Annonce
Kerteminde

Fødevarestyrelsen om bladlus i maden: Det er uheldigt

Arkivfoto: Ruddi Christiensen

Fødevarestyrelsen forklarer, det er hændeligt, at der er bladlus i maden - faktisk er det næsten uundgåeligt.

Kerteminde: - Årstiden taget i betragtning, så er det nok svært helt at undgå, lyder beskeden fra Fødevarestyrelsen om bladhus i salaten.

- Men det er uheldigt.

Restaurant Kerteminde Sejlklub har under shitstormen, der begyndte, da to gæster skrev et langt, negativt opslag om deres oplevelse på restauranten, været i kontakt med Fødevarestyrelsen.

- Vores umiddelbare tilgang er, at der ikke er nogen akut sundhedsfare forbundet med det, forklarer Niels Nielsen, der er mikobiologi i kontoret for foder og fødevaresikkerhed.

- Det er ikke særligt æstetisk at sidde med salat med bladlus på, hvis det ikke er det, man har bestilt. Men de kan forekomme.

Det samme princip gælder for bananfluer.

- Ligeså snart man har produkter af frugt og grønt. Næsten uanset, hvordan man opbevarer dem, så vil der i et eller andet omfang være en risiko for, at der er små mængder af dyr i det, forklarer han og uddyber, man som restaurant skal gøre op med sig selv - inden for Fødevarestyrelsens anvisninger - hvor meget man vil tolerere, men der rent sundhedsmæssigt ikke er noget at undre sig over.

Annonce

Det kan man forvente

Selvom smådyr ikke er til helt at komme uden om, så kan man godt stille krav til de råvarer, der serveres.

- At råvarerne er friske. Der må ikke være tegn på fordærv i den. Der er større risiko for, der kommer bananfluer i dem, hvis der er tegn på fordærv. Bladlus derimod lever kun af friske råvarer, og de er altså svære at skylle af.

Derfor mener Niels Nielsen heller ikke, det er nok bare at smide det i en bajle.

- Det der med at hælde skidtet ned i en balje og plaske lidt rundt, det er ikke særlig effektivt, forklarer han og uddyber, intet vil kunne forhindre noget 100 procent, men at rindende vand er den sikreste måde.

- Det skal også beskytte mod jord og forurening.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ole H. hos Aktive Seniorer

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce