Annonce
Navne

Fødselsdag: En rubrikannonce banede teatervejen for Birthe Rosenfeldt

Teaterleder Birthe Rosenfeldt fylder 75 år 25. november 2021. Privatfoto

Teaterleder ved Aasen Teater Birthe Rosenfeldt fylder 75 år 25. november.

Det var en rubrikannonce i Information, der i januar 1987 bragte Birthe Rosenfeldt til Vendsyssel. En krakket miljøhøjskole med masser af rum og plads var til salg. Birthe Rosenfeldt og hendes mand Lars Olsen havde længe haft en drøm om at starte et institut og et teaterværksted for at nytænke det folkelige teater. På trods af snestorm og meterhøje driver lykkedes det for dem at nå frem til Åsen.

Birthe Rosenfeldt er opvokset på Sydfyn i en stor børneflok, hvor faderen var skibsbygger og moderen hjemmegående. Allerede som 10-årig fik hun sit første arbejde hos den lokale godsejer på Vejstrupgaard. Efter syvende klasse forlod Birthe skolen, selvom lærerne pressede på for, at hun skulle fortsætte. Men det var der ikke råd til i familien. Birthe brugte i stedet sin tid på håndboldbanen, og hun blev danmarksmester med sit hold fra Oure. Så tog hun til Norge, fortsatte med at spille håndbold i topklubben Njård, scorede mange mål og kom med på Oslos byhold.

Annonce

En aften sad Birthe Rosenfeldt så på Holmenkollen turisthotel sammen med andre stuepiger og tjenere fra nordlandet. Hun så med et, at hendes fremtid var låst. Hun måtte have sig en uddannelse. Hun tog hjem til Danmark, arbejdede om dagen og gik på real- og studenterkursus om aftenen. Så læste hun dansk og dramaturgi på universitetet. Samtidig spillede hun teater i kvindegruppen “Heksehyl”. Hun rejste også til Italien, var hos teaterlegenden Dario Fo og gik på sceneskole i Milano.

På Åsen Teater er Birthe Rosenfeldt en afgørende kraft i de mange projekter som teatret og Institut for Folkeligt Teater har gennemført i nu godt 30 år. Birthe kaster sig ud i arbejdet med gåpåmod og ildhu.

Birthe Rosenfeldt var den store organisatoriske kraft bag Danmarks første og største børneegnsspil “Peders Håb” i 1996, hvor 280 børn var på scenen i Brønderslev i en helaftensforestilling. Her fortaltes historien om Peder Nielsen, som grundlagde Peders Håb og dermed den købstad, som voksede frem omkring beslagfabrikken i Brønderslev.

Birthe Rosenfeldt var også blandt grundlæggerne af Håbets Pris. Håbets Pris er idag en international pris, som uddeles hvert andet år i Danmark på Åsen og hvert andet år i USA til en skuespiller eller et teater som har arbejdet for det menneskelige håb.

Birthe Rosenfeldt starter hver morgen med at lave “De 10 tibetanere” på stuegulvet, og så er hun ellers klar til dagen.

Fødselsdagen blev fejret med familie og venner på Åsen Teater.

Annonce
OB For abonnenter

Den største af dem alle er gået bort: Tak for alt, Lars Høgh

Annonce
Annonce
Annonce
OB

Den triste nyhed er nået vidt omkring: FIFA hædrer Lars Høgh - det samme gør mange andre, og Odense Kommunes bygninger flager på halv

Assens For abonnenter

Tilhørere fulgte spændt med: Løsgænger har været centrum i flere stridigheder - onsdag gav han borgmesteren kæden på

Kerteminde

Bolchepigen flytter ud - restauratør overtager lokalerne: 'Jeg kan skabe noget mere liv - også til byen'

Erhverv For abonnenter

Tiden er løbet fra den gamle fabrik: Lukker efter 120 år med landbrugsmaskiner

Lyt:  Lars Høgh er død - Hør det sidste interview læst op her

Erhverv For abonnenter

Krog Iversen-formue vokser kraftigt: Fynsk erhvervskvinde får kæmpe-overskud

Sport

Se billeder fra en enestående karriere: Mirakelmager i Madrid og så meget mere

Assens For abonnenter

Christian og Marie vil udstykke alternative byggegrunde på marken - et af kravene er græs på taget: 'Det kan godt være, det er modigt'

Demonstranter omringer statsministerens tomme bil

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Dropper tilslutningsafgift og lover lave priser: FFV ruller grøn varme ud til hundredvis af faaborgensere

Odense For abonnenter

185.000 solceller på vej ved landsbyer: - Det er jo et gammelt herregårdslandskab

Nyborg For abonnenter

Hemmelige planer: Penge fra sundhedshus går til Tour de France

Annonce