Annonce
Fyn

Genlæs livebloggen: Fyn måtte igen tage hjem uden Michelin-stjerne

Michelin-guidens stjerner for de Nordiske landene blev mandag delt ud i Olavshallen i Trondheim. Foto: Ole Martin/Scanpix
Meget er på spil for landets bedste restauranter, når de nordiske Michelin-stjerner i aften bliver uddelt i norske Trondheim. Bliver Fyn endelig ramt af et stjerneskud? Vi har især fokus på provinsens restauranter, og du kan følge med live i både video og tekst lige her.

Er der stjerneregn på vej til de danske restauranter? Eller burde vejrudsigten i stedet melde om skuffede indehavere og køkkenchefer?

Det får vi svar på i aften, når det offentliggøres, hvem der bliver en del af den nordiske Michelin-guide 2020.

Siden 2015 har også restauranter udenfor Københavnområdet været i spil til stjerner, og sidste år kunne 28 restauranter fra Danmark og Færøerne tilsammen mønstre 35 stjerner i guiden.

Blandt restauranterne i provinsen kunne Memu i Vejle, Ti Trin Ned i Fredericia og Frederikshøj, Substans, Gastronomé og Domestic i Aarhus glæde sig over hver deres genvundne stjerne, mens Henne Kirkeby Kro nordvest for Varde igen modtog to stjerner.

Dette års uddeling finder sted i Trondheim i Norge. Du kan følge med i uddelingen her via livesignalet øverst eller i livebloggen herunder, hvor vi især vil have fokus på provinsens restauranter.

Det betyder stjernerne

De prestigefulde stjerner bliver uddelt efter helt særlige kriterier, og det er udelukkende de såkaldte michelininspektører, der beslutter, hvilke restauranter der fortjener en eller flere stjerner.

Michelinstjernerne uddeles kun på baggrund af den mad, der serveres, og inspektørerne vurderer hverken indretningen eller betjeningen. Ifølge Michelin selv bedømmes maden ud fra disse fem kriterier:

  1. Kvaliteten på råvarerne
  2. "Håndværket" - det vil sige smagen og tilberedningen
  3. "Personligheden" - det vil sige, hvor godt det er lykkedes for kokken at finde sit eget udtryk
  4. Noget for pengene
  5. Kvalitet over tid - det vil sige, at oplevelsen ikke må afhænge af, hvornår man besøger restauranten.

Inspektørerne uddeler mellem en og tre stjerner. Det betyder stjernerne:

  • En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori".
  • To stjerner betyder, at restauranten er "en omvej værd".
  • Tre stjerner betyder, at en restaurant er "værd at rejse efter".

Sådan blev stjernerne fordelt i 2019

  • Jylland
    • Henne Kirkeby Kro, Henne Kirkeby: To stjerner
    • Domestic, Aarhus: En stjerne
    • Gastromé, Aarhus: En stjerne
    • Frederikshøj, Aarhus: En stjerne
    • Substans, Aarhus: En stjerne
    • Ti Trin Ned, Fredericia: En stjerne
    • MeMu, Vejle: En stjerne


    Sjælland
    • Slotskøkkenet på Dragsholm Slot, Hørve: En stjerne
    • Frederiksminde, Præstø: En stjerne


    Københavnsområdet
    • Geranium, København: Tre stjerner
    • Noma, København (NY): To stjerner
    • A|O|C, København: To stjerner
    • Kadeau København, København: To stjerner
    • Alouette, København (NY): En stjerne
    • Era Ora, København: En stjerne
    • Formel B, København: En stjerne
    • Jordnær, Gentofte: En stjerne
    • Kiin Kiin, København: En stjerne
    • Kokkeriet, København: En stjerne
    • Kong Hans Kælder, København: En stjerne
    • Marchal, København: En stjerne
    • 108, København: En stjerne
    • Relæ, København: En stjerne
    • Søllerød Kro, Holte: En stjerne
    • Studio at the Standard, København: En stjerne
    • Clou, København: En stjerne


    Bornholm og Færøerne
    • Koks, Leynavatn på Færøerne: To stjerner
    • Kadeau, Aakirkeby på Bornholm: En stjerne

Michelin-guiden

  • Michelinguiden er udgivet af den franske dækproducent Michelin.

  • Guiden, som første gang kom for 114 år siden, havde til formål at guide de franske bilister om, hvordan man skiftede dæk, glødelamper og gav tips til, hvor man med fordel kunne spise og overnatte.

  • Guide Michelin, som den hedder på fransk, er en af de ældste restaurantguider og regnes som den største autoritet inden for gastronomi.

  • I 2019 fik hele 28 danske restauranter én eller flere Michelinstjerner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er lys - også i den mørke tid

Da Hitlers sorte fugle fløj over Danmark i de tidlige morgentimer for 80 år siden, var det begyndelsen på fem mørke år. Begivenhederne 9. april 1940 var imidlertid også begyndelsen til, at danskerne endnu engang indså, at det lille land højt mod nord ikke kan klare sig alene. Læren af besættelsen var derfor blandt andet, at vi aktivt skal indgå i samarbejder, der rækker langt ud over vores egne grænser, hvis vi skal kunne løse vores sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske problemer. Derfor er 9. april 1940 på den ene side en sort dag, på den anden side en lysets dag, fordi det da stod klart, at vi er nødt til at binde os tæt sammen med andre lande for at løse fælles udfordringer. Besættelsen er på sin vis baggrund for Danmarks engagement i krigene på Balkan, i Irak og i Afghanistan. Den er også årsagen til, at danske politifolk og jurister og folkeretseksperter har været udstationeret i talrige stater verden over. Og den er katalysator for vores tætte samarbejde med andre europæiske og vestlige lande i EU, FN, Nato, WHO og talrige andre internationale institutioner og sammenslutninger. Bevares: Det er ikke, fordi dansk forsvars- og udenrigspolitik har været konsekvent. Fodnotetiden i 1980'erne står som et lavpunkt i vores omgang med vores allierede. På samme måde er danskernes til tider meget valne holdning til EU-samarbejdet et problem. Det ændrer imidlertid ikke på, at vi qua besættelsen har forstået det betydningsfulde i at samarbejde med andre. Også, når epidemier raser. Engang var Danmark et lille, fattigt land. Lille er landet stadig, men det har udviklet sig til at høre til blandt de rigeste lande i verden. Det skyldes ikke, at vi har store mængder af naturressourcer eller et særligt gavmildt klima. Det skyldes vores evne til at samarbejde med andre lande. Besættelsen og de mørke år, der fulgte, understreger - ligesom alt, hvad der er sket i de seneste måneder - at det er vigtigt, at vi fortsat forpligter os i EU, Nato og andre organisationer, der er med til at holde verden rundt om os i balance. Uden EU og uden Nato ville vores økonomiske, politiske og sikkerhedspolitiske grænser engang været blottet. Derfor skal vi holde fast i at ville samarbejde. Også i disse tider. For der er lys i den mørke tid.

Annonce