Annonce
Erhverv

Følelser kan afgøre fremtiden

N.J. Haustrup, der her er til rejsegilde i 1961, opbyggede en fantastisk virksomhed men lykkedes ikke med generations­skiftet. Foto: Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet

Steen Haustrup vil hjælpe de familieejede virksomheder med de svære følelser i familien

Annonce

Når far eller mor overlader virksomheden til sønnen eller datteren, er der som regel helt styr på økonomi, jura, skat og den slags.

Men alt for ofte har ingen af de to generationer talt om de bløde, psykologiske emner, som kan ødelægge et godt generationsskifte.

- Et generationsskifte kan smuldre, fordi ingen for eksempel har talt om, hvad faderen nu skal lave. Må han overhovedet have et kontor på virksomheden, spørger Steen Haustrup.

Han vil gerne have fynske virksomheder til at svare på det og andre spørgsmål. Yderst til højre på modstående side, kan du se, hvordan du kan være med.

Steen Haustrup har rig erfaring med generationsskifter fra sin egen virksomhed, Plus Pack i Odense. Nu vil han hjælpe andre familier med at komme godt igennem deres skifter.

- Ingen ved rigtig noget om, hvordan alle de bløde spørgsmål i en familieejet virksomhed bliver håndteret ved et generationsskifte. Derfor kan man meget let overse dem - og dermed risikere problemer, siger Steen Haustrup.

Det er ikke godt, for familieejede virksomheder udgør langt den største del af det danske erhvervsliv. De står for eksempel for 60 procent af beskæftigelsen i erhvervslivet.

Og mere end en tredjedel af virksomhederne står over for et generationsskifte i de kommende år ifølge professorerne Morten Bennedsen og Kasper Meisner Nielsen.

Steen Haustrup vil hjælpe familierne til at få de bløde men svære emner sat på plads. Det gør han sammen med en revisor, en advokat, en erhvervspsykolog, en international konsulent og Syddansk Universitet i Odense.

Annonce

Spørgsmål til familierne

Det skal ske gennem en spørgeskema-undersøgelse til en lang række familieejede virksomheder.

Resultatet af undersøgelsen vil blive en dokumentation af, hvordan danske familieejede virksomheder har løst - eller regner med at løse - en række bløde problemstillinger i generationsskiftet.

Eksemplerne skal hjælpe andre i samme situation, men der bliver ikke tale om en opskrift på den rigtige løsning.

Foreningen Family Business Denmark, hvor Steen Haustrup er bestyrelsesmedlem, er med i projektet. Det samme er Syddansk Universitet, hvor den bliver hovedopgave for cand.merc.-studerende Andreas Munk Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Annonce