul Kristensen, var forbi, da redaktionen lavede avis fra Føns Gl. Skole i slutningen af juni, for at fortælle om Ditte og opfordre avisen til at omtale jollen og foreningen.

Som medlem er man med til at udbrede kendskabet til bundgarnsjollen, ligesom man kan sejle i den, når man har lyst, så længe man selv betaler dieselolien.

Ifølge Klaus Thiesen er det ikke så mærkeligt, at de fleste fønsere har et forhold til Ditte.

- Du ser ikke ret mange af sådan nogle (joller, red.). Den blev det samme sted, så alle kender den dernede, siger han.

Medlemmerne holder samtidig arrangementer sammen fra tid til anden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne fra en magisk EM-aften: Danmark tævede Rusland og bragede i ottendedelsfinalen

Erhverv

Må sige nej til sejlere med motorproblemer hver dag: Per og de andre på værkstedet knokler fra 04.30 til 22-23

Annonce