Annonce
Erhverv

Følelser kan afgøre fremtiden

N.J. Haustrup, der her er til rejsegilde i 1961, opbyggede en fantastisk virksomhed men lykkedes ikke med generations­skiftet. Foto: Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet

Steen Haustrup vil hjælpe de familieejede virksomheder med de svære følelser i familien

Når far eller mor overlader virksomheden til sønnen eller datteren, er der som regel helt styr på økonomi, jura, skat og den slags.

Men alt for ofte har ingen af de to generationer talt om de bløde, psykologiske emner, som kan ødelægge et godt generationsskifte.

- Et generationsskifte kan smuldre, fordi ingen for eksempel har talt om, hvad faderen nu skal lave. Må han overhovedet have et kontor på virksomheden, spørger Steen Haustrup.

Han vil gerne have fynske virksomheder til at svare på det og andre spørgsmål. Yderst til højre på modstående side, kan du se, hvordan du kan være med.

Steen Haustrup har rig erfaring med generationsskifter fra sin egen virksomhed, Plus Pack i Odense. Nu vil han hjælpe andre familier med at komme godt igennem deres skifter.

- Ingen ved rigtig noget om, hvordan alle de bløde spørgsmål i en familieejet virksomhed bliver håndteret ved et generationsskifte. Derfor kan man meget let overse dem - og dermed risikere problemer, siger Steen Haustrup.

Det er ikke godt, for familieejede virksomheder udgør langt den største del af det danske erhvervsliv. De står for eksempel for 60 procent af beskæftigelsen i erhvervslivet.

Og mere end en tredjedel af virksomhederne står over for et generationsskifte i de kommende år ifølge professorerne Morten Bennedsen og Kasper Meisner Nielsen.

Steen Haustrup vil hjælpe familierne til at få de bløde men svære emner sat på plads. Det gør han sammen med en revisor, en advokat, en erhvervspsykolog, en international konsulent og Syddansk Universitet i Odense.

Annonce

Spørgsmål til familierne

Det skal ske gennem en spørgeskema-undersøgelse til en lang række familieejede virksomheder.

Resultatet af undersøgelsen vil blive en dokumentation af, hvordan danske familieejede virksomheder har løst - eller regner med at løse - en række bløde problemstillinger i generationsskiftet.

Eksemplerne skal hjælpe andre i samme situation, men der bliver ikke tale om en opskrift på den rigtige løsning.

Foreningen Family Business Denmark, hvor Steen Haustrup er bestyrelsesmedlem, er med i projektet. Det samme er Syddansk Universitet, hvor den bliver hovedopgave for cand.merc.-studerende Andreas Munk Jensen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Annonce