Annonce
Assens

Fødevarestyrelsen lukker 54 fiskesøer af frygt for fiskesygdommen IHN: - Det er alt for langt ude, siger forpagter

Martin Hjorts tre fiskesøer er blevet nedlukket på ubestemt tid som følge af en risiko for fiskesygdommen IHN. Privatfoto.
54 fiskesøer i landet må lukke ned på ubestemt tid af frygt for fiskesygdommen IHN. Herunder Aalsbogaard Lystfiskersøer på Fyn.

Ålsbo: Det gik, som fiskesø-forpagter Martin Hjort frygtede.

Tirsdag eftermiddag blev han pålagt af myndighederne at lukke ned for Aalsbogaard Lystfiskersøer. I alt 54 fiskesøer i landet har fået den besked.

Det skyldes en risiko for den frygtede fiskesygdom IHN, som er dødelig for fisk, men ikke farlig for mennesker.

Annonce

Fødevarestyrelsen bekræfter lukningen.

- Den navngivne sø bliver lukket. Det kan man godt sige. Det gør den, fordi han (forpagteren Martin Hjort, red.) er pålagt et offentligt tilsyn, som i praksis betyder, at han ikke kan få kunder i hans fiskesø. Vi har talt med ham, og han må ikke fylde fisk i søerne. Han må heller ikke flytte fisk eller fiskeudstyr fra søerne, forklarer Lasse Holm, souschef og dyrlæge ved Veterinær Øst under Fødevarestyrelsen.

- Det er alvorligt

Lasse Holm oplyser, at det udelukkende skyldes, at der kan være risiko for, at fiskesøen er ramt af IHN-sygdommen. Sygdommen er ikke konstateret i fiskesøen.

Aalsbogaard Lystfiskersøer og de øvrige nedlukkede fiskesøer har fået leveret fisk fra smittede dambrug, hvor der er konstateret IHN. Det drejede sig ifølge Fødevarestyrelsen mandag om seks dambrug i det jyske. Aalsbogaard Lystfiskersøer har modtaget 200 kilo fisk, hvor der kan være risiko for smitte.

Fiskesøforpagter Martin Hjort kalder beslutningen om nedlukning for "latterlig". Privatfoto.
Martin Hjort har sat dette skilt i vinduet. Privatfoto.

Fødevarestyrelsen har ifølge souschefen endnu ikke klarhed over, hvorvidt der skal tages prøver fra de nedlukkede fiskesøer, og hvad næste skridt bliver.

Souschefen forventer klarhed over situationen indenfor "meget kort tid". Lasse Holm er i øvrigt ikke bekendt med, om der er nogen kompensationsordninger, når myndighederne pålægger en nedlukning.

Fødevarestyrelsen har den 2. juni gjort det klart, at man ikke længere kan garantere, at Danmark er fri for IHN, og man frygter derfor for landets eksport.

- Det er da alvorligt. Danmark har indtil nu været fri for IHN og har haft gavn af at kunne eksportere fisk, siger Lasse Holm.

Annonce

- Alt for langt ude

Fiskesø-forpagter Martin Hjort har ikke meget til overs for myndighedernes drastiske nedlukning.

- Det er alt for langt ude, som det overhovedet kan være. Det er virkelig latterligt. Jeg kan ikke forstå, at offentlige vande såsom åer og vandløb må holde åbent, og at vi skal lukke. Vi er fiskenes endestation og har ingen forbindelse til andre steder, siger Martin Hjort, der mener, at han er i stand til at sikre, at lystfiskerne desinficerer grej og udstyr før og efter et besøg.


Det er alt for langt ude, som det overhovedet kan være. Det er virkelig latterligt. Jeg kan ikke forstå, at offentlige vande såsom åer og vandløb må holde åbent, og at vi skal lukke

Martin Hjort, fiskesø-forpagter


Han har i samarbejde med andre forpagtere og ejere af fiskesøer gået sammen om at hyre en advokat, der skal se på sagen.

- Det er ikke holdbart. Der er ingen logisk grund til det her, understreger han.

Martin Hjort kan umiddelbart ikke svare på, hvad nedlukningen koster ham om dagen. Men sidste sommer tjente han 500.000 kroner på én måned, så han frygter at gå glip af en større omsætning.

Aalsbogaard Lystfiskersøer må fortsat gerne holde åbent i grejbutikken, fortæller Martin Hjort.

Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce