Annonce
Odense

Følg med på Fyens.dk i dag: Hvem vidste hvad om muligt ulovlig arena-aftale?

Det var daværende stadsdirektør Jørgen Clausen (th), der satte sin underskrift på aftalen for Arena Fyn. Rapporten fra Kromann Reumert ser blandt andet på, hvad daværende borgmester Anker Boye (S) vidste om forlængelsen af lejeaftalen. Han meddelte tidligt i forløbet Odense Sport & Event, at kommunen ikke ville forlænge aftalen, da det juridiske kontor vurderede, at det ville være ulovlig erhvervsstøtte. Arkivfoto Trondur Dalsgard

Kromann Reumerts kulegravning af sagen om den muligt ulovlige leje-aftale for Arena Fyn til en værdi af 8,5 millioner kroner skal besvare nogle af de mange spørgsmål, der har stået ubesvaret hen de seneste måneder. Undersøgelsen lægges frem onsdag.

Hvem vidste hvad hvornår om den muligt ulovlige lejeaftale for Arena Fyn til en værdi af 8,5 millioner kroner mellem Odense Kommune og Odense Sport & Event A/S? Hvad ændrede sig i løbet af de 10 måneder, der gik fra at kommunens jurister erklærede en forlængelse af aftalen for ulovlig, til at den daværende stadsdirektør Jørgen Clausen alligevel satte sin underskrift på den? Hvor meget vidste daværende borgmester Anker Boye (S), og var han selv aktiv i forhandlingerne? Vidste de andre politikere noget? Og var der tale om lovbrud?

Odense Rådhus er onsdag sprængfyldt med spørgsmål, der mangler at blive besvaret. Måske får vi svar i form af den længe ventede advokatundersøgelse fra Kromann Reumert, der lægges frem på rådhuset onsdag eftermiddag. Først for Økonomiudvalget, der holder et ekstraordinært møde fra klokken 8.30. Og siden for pressen.

Pressen kan først stille spørgsmål til embedsmænd og politikere fra klokken 14. Fra det tidspunkt er vi klar til at servere hovedpunkterne fra rapporten på Fyens.dk, og vi sender også direkte fra rådhuset via Fyens.dk og Facebook, hvor vi vil indhente kommentarer fra stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen og politikerne i Økonomiudvalget.

Annonce

Kort om arenasagen

Da man skal bygge Arena Fyn, betaler Odense Kommune 27,5 millioner kroner. Aftalen godkendes i Statsforvaltningen mod at kommunen har ret til at bruge arenaen 40 procent af tiden i 20 år - uden at betale for det. Odense Kommune skal dog de første fem år betale 1,7 millioner kroner. Da de fem år løber ud i 2012, og kommunen ikke har holdt nok arrangementer i arenaen, beder Odense Sport & Event A/S i form af ejer Niels Thorborg og direktør Thomas Christensen om at man ikke blot forlænger aftalen i yderligere fem år, men at man også hæver beløbet til 2,5 millioner kroner.Det vurderes dog at ville være ulovlig erhvervsstøtte. Og den besked får OS&E fra borgmester Anker Boye (S) i en mail.Ikke desto mindre bliver aftalen den 10. oktober 2013 underskrevet, så Odense Sport & Event A/S sikrer sig et årligt tilskud på 1,7 millioner kroner i yderligere fem år og indgår en helt ny kontrakt om et sponsorat af fodboldklubben OB til 800.000 kroner om året. Begge underskrevet af Odense Kommunes daværende stadsdirektør Jørgen Clausen.

Uenighed om lovlighed

Sideløbende med rapportens offentliggørelse er der også en overordnet evaluering af hele vækstkontoret Odense&Co, hvortil man har gennemgået flere end 100 kontrakter på hele vækst- og eventområdet.

Advokatfirmaet har brugt næsten to måneder på at kigge i referater, notater og både interne og eksterne mails i søgen efter svar på, hvad der skete i forløbet frem til underskrivelsen af Arena Fyn-aftalen. Dertil kommer, at Kromann Reumert har haft deres vurdering af sagen i partshøring hos involverede personer. Præcist hvem er indtil nu uklart, men deres svar vil formentlig fremgå som bilag til rapporten.

Også Statsforvaltningen går ind i sagen om lejeaftalen for Arena Fyn. Tilsynet har dog meddelt, at man ville afvente Kromann Reumerts undersøgelse. Statsforvaltningen går desuden også ind i sagen om støtten til dobbeltkoncerten med Sting og Paul Simon, som avisen har beskrevet i løbet af det seneste halve år, samt sagen om støtten til den lokale robotvirksomhed Blue Ocean Robotics ApS og det senere konkursramte søsterselskab Robobusiness Europa ApS. Koncertsagen og robotsagen har Odense Kommune dog selv sendt til afprøvning hos tilsynet.

Kromann Reumerts vurdering af sagen skal ikke ses som en afgørelse i sagen. Kommunen har betalt firmaet i omegnen af en halv million kroner for at få deres uvildige vurdering. Men det står klart, at der er uenighed mellem de to parter om aftalens lovlighed. Advokatfirmaet Horten vurderede i februar, at aftalen sandsynligvis er helt eller delvist ulovlig. Men i marts fremførte Odense Sport & Events direktør Ole Bang Nielsen i en kronik i avisen budskabet om, at aftalen i deres øjne er lovlig. I øvrigt i følge ham bakket op af tre advokatfirmaer.

Uenigheden om kontrakten kan i sidste ende føre til en voldgiftsag, der kan få økonomiske konsekvenser i millionklassen for den tabende part.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce