Annonce
Nordfyn

Født til dans: Aksel har i 40 år givet folkedansere sved på panden

På øveaftener danser folkedanserne i deres almindelige tøj, men ved opvisninger og andre festlige lejligheder bruger de folkedragt. En del af medlemmerne har deres egen dragt, menn foreningen råder også over en del dragter. Arkivfoto: Christina Jacobsen
Otterup Folkedansere holder jubilæumsreception for Aksel Rasmussen, der har været instruktør i 40 år - plus det løse.

Otterup: Man kan ikke beskylde lederne i Otterup Folkedansere for at være ustabile og rende af pladsen i utide.

Sidste år i november blev formanden, Carl Nielsen, fejret for at have været formand i 40 år, og lørdag den 26. oktober markerer folkedanserne, at Aksel Rasmussen har været deres instruktør i 40 år.

Hvis det skal være helt rigtigt, er det faktisk mere end 50 år, at Aksel Rasmussen har danset foran, men han blev først officielt registreret som leder/instruktør for 40 år siden.

Aksel Rasmussen er nærmest født ind i Otterup Folkedansere, for hans forældre var med til at starte foreningen i 1935. Og lille Aksel kom med til danseaftenerne, fra han var syv-otte år, fortæller han, der i dag er blevet 84 år og gerne fortsætter som instruktør, "så længe de vil have mig, som jeg er."

Annonce

Børnepause i nogle år

Da Aksel Rasmussen var 23 år, manglede foreningen både en leder (instruktør) og en formand, så det blev han i de næste 11 år.

- Men så kom der et par børn til, og så holdt vi (han og hustruen Lisbeth) pause frem til '77 eller 78', fortæller han, der kort tid efter, parret havde genoptaget dansen, måtte træde til som vikar for den daværende leder, Henry Hansen, der blev syg.

I foreningens protokol står skrevet, at Aksel Rasmussen den 17. september fik overdraget ansvaret som leder/instruktør for foreningens medlemmer. Og det ansvar har han altså båret siden.

Otterup Folkedansere øver hver torsdag aften i kælderen på Sletten Skole i Skolegade. Som regel er de nok til at holde gang i tre kvadriller, og da man uden at fornærme nogen kan sige, at de fleste er pænt oppe i alderen, er der ofte nogle "ekstra", der er klar til at træde til, hvis andre har brug for en pause.

Folkedanserne fejrer Aksel Rasmussen i forbindelse med efterårsfesten ved en åben reception i kantinen på Sletten Skole i Skolegade. Og det foregår lørdag den 26. oktober fra klokken 16 til 17.30.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: Over 100.000 ulovlige kanonslag beslaglagt i Svendborg

1994 138.534 ulovlige kanonslag blev i weekenden fundet og beslaglagt af politiet i Svendborg. Fyrværkeriet lå hos to mænd på henholdsvis 26 og 33 år, men endnu i aftes havde politiet i Svendborg ikke med sikkerhed kunnet fastslå, hvorfra fyrværkeriet stammer. Den 26-årige mand, der er fra Svendborg, hævder at have købt det af en mand i Nyborg, der dog under langvarig afhøring i går nægtede at have solgt kanonslagene. Kæmpepartiet lå på to lagre i Rudkøbing og et i Svendborg, og ifølge politiet opbevaret helt i strid med alle sikkerhedsregler. Kanonslagene har en meget kraftig knaldeffekt, men alt tyder på, at det kun var lykkedes at videresælge en meget lille del af partiet, før politiet slog til. 1969 Folketingsmand, chefredaktør Jens Peter Jensen, Odense har ladet sig opstille til det fynske amtsråd – efter sigende med det stille håb at kunne blive amtsborgmester, hvorefter han skulle være villig til at kvitte sit folketingsmandat. Han er af Venstre-vælgerforeningerne i Odense Storkommune blevet opstillet som spidskandidat, dog ikke uden en drabelig holmgang med andre, der havde samme ønske. Der måtte efter forlydende fire afstemninger til, før positionen var sikret. Det ventes, at der også kommer en amtsrådsliste fra Venstre på landet i Odense og Assens Amter, efter forlydende med amtsrådsmedlem H. Kryger Madsen som spidskandidat og endelig en liste fra Svendborg Amt. 1944 Alle vordende mødre ved, hvor umuligt det er at skaffe garn til tøj til den ventede baby. Man skal være meget heldig, om man skal kunne få noget i forretningerne, men ellers må man udnytte ældre søskendes eller andre slægtninges overskud af strikkede beklædningsgenstande, der så trevles op og strikkes om. Det kommer derfor som en glædelig overraskelse, at Odense Kamgarnsspinderi i januar, februar og marts 1945 har besluttet at levere 30 fed af sit lækre, varmende ”Hjertegarn” til vordende mødre. Man meddeler i dag, at garnet kun leveres efter skriftlig anmodning til spinderiet, og at denne skal være ledsaget af en erklæring fra læge eller jordemoder om, hvornår barnet ventes født.

Annonce