Annonce
Faaborg-Midtfyn

Fødevarekontrollanter i vidneskranken: Bageriet var beskidt

Arkivfoto: Michael Bager

1. april finder det sidste retsmøde i sagen mod Sdr. Nærå Bageri sted. Bageriet er politianmeldt for manglende rengøring.

Sdr. Nærå: - Billederne taler for sig selv. Der er ikke rent. Kan det komme til at se sådan ud på en uge, så skal man sætte rengøringsfrekvensen op.

Sådan lød det blandt fra en af Fødevarestyrelsens kontrollanter, da hun mandag eftermiddag sad i vidneskranken i retssal 4 ved Retten i Svendborg. Her fortsatte retssagen mod indehaveren af Sdr. Nærå Bageri, som er politianmeldt for utilstrækkelig rengøring af bageriet.

På det første retsmøde forklarede indehaveren, at han, foruden den daglige rengøring, gjorde hovedrent om søndagen med højtryksrenser, og det fik anklager Klaus Holten Kristensen til at påpege, at den forklaring og kontrollanternes fund i bageriet ikke passede helt sammen.

- Det er snavs, der har ligget noget tid, og det skal skrabes af. Det er ikke lige kommet henover natten. Der er risiko for forurening af fødevarer, når der ikke er rent. Er der spindelvæv, så er der også edderkopper, bemærkede fødevarekontrollanten, der afviste, at fundene skyldtes, at man faktisk var i gang med dagens produktion, da kontrollanterne kom forbi.

- Der var ikke tilstrækkelig rengjort, og det er det, man får en sanktion for, lød det fra kontrollanten.

Annonce

Det er snavs, der har ligget noget tid, og det skal skrabes af. Det er ikke lige kommet henover natten. Der er risiko for forurening af fødevarer, når der ikke er rent. Er der spindelvæv, så er der også edderkopper

Kontrollant fra Fødevarestyrelsen under vidneforklaringen

Tre forhold

Bagermesteren er tiltalt for i tre tilfælde ikke at have haft tilstrækkelig rent i bageriet, da Fødevarestyrelsen kom forbi på uanmeldt besøg. Det var i 2016 og to gange i 2018.

I 2017 var Fødevarestyrelsen også forbi et par gange, men her var der intet at komme efter. Det har der faktisk ikke været i en lang årrække.

- Der må være slækket på rengøringen igen, og fortsætter sådan noget, er det bøde og politianmeldelse, forklarede fødevarekontrollanten, der fik følgeskab af en kollega, der havde været på kontrol i bageriet i oktober 2018.

Her blev der ifølge anklageskriftet blandt andet fundet spindelvæv flere steder, indtørrede dejrester og sorte/mørke belægninger flere steder.

- Indgår det i dine betragtninger, at der er en produktion i gang? For så kan der ikke være pinlig rent?, ville anklageren vide.

- Ja, det gør det bestemt. Men var det dagsproduktion, så skulle man ikke skrabe det af med en negl, understregede kontrollanten, som dog gerne ville erkende, at den "gullige belægning" i håndvasken sagtens kunne være de knap så farlige kalkaflejringer.

Stor uenighed

Netop det forhold, at der var ved at blive bagt brød og lavet kager, mens kontrollerne fandt sted, pegede andre vidner på som en åbenlys årsag til, at der ikke kunne være pinlig rent i bageriet. Det var under det første retsmøde, hvor indehaveren forklarede, at han følte sig forfulgt af myndighederne, som han siden 2012 har haft et "skarpt" forhold til.

Han har flere gange påpeget, at der er tale om et gammelt og slidt bageri, som han i øvrigt er ved at renovere for mange penge.

Retssagen kommer til at strække sig over tre dage. Endnu mangler et vidne - og vedkommende skal som flere af de andre også gennem en større mængde billeder taget i forbindelse med kontrollerne i bageriet.

Det tredje og sidste retsmøde skal efter planen finde sted 1. april.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce