Annonce
Kerteminde

Færdselsulykke blev afgørende for Donna: I dag er hun hjerteløber med egen hjertestarter

Frisør Donna Madsen er klar til at smide, hvad hun har i hænderne for at gribe hjertestarteren og løbe ud og redde liv. Foto: Henrik Madsen
Frisør Donna Madsen på Rønningevej er klar til at forlade sit hjem i løb med en hjertestarter under armen, når nogle i nærheden får et hjertestop. Af frygt for ikke at kunne finde en hjertestater hurtigt nok har hun købt sin egen.
Annonce

Langeskov: En dramatisk færdselsulykke, der bogstaveligt talt skete for øjnene af Donna Madsen, fik hende til at træffe en stor beslutning: I dag er hun hjerteløber med egen hjertestarter.

Til daglig er Donna Madsen frisør med egen salon på Rønningevej i Langeskov. En dag for tre-fire år siden havde hun lige fået middagspause og satte sig med en kop te. Hun kiggede ud af vinduet, og for øjnene af hende kom en bil ud af kurs, ramte nogle store sten og blev smidt op i luften. Den landede i en hæk inde i haven hos Donna Madsens genbo.

- Jeg sprang afsted derover for at hjælpe. Jeg har ingen erindring om, hvordan jeg kom derover, men billederne af ulykkesstede står stadig knivskapt i min erindring, og det tror jeg, de vil blive ved med resten af mit liv, fortæller hun.

Donna Madsen havde heldigvis et førstehjælpskursus at trække på, og da der også kom andre tililende for at hjælpe, endte hun med at sidde og støtte den forulykkede kvindes hoved og talte med hende.

- Hun var kommet slemt til skade, og vildt nok var hun ved bevidsthed. Det var vigtigt at støtte hendes hoved, for at hun ikke skulle miste sin førlighed. Så jeg sad og holdt hendes hoved og snakkede med hende, indtil ambulancen kom.

Minutterne er afgørende ved hjertestop

Hvert år får godt 5.400 danskere hjertestop uden for hospital. Det svarer til cirka 15 personer hver dag.

De fleste personer vil få varige skader eller dø, hvis ikke der bliver gjort noget hurtigt, efter hjertestoppet indtræder. Især hjernen vil kunne tage skade i løbet af få minutter, hvis ikke der bliver gjort noget. Chancen for at overleve et hjertestop falder med cirka 10 procent pr. minut, hvis ikke der bliver gjort noget.

Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er i dag cirka 16 procent. Det er en firdobling siden 2001, hvor kun 3,9 procent overlevede et hjertestop uden for hospital i Danmark.

Det skyldes blandt andet, at danskerne er rigtig gode til at træde til med genoplivning, hvis de bliver vidne til et hjertestop. I dag træder vidner til med genoplivning i 77 procent af alle tilfælde af hjertestop uden for hospital. Det er en firdobling i forhold til 2001, hvor 19 procent trådte til.

Mange flere kan overleve et hjertestop uden for hospital, hvis endnu flere vidner til hjertestop straks giver hjertelungeredning og bruger en hjertestarter.

90 procent af dem, der overlever et hjertestop, får ikke alvorlige mén. 76 procent af de personer, der overlever et hjertestop og var i arbejde før hjertestoppet, vender tilbage til arbejdsmarkedet.

Kilde: Dansk Råd for Genoplivning

Annonce

Rystede for meget på hænderne til at klippe

Oplevelsen var voldsom for Donna Madsen:

- Da jeg kom tilbage i salonen rystede jeg så meget på hænderne, at jeg var nødt til at aflyse resten af mine kunder den dag, for jeg skulle ikke stå med en saks i hånden, fortæller hun.

Hun ringede til sin mand Henrik og fortalte ham - stadig chokeret - at der havde været en frygtelig ulykke lige ud for deres hjem på Rønningevej.

- Han var bare sådan: Ja, hvor slemt kan det lige nå at blive på Rønningevej. Jeg fortalte ham, at jeg stadig stod med blod på hænderne, og så kunne han godt høre på mig, at han skulle komme hjem og støtte mig, fortæller hun.

Den ulykke fik hende til at tage en beslutning om at blive hjerteløber.

- Jeg tror nok, at der allerede lå et frø inden i mig og spirede, for som frisør med kunder i stolen i op til tre timer ad gangen, får man snakket en del og hører om, hvad de har oplevet. Man tænker jo godt nok, at det aldrig sker for en selv, men det kan det jo faktisk lige så godt. Og den ulykke, den udløsende faktor, bemærker hun.

Annonce

Minutterne der tæller

Forleden blev hun så godkendt som hjerteløber, men det var ikke nok for hende, så nu har hun også anskaffet sig sin egen hjertestarter.

- Jeg har nu fået den her app, hvor der pludselig kan komme en alarm, når nogen ringer 112. Så var det, at jeg kunne mærke på mig selv, at det gav stor usikkerhed, at jeg ikke syntes, jeg kunne være sikker på at få fat på en hjertestarter hurtigt nok, fortæller hun.

- Jeg har en app, der fortæller, hvor der er hjertestartere, men hvad nu, hvis den havde været udsat for hærværk, eller hvis låsen drillede? Der er jo en på skolen lige heromme bagved. Men for at bruge den skal jeg ringe 112 og få en kode, som jeg skal taste ind for at åbne skabet til hjertestarteren. Hvad nu hvis den ikke ville åbne?

Det kan lyde som småting, men for Donna Madsen er der alvor:

- Hurtig hjælp er altafgørende. Det er minutter, der kan betyde forskellen på liv og død, og så skal jeg ikke være i tvivl om, hvorvidt jeg kan få fat på en hjertestarter hurtigt nok.

Derfor blev der investeret 7000 kroner i en hjertestarter, og nu ligger både den og Hjerteløber-vesten klar, så hun kan rykke hurtigt ud, når der bliver kaldt på app'en.

- Vi har også planer om at søge om at få en hjertestater til at hænge på væggen, nu hvor vi lige har etableret et lille boligområde her ved siden af. Jeg synes i virkeligheden, at der burde være en hjertestarter for hver 150 meter, og at alle skulle blive Hjerteløbere, siger hun.

- Det kan lyde voldsomt, men tænk, hvis det er dig, der bliver ramt næste gang. Jeg ved fra en skoleveninde, at hendes mand i dag kun er i live, fordi der kom hurtig hjælp, da han faldt om med et hjertestop.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH er ifølge statistikker bedst til behandling af børnecancer: Fynske læger ser ingen grund til centralisering

Annonce