Annonce
Erhverv

Følgegruppe skal overvåge proces om Risø-affald

Borgmestre i fem kommuner håber nu på at få mere viden om processen frem mod en løsning for affaldet fra Risø.

Der bliver nu nedsat en dialoggruppe, som skal følge processen med at finde en placering til atomaffaldet fra Forsøgsstation Risø.

Dermed får borgmestrene fra de fem kommuner, som er i spil til at huse affaldet, deres ønske opfyldt, oplyser Skives borgmester, Flemming Eskildsen (V), efter et møde torsdag med sundhedsminister Astrid Krag (SF). Han betegner mødet som positivt og konstruktivt.

- Man har nu lyttet til noget af det, vi har sagt. Til gengæld er vi fortsat i spil. På den ene side vil vi gerne have, at tingene gøres ordentligt. På den anden side har det faktisk sat al hushandel og udvikling i stå hos flere af os, siger Flemming Eskildsen til Ritzau.

Embedsmændene i følgegruppen skal mødes, når der sker nye udviklinger i sagen. Alle de fem kommuner - Skive, Struer, Kerteminde, Lolland og Bornholm - afviser kategorisk at huse de 5000-10.000 ton affald.

Folketinget vedtog i 2003, at det lav- og mellemradioaktive affald skal placeres i et slutdepot. Her skal det skal ligge urørt i mindst 300 år.

Men i 2012 viste der sig efter kommunernes voldsomme protester et politisk flertal for også at undersøge to andre løsninger: Enten at eksportere affaldet til et andet land, som har større erfaring på området end Danmark - eller lade det ligge i et midlertidigt lager.

- Der har indtil nu været alt for meget fokus på teknik og geologi, men nu skal til det at handle om det liv, der leves over jorden, og den betydning, atomaffaldet har på det, siger Skive-borgmester Flemming Eskildsen.

Han har sammen med borgmestrene fra de fire andre kommuner indgået en "musketer-ed", så kommunerne lover hinanden at kæmpe imod, lige meget hvem af dem, der måtte ende med affaldet.

Borgmestrene har også peget på muligheden af at lade affaldet ligge på Risø i Roskilde Kommune, hvor det har ligget hidtil. Men borgmester Joy Mogensen (S) afviser forslaget. Ifølge geologiske undersøgelser er Roskilde heller ikke ideel til Risø-affaldet.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce